Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Annieck Smeets-Steijvers

Ingrediënten

 • 2 kippenbouten
 • 700 gram kipfilet
 • 90 gram bloem
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 1 winterpeen
 • 60 gram boter
 • verse tijm
 • verse peterselie
 • 150 gram champignons
 • 200 ml room
 • 4 tabletten kippenbouillon
 • snufje zout
 • scheutje cognac

Bereiding

Doe 1 liter water met de kippenbouten, winterpeen, 2 tabletten kippenbouillon, ui en laurierblaadjes in een pan en laat ongeveer anderhalf uur zachtjes koken. Doe de kipfilet in een andere pan met water en 2 tabletten kippenbouillon en kook de filets gaar. Laat de filets afkoelen en snijd deze in kleine blokjes. Haal het vlees van de kippenbouten. Snijd de champignons in kleine blokjes en laat ze 5 minuten koken.

Zeef de bouillon. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer de bloem en de boter tot een glad geheel. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en blijf goed roeren. Laat dit geheel koken. Zet op laag vuur. Voeg de kip en de champignons toe. Meng dit geheel goed door elkaar en voeg room toe. Maak af met wat verse tijm en een klein scheutje cognac. Serveer in een in de oven verwarmd pasteibakje.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Pipoli, Greco / Fiano
Deze wijn, uit de regio Basilicata, gemaakt van Greco en Fiano druiven is strogeel van kleur. In de neus de geur van gedroogde en verse abrikozen en zoete bloemen. Deze wijn is heerlijk vol van smaak en een fantastische begeleider bij witvlees, vis en salades.

wijnfles

Even voorstellen

Naam Annieck Smeets-Steijvers Beroep Receptioniste en administratief medewerkster Geboren op 19 september 1966 Woont In Weert Ouders Pierre Steijvers en Mia Steijvers-Verhappen Getrouwd met Eric Smeets Moeder van Femke en Fréderique Zus van Rick en Dorothé Schoonzus van Petra Steijvers-Salmans en Cor Brouns  Opleiding Kostuumopleiding Werkte Met veel plezier op het oude postkantoor aan de Wilhelminasingel Bezoekt Waar dan ook altijd een postkantoor Was lid van De Moezelvinken Lust Geen Korstjes van de boterham

