België sluit grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen

Tanken in Kinrooi is verboden

KINROOI – Sinds vanmiddag 15 uur zijn er grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België. In Maaseik, Lanaken en Kinrooi waren die al streng opgevoerd, maar de meeste burgemeester achten een permanente controle niet haalbaar.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem maakte bekend dat er vanaf vanmiddag 15 uur grenscontroles plaats vinden. “In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn”, zegt de mededeling van de minister. “Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd. “Elke verplaatsing naar de tweede verblijven op het Belgisch grondgebied is eveneens verboden. De federale politie en de lokale politiezones worden belast met de toepassing van deze beslissing”, aldus De Crem.

In Kinrooi en Maaseik waren al controles. Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik wil dat zelfs 24/7 doen. Hij vraagt hiervoor ook de steun van het bovenlokale niveau om dit te realiseren. “Dat is nodig omdat Nederland en België andere maatregelen hanteren”, zegt hij. Daarnaast nam hij contact op met zijn collega van Echt-Susteren om ook de Nederlanders op de regels te wijzen. “Er zijn ook nog altijd landgenoten die over de grens in Nederland inkopen doen. Dag mag niet”, benadrukt hij nog eens.

Ook in Kinrooi zijn sinds donderdagavond strenge grenscontroles. “Op twee uur tijd hebben we 700 mensen teruggestuurd”, zegt burgemeester Jo Brouns. “Er zijn ook borden geplaatst om aan de Nederlanders duidelijk te maken dat er hier andere coronamaatregelen gelden en dat een tankbeurt geen goede reden is om de grens over te steken. We doen intensieve controles op de grote en de kleine grensovergangen, in twee richtingen. Maar alles 24 uur op 24, 7 dagen op 7 controleren, is onhaalbaar. Wij merken nu al dat de extra communicatie vanuit Nederland en de extra controles hun vruchten afwerpen. Het tanktoerisme neemt al fors af.”

Burgemeester Mario Keulen van de gemeente Lanaken benadrukt dat de controles in twee richtingen zullen verlopen. “Vrijdagvoormiddag wilde een Belg boodschappen gaan doen bij Jumbo in Nederland, omdat daar de conserven 0,50 euro goedkoper waren. We hebben hem snel duidelijk gemaakt dat die conserven wel eens heel duur zouden kunnen uitvallen.” Volgens Keulen is er nog nooit zo’n groot verschil geweest in publieke opinie tussen de twee landen. “Nederlanders vinden onze maatregelen flauwekul, de Belgen steken massaal hun duim op. Nederland loopt veertien dagen achter op ons inzake het coronabeleid. Maar over twee weken hebben ze dezelfde maatregelen als wij. Althans, dat hoop ik.”

 

Vorig artikelSeizoen BAL vroegtijdig ten einde
Volgend artikelVeiligheidsregio sluit Designer Outlet in Roermond