Groen schoolplein voor Citaverde College Nederweert

Er wordt hard gewerkt bij het Citaverde College om straks het regenwater af te kunnen koppelen.

NEDERWEERT – De bijdrage van ieder individu op de opwarming van de aarde is uiterst klein. Toch is het belangrijk dat we allemaal onze bijdrage leveren. De metamorfose die het schoolplein van Citaverde College Nederweert nu ondergaat, is een mooi voorbeeld van hoe men een bijdrage kan leveren. Leerlingen en docenten zijn nauw betrokken bij het project.

In korte tijd valt er zoveel regenwater dat de riolering al dat water niet kan verwerken en dat straten en woningen onder water lopen. Gelukkig heeft Nederweert de afgelopen jaren de dans weten te ontspringen. De gemeente is al jaren bezig om al dat schone regenwater af te koppelen van de riolering. Meer dan vijftig procent van alle verhardingen ligt op particuliere grond. Belangrijk is dat ook de perceeleigenaren het regenwater gaan afkoppelen.

Extreme droogte
De zomers van 2018 en 2019 waren heet en extreem droog. Een versteende tuin in de zomer is tot wel 8o C warmer is dan een groene tuin. Daarnaast koelen stenen veel minder af, waardoor de nachten bij versteende woningen ook een stuk zwoeler zijn. Men is gewend om al het regenwater zo snel mogelijk af te voeren. Het gevolg is dat beken en rivieren het regenwater vaak niet goed kunnen verwerken. Omdat we al dit water afvoeren, hebben de akkergronden en tuintjes tijdens droge periodes te weinig water. Zonde om al dat kostbare regenwater af te voeren, terwijl de tuinen schreeuwen om water.

Vergroenen schoolplein
Het schoolplein van Citaverde College Nederweert is nu nog grotendeels verhard. In samenwerking met de school, Waterklaar en Richard Palmen Grondwerken is een integraal klimaatadaptatieplan opgesteld. De meeste verharding wordt nu opgebroken en maakt plaats voor groen. Een groene omgeving geeft rust en bomen geven verkoeling. Het groen wordt zodanig ingericht dat het ook het regenwater van de school kan opvangen en kan laten infiltreren in de bodem. De docenten en leerlingen richten zelf hun eigen schoolplein in. Ook wordt er een groentetuin aangelegd. Ondergronds worden zogenaamde Rainbloxx aangelegd waar het regenwater van een aantal regenpijpen wordt opgevangen. Deze zijn gemaakt van steenwol. Steenwol kan veel regenwater bufferen en geeft het hierna geleidelijk af aan de ondergrond. Zo krijgen plantjes in droge tijden toch nog water.

Bron: gemeente Nederweert

Vorig artikelVoortgang plan natuurbegraafplaats Weert
Volgend artikelNextdoor faciliteert grootste lokale digitale kleedjesmarkt van Nederland tijdens Koningsdag