Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Olga Sepers-Koopman

Ingrediënten

  • 2 Livar varkenshaasjes
  • 6 takjes salie
  • 4 tenen knoflook
  • peper en zout
  • keukengaren
  • olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 180 ml Marsalawijn
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 pot kalfsfond
  • 1 bos peentjes
  • 150 ml slagroom
  • 1 krop andijvie
  • gemberwortel
  • suiker

Bereiding

Varkenshaasjes
Snijd de varkenshaasjes overdwars in en vouw ze open. Was de salie en pluk de blaadjes er vanaf. Pel en snipper de knoflook. Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout en vul ze met de knoflook en de salieblaadjes. Vouw de haasjes dicht en bind ze dicht met keukengaren.

Verhit de olie en de boter en bak de varkenshaasjes ongeveer 6 minuten rondom goudbruin. Haal het vlees uit de pan, bewaar de pan met bakvet.

Marsalasaus
Snipper het sjalotje en hak een eetlepel salie fijn. Bak het sjalotje 2 minuten in de pan met het bakvet van het vlees. Voeg vervolgens de salie en 50 ml kalfsfond toe. Laat ± 3 minuten zachtjes sudderen.

Voeg de Marsala toe en laat zachtjes inkoken tot de helft. Voeg dan de crème fraîche toe en roer goed.

Laat nog een paar minuten sudderen tot de saus bindt. Breng op smaak brengen met peper en zout.

Wortelpuree
Schil de wortels en snijd ze in gelijke stukjes. Doe de wortel met de slagroom en wat zout in een pan

Rasp er een theelepel gemberwortel en voeg samen met een schepje suiker toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten op laag vuur garen. Pureer de gegaarde wortels met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.

Snijd de andijvie grof, was in koud water en laat uitlekken.

Afwerking
Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de varkenshaasjes 10 tot 15 minuten in de oven.

Verhit de boter in een pan en stoof de andijvie in ongeveer 5 minuten beetgaar. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm ondertussen de wortelpuree.

Haal het vlees uit de oven en trancheer. Verwarm de saus en maak deze schuimig met de staafmixer.

Leg midden op een voorverwarmd bord andijvie met daarop het vlees. Maak een quenelle van wortelpuree en leg op het bord. Werk af met de saus.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Bardos, Romantica Crianza, Ribera Del Duero
Deze wijn is gemaakt van Tinta del Paìs druiven. De wijn rijpt gedurende 14 maanden in tweedehands Frans eiken vaten. De wijn heeft een volle body en duidelijke structuur waarbij de frisheid niet gemist kan worden. Souplesse en elegantie worden gecomplimenteerd door zachte tannine en een aangename finish. Een wijn, die je zeker gedronken moet hebben!

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Frode-wijnen%2Frode-wijn-spanje%2Fbardos-romantica-crianza-ribera-del-duero||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Olga Sepers-Koopman
Beroep Verpleegkundige, Kok en Mede-eigenaar Manger-Mangiare
Geboren Op 22 april 1951 te Amsterdam
Woont In Weert
Ouders Louis Koopman en Ina Koopman-Wagter
Getrouwd met Hans Sepers
Opleiding Verpleegkunde A
Is Verliefd Op Amsterdam
Geeft Kookworkshops
Heeft Een huiskoe gehad
Houdt van Dieren
Stemt niet op De Partij van de Dieren
Droom Een chambre d’hôte in Italië
Een goede voorbereiding Is het halve werk
Mocht vroeger Peren snoepjes trakteren op school

bij een kaasplank drink ik het liefste een tripel van westmalle

Favoriete gerecht “Mijn gerecht is een Limburgs gerecht met een Italiaanse knipoog. Het Limburgs Kloostervarken is een bijzonder mooi streekproduct en krijgt extra cachet door de knoflook, de salie en de Marsala. Het is niet alleen een mooi gerecht, maar ook een zeer smaakvol gerecht.”

Hans Sepers “Mijn man Hans is niet alleen mijn echtgenoot, maar ook mijn compagnon en kameraad. Hans is attent, lief, een levensgenieter, een harde werker en een goede kok. Hij vult mij op alle vlakken aan.”

Zien en proeven “Als ik naar een restaurant ga, wil ik graag zien wat ik eet. Soms zijn de ingrediënten qua smaak en uiterlijk totaal onherkenbaar op een bord. Ik vind het vermoeiend als ik twaalf smaken in een gerecht aantref. Nergens voor nodig. De kracht ligt juist in de eenvoud.”

