Groeëte Hoêskamer Vastelaovuntjsjow in Theater de Huiskamer

WEERT – Op carnavalsmaandag om klokslag 11:00 uur start de Groeëte Hoêskamer Vastelaovuntjsjow de Huiskamer. De carnavalisten weten ook deze keer het theater te vullen met een bont gezelschap. Als je dacht dat de carnavalisten het bont maakten? Nou, de presentatoren deden voor hen niet onder.

Tekst en foto’s: Rob Timmermans

De allereerste was nogal lang van postuur en volgens hemzelf kort van stof. “Ik ben een man van weinig woorden zegt iedereen.” Nou, hij praatte het hele gebeuren in een adem aan elkaar! En dat terwijl zijn medespelers onrustig op hun beurt moeten wachten. Komische kritiek kan natuurlijk van de anderen niet uitblijven en dat resulteert in humorvolle, welhaast chaotische taferelen op het podium.

In the picture
Eerst volgt er een voorstelronde. Het publiek beschikt blijkbaar ook over de nodige droge humor want zelfs fotograaf Rob Timmermans ontkomt niet aan de spotlights. Nauwelijks zijn er een stel voor hem in de schijnwerpers gezet, of hij is aan de beurt. De presentator vraagt: “En wie is de man met de camera?”

Dan gebeurt er iets dat je misschien niet verwacht als je Rob kent. Hij valt stil! Wees niet bang, dat duurt maar even. “Ik ben fotograaf voor MLA Stories, AV Weert en Theater de Huiskamer,” vertelt hij. Uit het publiek klinkt er dan: “Oh, dat ben jij dus!” Waarop Rob antwoordt: “Jazeker! Do You Get The Picture?”

Natuurlijk moet er ook even gekeken worden of er ook kinderen in de zaal zijn. In enkele gevallen was dit zo en één van de presentatoren vraagt zich af wat hij nu doen moet. “Op kinderen heb ik niet gerekend,” zei hij. “Ik heb jullie vooraf geraagd hen thuis te laten, want er kunnen uitspraken worden gedaan waarvoor ik niet verantwoordelijk wil worden gehouden in de buurt van kinderen.” Op ludieke wijze wijst hij hen even de plaatsen waar een uitgang te vinden is. Daarmee is de toon gezet en de sfeer zit er meteen goed in. Het publiek lacht al met pretoogjes bij het idee wat er volgen zal.

De buurvrouw en een poes(je)
Een poes komt iets later in de show ook aan bod en één van de vrouwelijke hosts schijnt nogal een lastige buurvrouw te hebben die dat nogal interessant vindt… Dit is natuurlijk niet mispoes en vanaf dat moment komt de show goed op stoom en blijft er publiek binnenkomen.

Succes
Even is het nog de vraag of er genoeg mensen zullen komen, maar uiteindelijk zit Theater de Huiskamer goed vol. Mensen genieten zichtbaar en doen soms zelf op humoristische wijze ook een spreekwoordelijke duit in het zakje. De kinderen hebben zich ook kostelijk vermaakt. De vrijwilligers, deelnemers aan de show en het publiek hebben samen beslist deze show tot een daverend succes gemaakt. Als afsluiting wordt de organisatie bedolven onder heel wat welverdiende complimenten! En terecht!