Coronacentrum Roermond opent in De Oranjerie

Een unieke samenwerking tussen huisartsen en zorginstellingen

Het Coronacentrum Roermond in Van der Valk Theaterhotel De Oranjerie. Foto: Google Maps

ROERMOND – Huisartsen en zorginstellingen in Noord- en Midden-Limburg openen vrijdag het Coronacentrum Roermond in Van der Valk Theaterhotel De Oranjerie. Dit centrum bestaat uit een Thuiszorghotel en Huisartsenpost. Door een nauwe samenwerking tussen eerstelijns zorgorganisaties kunnen op COVID-19 verdachte patiënten gezamenlijk worden opgevangen.

Het aantal besmette personen met het coronavirus neemt dagelijks toe. Voor huisartsen en (thuis)zorgmedewerkers betekent dit een extra belasting en ook ziekenhuizen zien de druk op het zorgsysteem toenemen. Coronacentrum Roermond wordt geopend om de huisartsen, thuiszorg en ziekenhuizen in de regio Noord- en Midden-Limburg te ontlasten, zodat zij eerstelijns zorg aan inwoners kunnen blijven garanderen.

In de praktijk betekent dit dat het Van der Valk Hotel volledig is vrijgemaakt en de komende tijd zal dienen als Coronacentrum. Coronapatiënten worden, wanneer zij ‘te goed zijn voor het ziekenhuis, maar te slecht zijn voor thuis’, door de huisarts doorverwezen.

Thuiszorghotel
In het Thuiszorghotel worden patiënten met een lichte zorgbehoefte ondergebracht. Dit geldt bijvoorbeeld voor patiënten die na een verblijf in het ziekenhuis nog niet naar huis kunnen of patiënten die te ziek zijn om thuis te kunnen blijven. Er worden allereerst 24 zorgplekken ingericht, met de mogelijkheid tot uitbreiding. Door de ervaringen die daarmee worden opgedaan, kan er bij een exponentiële toename snel worden opgeschaald naar een groter aantal bedden.

Huisartsenpost Roermond Naast het Thuiszorghotel opent op dezelfde locatie een Huisartsenpost voor mensen met verdenking van het coronavirus. Expertise van de behandelingen wordt hier 24/7 gebundeld waardoor er sneller gehandeld kan worden wanneer behandeling of opname nodig is. Op deze wijze wordt de reguliere zorg via huisartsen ontlast.

Doorverwijzing noodzakelijk
Het is niet mogelijk voor patiënten om zichzelf te melden bij de Oranjerie. De omgeving van het hotel is volledig afgeschermd waardoor de locatie niet bezocht kan worden. Mensen met corona-gerelateerde klachten moeten telefonisch contact opnemen met de eigen huisarts of de huisartsenpost.

Zorgpartners Door de intensieve samenwerking is het de (zorg)partners in Noord- en Midden-Limburg, samen met het Rode Kruis, gelukt om dit centrum snel operationeel te krijgen. Het resultaat van een jarenlange, optimale samenwerking tussen Proteion, De Zorggroep, Land van Horne, Cohesie, Meditta, Ambulancezorg Limburg-Noord, GGD/GHOR en Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Vorig artikelDeel ondernemers in Weert houdt winkel open
Volgend artikelhet Zuilen Kabinet schildert stroomhuisje