Choral Evensong 22 maart in Paterskerk

zondag 22 maart

WEERT – Op zondag 22 maart aanstaande zal er om 19.00 uur weer een Choral Evensong verzorgd worden in de Paterskerk, Biest 43 te Weert. Het koor Capella Sine Vinculis o.l.v. Bea van der Kaaij zal deze bijzondere getijdendienst zingen.

Muziek is gekozen passend bij de Lijdenstijd: Tausendmal gedenk ich dein, toegeschreven aan J.S. Bach en ecce quomodo moritur justus van J Haendl. Vaste onderdelen van deze bijna geheel gezongen dienst zijn het Magnificat (Lofzang van Maria) en Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon) in de zetting van D. Purcell in Emin, de gezongen gebeden (Preces and Responses) van Ayleward. Psalm 31 zal gezongen worden op de chants (Anglicaanse wijze van 4–stemmig reciteren) van J. Nares en H. Smart.

Gerard Heesterbeek ofm zal voorgaan in deze dienst en Koen Vroemen (17, uit Ohé en Laak) zal het orgel bespelen. Na afloop van de dienst zal er weer gelegenheid zijn om elkaar te ontmoeten tijdens een drankje: inmiddels een geliefde afsluiting van onze diensten in de Paterskerk.

Capella Sine Vinculis (‘koor zonden boeien/banden’) is een vocaal ensemble dat is opgericht door Bea van der Kaaij na haar terugkomst in Nederland 3 jaar geleden. Bea en haar gezin hebben 10 jaar in Engeland gewoond/gewerkt/gestudeerd en zijn ondergedompeld geweest in de Anglicaanse koortraditie. Het koor bestaat uit de 6 gezinsleden van der Kaaij (voormalige buren van de Paterskerk), die allen zeer muzikaal zijn. Er is een wisselende groep van bevriende zangers dat het koor uitbreid per gelegenheid. Het is nu 3 jaar geleden dat de Capella Sine Vinculis voor het eerst in de Paterskerk in Weert een dienst zong. Dat beviel goed en het koor werd gevraagd om ook diensten elders te zingen, zoals de St Janskathedraal in Den Bosch, Peterborough Cathedral (UK), de Domkerk in Utrecht, de Oude kerk in Wijk bij Duurstede, de Grote of St Bavokerk in Haarlem en meer. Ook werkte het koor mee aan het Bevrijdingsconcert in Weert in de St Martinuskerk vorig jaar.

In mei zal de  Capella Sine Vinculis terugkeren naar de St Jan in Den Bosch (Eucharistieviering) en zal deze zomer een ochtenddienst zingen in de Nikolauskirche (een van de kerken waar J.S. Bach werkte) in Leipzig. In het najaar zingt het koor wederom op diverse locaties tijdens Open Monumentedag in Weert en een Choral Evensong op de vooravond van St Franciscusviering (3 oktober) in de Paterskerk en zal daar ook weer een Festival of Lessons and Carols verzorgen op 20 december. Op 11 november zingen het koor weer Choral Evensong in de Grote kerk in Vianen en tijdens de Kerstmarkt in de Grote of St Bavokerk in Haarlem.

Verder is de Capella Sine Vinculis en nieuwe afdeling begonnen in Rhenen met een juniorafdeling en zijn er plannen voor het oprichten van een koorschool in Weert.