Volop zon, goede tijden voor zonnepanelen

Een krachtig hogedrukgebied zorgt ervoor dat de zon deze dagen ons weerbeeld domineert. Gemiddeld schijnt de zon nu zo’n 12.5u per dag. Zonnepanelen brengen daardoor optimaal op. Zeker ook omdat de temperatuur niet te hoog is, de zon op een ideale hoogte staat voor de meeste daken en de wind nog extra afkoelt. 

VDS Solarsystems in Weert verzorgt de aanleg van zonnepanelen. VDS Solar Systems is groot geworden door trouw te blijven aan de kernwaarden: topkwaliteit en service. De tweede generatie is inmiddels al enkele jaren actief binnen het bedrijf: Rick en Mancha Kessels-Van der Sanden. “Allebei hebben we het vak geleerd in de praktijk”, zegt Mancha. “Dat is op het dak. Een hele tijd hebben we meegelopen met onze installateurs en zonnepanelen gelegd. Daar leer je enorm veel van.”

Lente
De astronomische lente begon dit jaar op 20 maart om 4u50. Op dat moment stond de zon potentieel loodrecht op de evenaar. We leerden vroeger op school dat dit gemiddeld op 21 maart is en dat dag en nacht dan even lang zijn (12u elk). Dit jaar gebeurde dat al op 17 maart! Dit wil zeggen dat de dag vandaag (23 maart) al ruim langer duurt dan de nacht: 12u21 vs 11u39 om precies te zijn.

Onderstaande grafiek toont dat we momenteel rond de middag ongeveer 850 W/m² inkomende straling van de zon krijgen. Ter vergelijking, op 21 december is dat slecht 375 W/m². Rond 21 juni daarentegen zitten we aan meer dan 1200 W/m². Let wel, deze cijfers zijn geldig voor de top van de atmosfeer. Op aarde zal het iets lager zijn door aerosolen, chemische moleculen , … Typisch bereikt ongeveer 60-70% van de instraling het aardoppervlak (transmissiviteit ~ 0.6-0.7).