Beëindiging zoektocht ‘oude’ grafadoptanten Britse begraafplaats

created by dji camera

NEDERWEERT – In de afgelopen maanden herdachten wij 75 jaar bevrijding in Limburg. Vele geallieerden zijn tijdens onze bevrijding gesneuveld. In dorpen, steden, velden en bossen in de huidige gemeentes zoals Maasgouw, Leudal, Peel en Maas, Weert en Nederweert. Zij vonden een laatste rustplaats op een van de vele oorlogsbegraafplaatsen in Limburg, waaronder Nederweert.

Al gauw ontstond in Nederweert onder de bezielende leiding van de familie Rulkens het initiatief om namens het toenmalige Nederlands Oorlogsgraven Comité een adoptieplan op te zetten voor inwoners van Nederweert. Zo vonden vele graven een plek naar een gezin, die met enige regelmaat een bloemetje brachten. Ook heeft deze familie door de jaren honderden familieleden tijdens hun bezoek aan Nederweert begeleid.

Afgelopen november zijn wij als nieuwe groep van initiatiefnemers samengekomen met als doel om mensen bewust stil te laten staan bij het offer dat deze militairen gebracht hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en die begraven zijn in Nederweert.

Een oude kaartenbak en een oud registerboek die in het bezit is gekomen van onze stichting is opnieuw opgezet en gedigitaliseerd. Na maanden van onderzoek en het up-to-date brengen van gegevens hebben we alle beschikbare gegevens kunnen verwerken. Daarnaast hebben enkele leden van het bestuur zich de moeite genomen om eerst de adoptanten van het eerste uur persoonlijk te bezoeken. Aan hen of nabestaanden is gevraagd of zij vanaf 2020 hun graf wilde behouden.

Mede door twee artikelen in de Limburger en op Nederweert24 en Ospel Actueel hebben mensen van ons initiatief kennisgenomen. We hebben ruim drie maanden ons best gedaan en velen kunnen achterhalen.

We sluiten vanaf nu de verdere zoektocht naar ‘oude’ adoptanten.

Omdat vele geallieerde soldaten gesneuveld zijn buiten de gemeente Nederweert hebben we het adoptie-initiatief ook breed opgezet. Eenieder, waar dan ook, is van harte welkom om zich te melden.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Namens het stichtingsbestuur
Niek Hendrix
voorzitter

www.adoptiegravennederweert.nl
www.adoptiongravesnederweert.com

[email protected] 

Vorig artikelIn Cranendonck en Nederweert veel meer Coronapatiënten
Volgend artikelDe Brouwschuur wint prijs bij Dutch Beer Challenge