Horecagelegenheden, scholen en opvangverblijven voor drie weken gesloten

WEERT- Het besluit van het kabinet om scholen en eet- en drinkgelegenheden tot en met 6 april te sluiten, resulteert in Weert in een surreëel stadsbeeld. Het is geen koopzondag, dus de straten zijn zoals gebruikelijk al enigszins uitgestorven. De maatregels zoals die zojuist is ingegaan, doen hier echter nog een schepje bovenop.

Tekst & foto’s: Rob Timmermans

Nu lijkt het centrum eerder dat van een spookstad. Lopend door de straten groeten een handjevol wandelaars je wel nog of een groepje jongeren. In het voorbijgaan vang je vlagen van gesprekken op. Ook zij ontkomen niet aan het oppikken van Corona-nieuwtjes, want sinds de Limburger een heuse Corona-katern in het leven heeft geroepen, wordt de lezer steevast geconfronteerd met alarmerende nieuwsflitsen betreffende dit onderwerp.

Een apart Corona-journaal houd je op de hoogte via de televisie. Al lijkt het woord “apart” ineens een understatement. Want inmiddels bevat ieder journaal wel nieuws over het beruchte virus. Kortom: er is geen ontkomen aan. Zelfs de media is besmet geraakt met het Coronavirus, maar gelukkig uitsluitend op nieuwsvlak.

Horeca sluit haar deuren
Binnen mum van tijd is de binnenstad van Weert en de aangrenzende winkelstraten nagenoeg uitgestorven. Zat de horeca eerder op de dag nog vol op sommige plekken, op weer andere was het al enigszins troosteloos te noemen.

Op een terrasje
Wanneer je dan op zo’n terrasje zit, bij voorkeur buiten, hoor je dat iedereen er op zijn of haar manier mee bezig is.  “Raak die deurklink niet aan!” zei een vrouw tegen haar man.
Een andere man neemt het allemaal niet zo zwaar op en zegt gekscherend: “Zal ik eens hoesten? Dan hebben we zo plaats. Alles loopt dan vanzelf leeg!”

Mensen die vandaag op een nagenoeg leeg terras zaten, konden maar moeilijk begrijpen waarom men er toch massaal voor koos binnen in de horecazaken aan een tafeltje plaats te nemen, terwijl buiten, verspreid op een terrasje, een veel beter idee zou zijn geweest.
Dat maakt in het licht van deze maatregelen echter niets meer uit.

Een dag eerder
Een dag eerder was het beeld nog anders. Toen leek het wel alsof de collectieve gedachte “Nu kan het nog!” menig Weertenaar naar de horecazaken voerde.
Helaas is dat nu wel anders…

Wandelen
Gelukkig mogen we naar buiten en dat is reden genoeg voor een flinke wandeling en ter afsluiting thuis maar wat drinken. Hamsteren is immers al genoeg gedaan, dus tekort komen we beslist niets. Dus óók voor een toiletbezoekje is het “kleine kamertje” thuis, met zo’n enorme voorraad wc-papier de plek bij uitstek.

Veiligheid
Het nieuws over dit virus brengt veel onzekerheid met zich mee. En daarom roepen wij je op om jezelf en je naasten en vooral diegene met een broze gezondheid extra goed in de gaten te houden. Geef elkaar géén hand, maar de elleboog en mijdt grote groepen en leef de regels na om verspreiding te voorkomen zoals die worden bepaald door het RIVM.