Bouwen aan de toekomst ook tijdens Coronacrisis

WEERT – Het is vandaag een stralend mooie dag. Deze voelt zo waarlijk bijna lenteachtig aan. Wandelend door Weert merk je dat het steeds stiller wordt op straat. Maar lang niet overal. De crisis rondom het Coronavirus heeft ook positieve effecten op mensen. Klusgeluiden doorboren de hardnekkige stilte op de Oelemarkt. Hier is men druk bezig met klussen aan het monumentale witte pand. De horecazaak die hier gerealiseerd wordt heet ’t Zusje.

Tekst: Rob Timmermans

Arbeidsvitaminen over
Ook op andere plekken in Weert is er bouwactiviteit. Naast even “een frisse neus halen”, blijkt een dosis arbeidsvitaminen de oplossing bij uitstek tegen verveling en stilstand. “Je moet toch wat te doen hebben,” zegt een man die op de hoek bij Du Commerce in de weer is een kruiwagen.

Oud bankgebouw aan de Wilhelminasingel te Weert
Ook op de hoek van de Wilhelminasingel naar het Collegeplein wordt er flink gewerkt. Hier wordt een appartementencomplex gerealiseerd.

Winkels open
Op de Markt in Weert is het niet druk bij de Bruna, maar de medewerkers staan te popelen om boeken te verkopen! De bibliotheek is immers gesloten en zij zien hun kans schoon. “Dit is het uitgelezen moment om massaal leesvoer in de slaan,” zegt een medewerkster glimlachend. “Dus gebruik die boekenbon en kom naar de Bruna.”
Toch beseft zij hoe zeer de Coronacrisis erin hakt. “De zaken die anders zo vanzelfsprekend lijken, zijn dat nu niet meer.” Zijzelf ondervindt hiervan op persoonlijk vlak ook ongemak: “Ik wil graag bij mijn moeder op bezoek bij Land van Horne, maar helaas gaat dat nu niet meer. Dat is wel moeilijk! Maar het is nu eenmaal noodzakelijk en gelukkig snapt mijn moeder dat ook.”

Als het zwaard van Damocles
Vooralsnog is het lastig te bepalen hoe groot de gevolgen zullen zijn die deze gezondheidscrisis met zich meebrengt. Als het zwaard van Damocles hangt de onvoorspelbaarheid boven het MKB. Jeroen van Foto Weert kan hierover meepraten. “Nu merk je het nog niet zo erg. Dus als je aankopen wil doen, dan vind ik dat natuurlijk heel fijn,” zegt hij lachend. “Op de lange termijn, stel dat deze Corona crisis nog maanden aanhoudt, dan voorzie ik pas écht problemen.”