Fullservice specialist in zonne-energiesystemen voor bedrijven en particulieren

VDS Solar Systems betrekt volledig energieneutraal pand

Frank, Helmie, Mancha en Rick voor hun nieuwe bedrijfspand. Fotografie: Dion Huiberts

VDS Solar Systems geeft met de nieuwbouw op bedrijventerrein Centrum-Noord het goede voorbeeld voor een betere wereld. Vanuit het volledig energieneutrale bedrijfspand helpt het Weerter familiebedrijf particulieren en organisaties bij het realiseren van energiebesparingen door middel van zonne-energiesystemen. Van analyse, ontwerp op maat en installatie tot fiscaal advies rondom subsidies en monitoring: de specialisten verzorgen het gehele traject.

Door Wesley Hegge

Wie tegelijkertijd de duurzaamheid wil verhogen en een fikse energiebesparing wil bewerkstelligen, kiest voor VDS Solar Systems. Zonne-energiesystemen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar bovendien een slimme investering. “Om die reden kiezen veel ondernemers, organisaties en particulieren voor onze duurzame energieoplossingen”, zegt Frank van der Sanden, die samen met zijn vrouw Helmie eigenaar is. “Het is een eenmalige investering met een korte terugverdientijd en levensduur van minstens tientallen jaren. Zeker omdat dit jaar de fi scale voordelen voor ondernemers extra groot zijn, is het interessant om een bedrijfspand te verduurzamen.”

Met meer dan vijftien jaar ervaring is VDS Solar Systems uitgegroeid tot dé zonne-energiespecialist van de regio. Begonnen met een kantoor aan huis en extern magazijn breidde het familiebedrijf de diensten uit naar fullservice. Frank: “We kiezen altijd voor een gestructureerde groei, zodat we onze kwaliteit en service kunnen blijven bieden.”

Inloopmiddag op vrijdag
Het bedrijf groeide uit zijn jasje en besloot nieuwbouw te plegen. “Omdat we bekend staan om onze service, wilden we in de regio blijven. We werken in een straal van vijftig kilometer rond Weert en zijn dus altijd dichtbij. Per toeval kwam dit mooie stuk grond op ons pad, gelegen aan de overkant van de Zuid-Willemsvaart met uitzicht op ons woonhuis.”

Het bedrijfspand is een toonbeeld van duurzaamheid en dankzij een compleet zonne-energiesysteem met warmtepomp volledig energieneutraal. Op de parkeerplaats staan vier laadpalen. Het twee etages tellende gebouw heeft een totale vloeroppervlakte van bijna duizend vierkante meter. Men kan het dakterras annex showroom bezoeken. Elke vrijdag na 13.00 uur is er een inloopmiddag.

Topkwaliteit en service
VDS Solar Systems is groot geworden door trouw te blijven aan de kernwaarden: topkwaliteit en service. De tweede generatie is inmiddels al enkele jaren actief binnen het bedrijf: Rick en Mancha Kessels-Van der Sanden. “Allebei hebben we het vak geleerd in de praktijk”, zegt Mancha. “Dat is op het dak. Een hele tijd hebben we meegelopen met onze installateurs en zonnepanelen gelegd. Daar leer je enorm veel van.”

Tegenwoordig is Mancha als office manager het centrale aanspreekpunt voor alle klanten. Rick is bedrijfsleider en leidt de projecten, stuurt de medewerkers aan en doet de inkoop. “Ze zullen het bedrijf op termijn overnemen”, zegt Frank. “Het voordeel voor onze klanten is dat we daarmee garantie bieden voor de toekomst.”

Zakelijk
Momenteel heeft VDS Solar Systems circa 1100 projecten lopen met SolarEdge. SolarEdge is wereldmarktleider op het gebied van smart energy technologie. Rick: “Voor de samenwerking, waarin we meer dan duizend systemen hebben mogen installeren, ontvingen we eind vorig jaar de SolarEdge Loyalty Award. Het zijn uiteenlopende projecten, van acht panelen tot 4500 panelen.”

VDS Solar Systems bedient zowel de zakelijke als de particuliere markt. Frank: “We doen veel voor de agrarische sector en grootzakelijke markt. Agrariërs beschikken vaak over grote daken en leggen die vol met panelen. Ze maken daarbij gebruik van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Dat is een vergoeding per kilowattuur voor een periode van vijftien jaar, bedoeld voor elektriciteitsaansluitingen groter dan drie keer tachtig ampère.”

Advies over subsidie
De overheid heeft een budget beschikbaar gesteld om energiezuinige investeringen te stimuleren. Als fullservice bedrijf adviseert VDS Solar Systems ook over de subsidiemogelijkheden. Rick: “Niet alleen agrariërs en grootindustrie, maar ook het MKB kan gebruik maken van de fiscale voordelen. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is er voor bedrijven met een kleinverbruik aansluiting, dus drie keer tachtig ampère en kleiner.” Het MKB is op dit moment de hardst groeiend markt voor VDS Solar Systems. Frank: “Juist nu is het interessant voor het MKB om een zonne-energiesysteem aan te laten leggen. Dit jaar mogen ondernemers eenmalig 45 procent van de totale investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.”

Fullservice
De ontwikkelingen gaan snel. De zonnepanelen van vandaag de dag hebben een terugverdientijd van vier tot vijf jaar. Mancha: “Ook zijn er steeds meer aanpalende producten waardoor je de kosten omlaag kunt brengen zoals infraroodverwarming. Denk ook aan warmtepompen. We werken samen met partners die warmtepompen installeren.” Door de uitgebreide dienstverlening adviseert VDS Solar Systems over de mogelijkheden, maakt vervolgens een plan op maat, geeft een inzichtelijk beeld van de kostenbesparing aan de hand van grafieken, verzorgt de installatie en zorgt voor monitoring van het verbruik.

Particulieren
Ook particulieren zien de voordelen van zonne-energiesystemen. Nagenoeg elk dak is geschikt om er zonnepanelen op te leggen. Frank: “De panelen zijn tegenwoordig zeer licht. Zelfs op een plat dak is het mogelijk. Wat nog belangrijk is om te benoemen, is dat we assisteren met de BTW-teruggave. Dat is vrij complex, dus hebben we dit opgenomen binnen onze dienstverlening.”

Vorig artikelProef de seizoenen bij Hostellerie Munten
Volgend artikelHoe ziet Weert eruit over tien jaar?