175 nieuwe coronadoden in Nederland, sterftecijfer passeert de duizend

In het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten t/m 31-3-2020

Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 175 gestegen naar 1.039. Daarnaast zijn 722 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de dagelijkse update.

In totaal zijn op dit moment 4.712 coronapatiënten opgenomen (geweest) in Nederlandse ziekenhuizen. Het aantal ziekenhuisopnames wordt door het RIVM en de gezondheidsexperts van het Outbreak Management Team (OMT) gebruikt als graadmeter om te zien of de getroffen maatregelen tegen het coronavirus effect hebben.

De nieuwe cijfers van het RIVM betreffen niet de daadwerkelijke toename van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het gaat alleen om de meldingen die zijn binnengekomen bij het instituut. Er kan dus vertraging in zitten.

Het aantal patiënten op de Nederlandse intensive cares (ic’s) is dinsdagochtend de 1.070 gepasseerd. De cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) worden aangeleverd door de ic’s zelf en worden meerdere keren per dag bijgewerkt.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care heeft alle ziekenhuizen gevraagd maximaal op te schalen. Als de ziekenhuizen erin slagen, dan heeft Nederland zondag ongeveer 2.400 ic-bedden. 575 daarvan zijn gereserveerd voor patiënten die niet met het coronavirus besmet zijn.

Coronakaart gewijzigd naar aantal opgenomen patiënten
Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien. De beste data die er op dit moment zijn, zijn de ziekenhuisopnames per gemeente.  Daarom vanaf vandaag op de kaart te zien het aantal opgenomen personen in het ziekenhuis. De verspeiding laat de woonplaats van de patiënten zien. Hieronder een overzicht per gemeente (aantal per 31 maart 2020 14.00 uur):

  • Cranendonck 132,2 patiënten per 100.000 inwoners
  • Weert 53,9 patiënten per 100.000 inwoners
  • Nederweert 129,9 patiënten per 100.000 inwoners
  • Leudal 89,1 patiënten per 100.000 inwoners
  • Maasgouw 41,7 patiënten per 100.000 inwoners
  • Roermond 42,9 patiënten per 100.000 inwoners

Voor cijfers Nederland klik hier 
Voor cijfers wereldwijd klik hier.