Vrouwelijke HR-professionals tillen personeelsbeleid ruig mannenbedrijf naar hoger plan

Verzinkerij Van Aert investeert in medewerkers

V.l.n.r.: Rinske van Kasteren, Marjon Klop-Van Hest en Christianne Luyben Fotografie: Dion Huiberts

Verzinkerij Van Aert is na de gemeente de grootste werkgever van Nederweert. Met in totaal 118 medewerkers is een goed personeelsbeleid dan ook essentieel. Dat beleid mag als uitmuntend gekwalificeerd worden. Een team van drie vrouwelijke HR-professionals coacht de vakmensen zodat ze samen elke dag het beste resultaat kunnen behalen. Het familiebedrijf investeert in de gezondheid, biedt doorgroeimogelijkheden en wisselt hard werken af met plezier.

Door Wesley Hegge

Directrice Marjon Klop-Van Hest begint haar dag met een rondje over de werkvloer. Tussen de dampende baden waarin indrukwekkende constructies van staal gereinigd worden, maakt ze een praatje met een medewerker. “Dat doe ik elke werkdag”, legt ze uit. “Even vragen hoe het gaat. Het lijkt een klein gebaar, maar het is ontzettend belangrijk. We proberen een open bedrijfscultuur te creëren, waarbij er naar elkaar geluisterd wordt. Dat maakt werken aan de gemeenschappelijke doelstelling, namelijk een fantastisch eindproduct, succesvoller.”

Familiebedrijf
De eindproducten liggen glanzend te wachten om vervoerd te worden. Afvalbakken, hekken, onderdelen van constructies. Stuk voor stuk zijn ze voorzien van een laag zink. Door de chemische reactie tussen zink en staal ontstaat een bijna onverwoestbare legering. Dankzij een speciale techniek, zogeheten kathodische bescherming, wordt het verzinkte staal zelfs helemaal ongevoelig voor corrosie en dus ook roest. In de verzinkerij worden producten op die manier verduurzaamd waardoor ze langer mee gaan en minder belastend zijn voor het milieu. Daarmee streeft het bedrijf ook naar een duurzame samenleving.

NAAM Marjon Klop-Van Hest FUNCTIE Directie Verzinkerij Van Aert GEBOREN OP 2 mei 1967 in Breda WOONT IN Velp GETROUWD MET Gérard MOEDER VAN Pepijn, Isebel en Wouter

Klop-Van Hest vormt samen met haar achterneef Rogier van Aert de derde generatie. Ze namen het stokje over van Guido van Aert en Fred van Hest. Afgelopen jaar vierde Verzinkerij Van Aert het vijftigjarige jubileum. “Er is veel veranderd in ons bedrijf”, zegt Van Aert, doelend op de toegenomen eisen van de partners. “Verzinken blijft de core business, maar hier komen totaalplaatje. Zo hebben we een eigen transportdienst en kunnen we indien gewenst de montage voor onze rekening nemen.”

De verzinkerij is uitgegroeid tot een onderneming met in totaal 91 vaste medewerkers, twintig uitzendkrachten en zeven oproepkrachten. De twee mede-eigenaren hebben een duidelijke rolverdeling. Klop-Van Hest vertelt: “Rogier houdt zich bezig met de dagelijkse koers van het bedrijf en ik richt me op het personeel. We zijn een familiebedrijf en die sfeer willen we ondanks de omvang behouden. Ik heb psychologie gestudeerd. Deze kennis en ervaring zet ik in bij onze werkzaamheden. Als we merken dat iemand ergens mee worstelt, proberen we te achterhalen wat er aan de hand is. Iets wat privé speelt, kan een grote uitwerking hebben op de werkvloer. Door goed met elkaar te communiceren, proberen we een oplossing te zoeken. Daardoor neemt het werkplezier en het zelfvertrouwen toe.”

Personeelsbeleid
Verzinkerij Van Aert is een echt mannenbedrijf. Omgeven door staal, verzinkbaden en een grote oven vormt de verzinkerij een ruige omgeving. Het werk op bepaalde afdelingen is behoorlijk zwaar. Er werken in totaal slechts vier vrouwen. Opvallend is dat het personeelsbeleid in handen is van drie vrouwen. Rinske van Kasteren is onlangs benoemd tot HR manager. Christianne Luyben is HR medewerkster. Klop-Van Hest: “We steken een relatief groot deel van het budget in human resources. We zien het niet als een kostenpost. In tegendeel, zoals we investeren in middelen, investeren we ook in mensen. Het is belangrijk dat men zich goed voelt en de mogelijkheid heeft zich te ontwikkelen.”

