Islamitische gemeenschap Weert wil eigen begraafplaats

WEERT – Vorig jaar heeft de islamitische gemeenschap aandacht gevraagd voor ruimte voor islamitische begraafplaatsen in Weert. Op 18 juni 2019 heeft men een reactie ontvangen waarin onder andere stond dat in samenspraak met de islamitische gemeenschap in Weert al voldaan was in deze wens.

Volgens de islamitische gemeenschap voldoet de ruimte aan de Molenpoort niet aan de eisen voor een islamitische begraafplaats. Er is geen vaste ruimte reserverend voor de islamitische gemeenschap van Weert. In de brief wordt aangegeven dat met de uitbreiding aan Nazarethsteeg is gezorgd voor voldoende ruimte voor islamitische graven maar daar liggen ondertussen reeds verschillende niet islamitische graven waardoor de ruimte niet meer geschikt is voor een islamitische begraafplaats.

Coronacrisis
Door de coronacrisis en de gesloten grenzen op dit moment maakt de Weerter moslimgemeenschap zich zorgen over de mogelijkheden met betrekking tot het begraven worden in Weert. Recent is men ergens anders begraven dan in eigen gemeente, namelijk in Almere en in Nuenen. De moslimgemeenschap heeft al langer de wens geuit om volgens hun eigen rituelen in Weert begraven te kunnen worden. Echter is er in Weert geen mogelijkheid om eeuwigdurend begraven te worden, terwijl dit een religieuze vereiste is.

De islamitische gemeenschap heeft vandaag een verzoek aan het college van B&W en de raad van Weert gestuurd:

  1. Om dit zo snel mogelijk op de agenda te zetten van de raad.
  2. 2. Het verzoek is nadrukkelijk om ruimte op de gemeentelijke begraafplaats en geen eigen begraafplaats.
  3. Tevens het verzoek om zo snel mogelijk te kijken of het mogelijk is om moslims in Weert eeuwig te kunnen begraven. In weert is het nu zelfs niet mogelijk om volgens de islamitische richtlijnen maar met tijdelijke grafrechten begraven te worden.
  4. We zijn bereid om met een aantal initiatiefnemers deel te nemen aan een gesprek met de gemeente Weert.

Malika Zaaboul: ‘Moslims maken een groot deel van de Weerter bevolking en de gemeente hoort ruimte te geven op de gemeentelijke begraafplaats zodat zij ook volgens hun eigen rituelen begraven kunnen worden. Deze moslims hebben hier jaren geleefd en willen ook in hun eigen stad begraven worden waar zij zich al die tijd thuis hebben gevoeld.’

Vorig artikelMeer bedrijven moeten meebetalen aan fonds Roermondse binnenstad
Volgend artikelIn Noord- en Midden-Limburg 937 (+34) mensen positief getest en 154 (+5) mensen overleden