Coronavirus patiënt uit het district Heinsberg in kritieke toestand

Tijdens zijn verblijf in Limburg was hij niet ziek en niet besmettelijk

HEINSBERG | ROERMOND – Vanwege het coronavirus blijven alle scholen en kinderdagverblijven in het Duitse Heinsberg voorlopig gesloten. De met het coronavirus besmette patiënt uit Heinsberg is in kritieke toestand. De man zou ook in Limburg verbleven hebben.

De Duitse man is positief getest op COVID-19. Hij zou vorige week in Nederland zijn geweest. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst is daarom direct gestart met contactonderzoek. In de loop van afgelopen nacht is uit dit contactonderzoek gebleken dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest. Dat is een ruim een week eerder dan de klachten in Duitsland zijn ontstaan. Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen. Zo meldt het RIVM.

Kritieke toestand
De infectie werd gediagnosticeerd bij een man (47) uit het district Heinsberg, zoals gemeld door het Duitse NRW ministerie van Volksgezondheid dinsdagavond. De patiënt werd maandagmiddag opgenomen in een ziekenhuis in Erkelenz met symptomen van ernstige longontsteking. De patiënt verkeert in kritieke toestand en wordt momenteel geïsoleerd op de intensive care. De zieke man had een diner met een kennis die onlangs in China was voor zaken.
De vrouw van de patiënt wordt ook behandeld met symptomen van een virale ziekte. Haar toestand is momenteel stabiel. De diagnose of ze ook besmet was met het virus is nog steeds in behandeling.

Scholen dicht
De stad Heinsberg besloot afgelopen nacht om maatregelen te nemen om verspreiding van het virus te voorkomen. Eerder was al besloten om kinderdagverblijven en scholen in het Heinsberg aanvankelijk op woensdag gesloten te houden. Een speciaal opgezet crisisteam deed een beroep op de inwoners om om gemeenschapsvoorzieningen zoals ziekenhuizen of verpleeghuizen voorlopig te mijden.

Het ministerie van volksgezondheid in Noord-Rijnland-Westfalen is de situatie aan het beoordelen. Er zijn momenteel echter geen beperkingen voor het treinverkeer in de regio. Dat zei een woordvoerster van DB Regio NRW van het Duitse persbureau woensdagochtend vroeg. De woordvoerster zei echter dat ze “voortdurend in communicatie” was met de autoriteiten.