Uitbraak corona op nertsenhouderijen

Niet knuffelen met katten

Europese nerts

OOSTBRABANT – De coronabesmetting op de twee nertsenfarms in Milheeze en Beek en Donk kwam afgelopen weekend naar buiten. De nertsen vertoonden diverse ziekteverschijnselen waaronder ademhalingsproblemen. Direct werd een gebied van vierhonderd meter rondom de bedrijven afgezet.

Hier worden ook luchtmonsters genomen om te bekijken of het virus zich buiten de houderijen heeft verspreid. “Door het onderzoek waarmee we nu bezig zijn, hopen we dit vast te stellen”, aldus Van der Poel. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de ziektemaker niet van dier op mens wordt overgebracht. “Dat risico acht ik niet groot.” Andersom is het dus wel gebeurd, want het is bekend dat de vrouw van één van de getroffen nertsenhouders coronaverschijnselen had.

‘Niet knuffelen met katten’
Mede om die reden raadt Van der Poel het ook af om met katachtigen te knuffelen of te gaan slapen wanneer mensen besmet zijn met het coronavirus. “Dat is eerder afgeraden in publicaties van het RIVM en daar ben ik het mee eens. Als jezelf geïnfecteerd bent, dan loopt een kat of poes het risico ook besmet te raken. Die dieren kunnen dan vergelijkbare klachten aan de luchtwegen oplopen of ze gaan bijvoorbeeld niezen. In dat soort gevallen is het dus niet zo slim om ze aan te halen.”