Bewegen is nu net zo belangrijk als binnen blijven

LEUDAL – De Beweegcoaches brengen op diverse manieren jong- en oud in beweging. “Thuisblijven betekent namelijk niet stil zitten. Bewegen is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het is nu net zo belangrijk als binnen blijven.”

De sportclubs en verenigingen zijn gesloten en het advies is om zo min mogelijk de deur uit te gaan. Dat is de afgelopen periode het advies geweest en duurt naar alle waarschijnlijkheid nog langer. De wandeling van de slaapkamer naar de tuin is niet genoeg. Verschillende mensen, zoals Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie) bekend van zijn televisie programma’s, benadrukken het belang van bewegen. “Niet alleen handen wassen is belangrijk; maar ook juist het belang van bewegen.” Bewegen is belangrijk voor het afweersysteem en onze mentale gezondheid.

Bewegen zorgt voor geluksgevoel
De beweegcoaches brengen jong- en oud op diverse manieren in beweging. Naast het belang van bewegen voor onze fysieke gezondheid, is het ook erg belangrijk voor onze mentale gezondheid. “Inwoners kunnen zich down voelen door gebrek aan sociaal contact of door al het nieuws rondom het coronavirus. Juist dan is het van belang om te gaan bewegen. Door te bewegen komen er verschillende stofjes vrij. Eén van die stofjes is dopamine, dit zorgt voor een geluksgevoel.”

Bewegen op afstand
Zo organiseert Leudal Energiek wekelijks ‘live thuisgymlessen’ voor de basisschooljeugd. Ook met zorgpartners proberen ze die doelgrepen te blijven activeren op afstand. Er worden beweegfilmpjes gemaakt en beweeglessen via een live stream of vanaf het balkon gegeven. “Op deze manier proberen we ook hen in deze tijd het plezier in bewegen te laten ervaren.”

Vorig artikelOok dit weekend grenstoezicht bij grensovergangen Duitsland en Nederland
Volgend artikelWeert geselecteerd als koplopergemeente voor cliëntondersteuning