Burgemeester Op de Laak van Nederweert belt met inwoners

Burgemeester Op de Laak pakt vaak de telefoon voor een persoonlijk gesprek. Foto: gemeente Nederweert

NEDERWEERT – Social distancing zal ongetwijfeld op de nominatielijst staan voor het Van Dale woord 2020. Het is niet anders. Doordat evenementen en bijeenkomsten op maatschappelijk, cultureel en sportief vlak zijn afgelast, loopt men elkaar niet meer vanzelfsprekend tegen het lijf.

Burgemeester Birgit Op de Laak van de gemeente Nederweert die met haar representatieve functie aanwezig is bij mooie maar ook verdrietige momenten in onze gemeente, en veelal inwoners persoonlijk bezoekt, pakt nu, net als diverse medewerkers van de gemeente, de telefoon om in contact te blijven. “De huidige crisis vraagt om een andere manier van contact houden met elkaar. We bellen daarom wekelijks met mensen uit de verschillende kernen om te vragen hoe het ze vergaat, waar ze mee zitten of tegenaan lopen, in de hoop dat we waar nodig iets kunnen bijdragen.”

Evenementen
De burgemeester noemt een paar evenementen die gepland stonden in de maanden april en mei: “Moulin Blues, Koningsdag, Dodenherdenking, het bezoek aan jubilea en 100-jarigen. Het zijn allemaal belangrijke evenementen die nu niet door kunnen gaan. Waar mensen keihard aan de voorbereidingen hebben gewerkt en waar onze inwoners en mensen van buiten de gemeente naar uitkeken.”

De burgemeester mist, net als elke inwoner van onze gemeente, het persoonlijke contact. “Hoe het met iemand gaat, of hoe iemand zich voelt, laat zich toch moeilijk uitleggen als je elkaar niet persoonlijk ziet. De moderne communicatiemiddelen kunnen dan uitkomst bieden. Deze manier van in contact blijven met elkaar hoor ik terug van scholieren die via Skype samen huiswerk maken, collega’s die WhatsApp-groepen met elkaar opzetten en familieleden die met elkaar facetimen. Een persoonlijk berichtje of verjaardagskaartje sturen, is in een tijd als deze van grote betekenis.”

Impact
Afgelopen week sprak ze verschillende mensen uit de gemeente. “De impact op het dagelijks leven is groot. De dagen van bijvoorbeeld de pastoors zien er tegenwoordig heel anders uit. Persoonlijk ziekenbezoek wordt moeilijker en maakt plaats voor een hart onder de riem van het zorgpersoneel. In de kerk van Leveroy worden tekeningen verzameld voor eenzamen en zieken. Bij Eynderhoof kwam men vorige week wederom bij elkaar voor een crisisberaad. De zorg bij het bestuur van Eynderhoof ligt bij de oudere vrijwilligers die nu hun dagelijkse gang naar dit openluchtmuseum moeten missen. Er werd me wel verteld dat er onderling veel kaartjes en opbeurende briefjes worden uitgewisseld. Een mooi gebaar.”

Ook de horeca wordt zwaar getroffen. “Een horecaondernemer gaf in het telefoongesprek aan de meerwaarde van het lidmaatschap aan de Koninklijke Horeca Nederland te ervaren. Er wordt veel adequate informatie gedeeld, complimenten werden uitgesproken over de regionale contactpersoon. Ongelukkig was het dat de jaarlijkse rekening voor de terrashuur van de gemeente juist in deze tijd op de mat viel. Naar aanleiding van deze tip hebben we als gemeente die betaling voor de 12 betrokken ondernemers opgeschort. Korte lijnen, dat werkt!”

“Een thuiswerkende dorpsraadvoorzitter deelde mee alle activiteiten te hebben gestaakt. De dorpsraad houdt in deze tijd ogen en oren open voor zorgvragen van dorpsgenoten en weet de gemeente te vinden waar nodig. Het is een greep uit de gesprekken. Gesprekken die duidelijk maken dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en initiatief tonen”, aldus burgemeester Op de Laak.

Bron: gemeente Nederweert

Vorig artikelWijk Roermond aangedragen als aardgasvrij proefproject
Volgend artikelReshare neemt legen kledingcontainers over van vrijwilligers