De zondag was heilig “Ik ben grootgebracht in een gereformeerd gezin. Op zondag mocht je bijvoorbeeld geen ijsje kopen, niet zwemmen of schaatsen. De zondag was heilig. Je mocht die dag niet werken, noch mensen voor je laten werken. Uitzondering was het ziekenhuis. Ik mocht dus ook niet van mijn ouders werkzaam zijn als kok in de horeca. Die droom moest ik laten varen. Ik heb dus gekozen voor de opleiding verpleegkunde. Uiteindelijk is mijn droom toch uitgekomen.”

Heimelijk genoegen “Ik lees graag de column van Cecile Narinx op zaterdagmorgen in de bijlage van de Volkskrant.”

Wil graag zien in het Tuchinski “De mooiste bioscoop van Nederland vind ik Tuchinski in Amsterdam. Je treft er diverse stijlen aan zoals de Amsterdamse School, Art Deco en Jugendstil. De indrukwekkende, oosters aandoende gevel van het gebouw, is een prachtige entree. Als ik het voor het uitkiezen heb, dan zou ik hier de film van Doctor Zhivago willen zien. Omar Sharif speelt de literair begaafde dokter-dichter Joeri Zhivago, die verwikkeld raakt in een stormachtige verhouding met Lara, Julie Christie. Hun liefde wordt zwaar op de proef gesteld door de Russische Revolutie, de grote vernietiger van de oude klassen der grootgrondbezitters en welgestelde bourgeoisie. Een meeslepend liefdesdrama omlijst met een fantastisch decor.”

Huiskoe Janneke “Ik heb vroeger een koe aan huis gehad. Ze heette Janneke. Janneke was een lakenvelder, een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug, van een verder zwarte of rode koe. Janneke en ik gingen vroeger samen wandelen in de straat. De mensen zullen er wel hun gedachten over gehad hebben. Janneke was verstoten door haar moeder. Ik heb haar zelf met de fles grootgebracht. Als ik haar riep, dan loeide zij terug. Het gezegde ‘Zo dom als een koe’ klopt zeker niet. Janneke was een zeer intelligent beest. Ik heb er schilderes Mieke Corvers een schilderij van laten maken. Janneke hangt bij mij prominent in de huiskamer.”

Cursus Biefstuk bakken “Voordat je gasten komen, kun je ’s middags om vijf uur al beginnen met het bakken van de biefstuk. Men neme een mooie biefstuk van minimaal 2,5 centimeter hoog. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en laat goed heet worden met olijfolie. De beste olijfolie om in te bakken is een olijfolie van de laatste persing waar alle vaste bestanddelen uit zijn. Bak elke kant van de biefstuk een halve minuut en schroei de biefstuk dicht. Je ziet dan nog steeds de rauwe vleesrand. Haal het vlees uit de pan en laat het vlees rusten op kamertemperatuur. Dek het vlees niet af. Als de gasten aan tafel zitten, kun je de biefstuk verder afmaken. Wil je de biefstuk rood, dan moet de biefstuk 5 minuten in de oven, wil je de biefstuk medium dan moet hij 7 minuten in de oven. Wil je de biefstuk doorbakken, dan moet hij 9 minuten in de oven. Bij alle bereidingen dien je een oventemperatuur van 200 °C aan te houden.”

Nooit doen “Ik zal nooit een toilet bezoeken op een tankstation.”

Lievelingswinkel “Mijn lievelingswinkel is Kaas en Ko van Frank van Dooren. Frank vind ik zeer klantvriendelijk en inventief. Hij laat je altijd iets uit zijn assortiment proeven. Hij is een echte kaasspecialist.”

Irritant “Irritant zijn botte messen. Nog irritanter zijn automobilisten die niet op hun eigen weghelft blijven. Het meest irritant zijn opscheppers, die mijn humeur tot een kookpunt weten te brengen.

Tip voor de kaasplank “Bij een kaasplank drink ik het liefste een Tripel van Westmalle. Die combinatie is gewoonweg een feestje. Tripel is een helder en goudgeel trappistenbier. Het is zacht en romig in de mond, met een bittere toets gedragen door het fruitaroma.”

Tip om tijd te besparen “Blancheer ’s middags de groene groenten en voeg bij het kookpunt een mespuntje bakpoeder toe. Spoel de groenten koud af. Als je groenten ’s avonds nodig hebt, hoef je ze maar even op te warmen met boter.”

Levensmotto “Het draait om nu en niet om later.”

Vorig artikelGeen weekmarkten meer in Noord- en Midden-Limburg
Volgend artikelSeizoen BAL vroegtijdig ten einde