Het begint met een goede gezondheid. Daarin wordt geïnvesteerd door middel van een vitaliteitsplan, zo legt Van Kasteren uit. “Eind vorig jaar is ons nieuwe vitaliteitsplan ingegaan. Dit houdt in dat iedere werknemer telkens per periode een persoonsgebonden budget krijgt van zestig euro. Dat mag iedereen binnen de regels vrij besteden in het kader van de gezondheid. Onze collega’s kunnen bijvoorbeeld gaan sporten, een fysiotherapeut bezoeken of een dagje ontspannen in de sauna.”

Daarmee wil Verzinkerij Van Aert bereiken dat alle vaklieden fit en gezond zijn, zowel op het werk als thuis. Van Kasteren: “Het leuke is dat ook medewerkers gezamenlijk activiteiten ondernemen buiten het werk om. Zo is er een tennisteam en hebben een aantal collega’s gezamenlijk een kookcursus gedaan. Om het vitaliteitsplan compleet te maken, zijn we samen met onze Arbodienst bezig om preventief medische onderzoeken te laten doen. Onze medewerkers worden dan getest op zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Daarnaast kan de Arboarts tips geven over het besteden van het budget. Verder stimuleren we gezonde voeding in de kantine. Iedere maandag is er vers fruit.”

Toekomst
In de nabije toekomst wil Klop-Van Hest iemand aan het team toevoegen die het personeel kan trainen in het goed gebruiken van hun lichaam. “Ook leidinggevenden binnen het bedrijf zullen deze training gaan volgen. Verder gaan we onze medewerkers flexibel inzetten. Omdat mensen lang bij ons blijven werken, ligt gemiddelde leeftijd relatief hoog. Het werk is op sommige afdelingen zwaarder dan op andere afdelingen. Dus zoeken we naar nieuwe combinaties van teams om mensen te ontzien.”

Om het team nog hechter te maken, worden er jaarlijks allerlei activiteiten buiten het werk om georganiseerd. Zo mag ieder team in het bedrijf eens per jaar een teambuildingactiviteit organiseren. Klop-Van Hest: “Onze medewerkers werken keihard, daar zijn we dankbaar voor. Dat laten we zien. Het lukt ons gelukkig ook om jonge mensen enthousiast te maken voor het vak. Verzinken is een mooi, ambachtelijk proces. Men krijgt bij ons kansen om hogerop te komen. Onze operationeel manager Albert Stevens is ooit begonnen als productiemedewerker.”

Uiteraard merkt de verzinkerij dat er krapte is op de arbeidsmarkt. Desondanks lukt het hen om voldoende personeel te werven. Er zijn in totaal achttien nationaliteiten te vinden op de werkvloer. Van Kasteren: “We bieden hen taalcursussen aan. Je merkt bovendien dat ze de taal snel oppikken door aan de slag te gaan en te spreken met de collega’s.”

Drie generaties in een halve eeuw
Vorig jaar bestond Verzinkerij Van Aert vijftig jaar. Het begon allemaal in 1969, toen Jac Bogers een advertentie plaatste in De Telegraaf: ‘Investeerders gezocht om samen een verzinkerij mee te starten’. De ontvangen reacties werden op alfabetische volgorde gelegd en het eerste gesprek vond plaats met Louis van Aert. De klik tussen de mannen was er meteen en niet veel later richtten ze samen de Limburgse Zinksmelterij op. Een jaar later werd het Verzinkerij Van Aert. Louis’ broer Fons voegde zich bij het team. Een groot stuk grond werd aangekocht, gebouwen neergezet, de eerste oven aangeschaft en personeel opgetrommeld. In 1972 werd Fred van Hest, de schoonzoon van Fons, voor vijftig procent aandeelhouder. Guido van Aert nam een paar jaar later de aandelen van Louis over. In 1983 vond een fikse uitbreiding plaats met onder meer een waterzuiveringsinstallatie en een oven van zeven meter lang. In de jaren negentig begon het bedrijf de huidige vorm aan te nemen: er werd grond bijgekocht en het aantal werknemers steeg. In 2017 kwamen Marjon Klop-Van Hest en Rogier van Aert als derde generatie aan de leiding.

Vorig artikelDe kracht van samen!
Volgend artikelOntmoet tijdens Bospop de top van zakelijk Limburg