hoe mooier de dingen zijn waar je je mee bezig houdt, hoe beter je eruit ziet

Favoriete gerecht “Dit gerecht is een echt familierecept. Het recept heb ik van mijn moeder. We eten dit altijd met het gezin op kerstavond.”
Bijzondere vrouw “Mijn moeder is alles voor mij. Zij is geduldig, lief, zorgzaam, grappig en een tikkeltje eigenwijs. Een leven zonder haar zou ik me niet voor kunnen stellen. Zij staat voor iedereen klaar.”
Hechte familieband “Bijna elke zondagmiddag komen we met de hele familie Steijvers bij elkaar. Ik hecht zeer veel waarde aan onze goede band.”
Een beetje familie “Er is nog iemand die een goede band heeft met de familie Steijvers, namelijk Josseline de Gruijter-Bos, de redacteur van dit boek. Zij kwam al van jongs af aan bij ons thuis. Zij hoorde bij het gezin. Wij koesteren over en weerde band die we nog steeds hebben.”
Bijzondere fusie “Alle ringen die ik van mijn ouders heb gekregen en van Eric uit de verkeringstijd, heb ik laten omsmelten tot één ring. Ik draag dus allemaal dierbare herinneringen om mijn vinger.”
Romantische straat in Weert “Ik woon vlakbij het Verliefdelaantje. Een bijzondere plek. De plek waar mijn ouders als verliefd jong stelletje met elkaar hebben gezoend.”
Korstjes “Ik moest vroeger van mijn ouders de korstjes van de boterham opeten, want dan pas kon je ook goed fluiten. Sinds dat ik het huis uit ben, eet ik geen korstjes meer. Korstjes zijn voor de eendjes.”
Broodtip “Roggebrood bakken in de pan met roomboter. Dat is ontzettend lekker.”
Bijzondere liedjes “Bijzondere liedjes vind ik ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld en ‘Adieu mein kleiner Gardeoffizier’ van Richard Tauber. Als ik deze liedjes hoor, dan moet ik gelijk denken aan mijn lieve vader.”
Favoriete Carnavalsliedje “Mijn favoriete carnavalsliedje is het liedje ‘Ut Menke’ van Pierre Dentener & Fried van Dooren. Met name de zin in het refrein ‘In Wieert stieet un aardig menke, in de buurt van ’t postkantoeer’.”
Tip voor Valentijnsdag “Elk jaar krijgen mijn dochters ieder een rode roos en ik een hele bos op Valentijnsdag. Een ontzettend lief gebaar van een liefhebbende vader en echtgenoot.”
Droomzaterdag en carte blanche “Eric en ik worden wakker in het Kruisherenhotel in Maastricht. Wij gaan niet uitgebreid ontbijten, want dan is er niet meer genoeg plek voor de lunch. We gaan gelijk het gebouw van het oude postkantoor op het Vrijthof bezichtigen. Waar ik ook ter wereld ben, ik bezoek altijd een postkantoor. Als we klaar zijn, wil ik eigenlijk nog een postkantoor bezichtigen. We pakken het vliegtuig en vliegen naar Valencia. Grenzend aan het Plaza Ayuntamiento, het gemeentehuisplein, ligt het Palacio de Correos y Telégrafos, het hoofdpostkantoor. Als je in dit gebouw naar boven kijkt, zie je de prachtige glazen koepel met het wapen van Valencia. Nu wij er toch zijn, bezoeken we ook de architectonische parels van de beroemde architect Santiago Calatrava. Voor de lunch stoppen wij in de jachthaven Puerto Marina Naútica, dat grenst aan het formule 1-circuit. Eric en ik gaan lunchen in één van de schitterende restaurants in deze haven. Na de lunch wordt het tijd voor actie. Wij gaan naar Siena. Daar breng ik een bliksembezoekje aan het postkantoor en stuur een kaartje naar mijn kinderen. Het is inmiddels borreltijd. De beste plek om te borrelen is Café In de Karkol in de Stokstraat in Maastricht, een echt ‘slakkenhuisje’. Café In de Karkol is een gezellig praat- en amuseercafé voor leeftijdloze mensen, die dit zaakje met een slakkengang verlaten. Na de nodige alcoholische versnaperingen wordt het tijd voor Gio’s Cucina Casalinga. Gio’s is het beste Italiaanse restaurant van Maastricht. De sfeer, de bediening, de keuken en mijn man aan tafel maken mijn onvergetelijke dag pas echt af.”
Beautytip “Mijn beautytip heb ik van Toon Hermans. Hoe mooier de dingen zijn waar je je mee bezig houdt, hoe beter je eruit ziet.”
Belangrijke tip voor vrouwen “Loop nooit achter een kerel aan. De route is andersom. Een kerel moet achter jou aan lopen.”
Feestbeestje “Vroeger ging ik op donderdagavond even een biertje drinken in De Saloon op de Oelemarkt. Tegen mijn ouders zei ik dan altijd dat ik even naar de stad ging voor de koopavond. Op zaterdagavond gingen de voetjes van de vloer. Discotheek De Carte Blanche was de tent om te dansen. Het weekend sloot ik af in Café Apollo bij Rolf en Ria Zincken. Dat waren nog eens tijden!”
Afwastik “Ik koop alleen groene afwasborstels. Laatst kon ik geen groene afwasborstel los krijgen. De groene was namelijk verpakt met een roze afwasborstel. Ja, zonde van het geld, toch maar allebei gekocht.”
Mooie auto “Mijn ouders hadden vroeger een witte Citroen Dyane met een open dakje. Op zondag gingen wij altijd met het hele gezin toeren. Vaak toerden we dan naar Zuid-Limburg en stopten alleen voor een kopje koffie. Onderweg telden we hoeveel gele auto’s we tegenkwamen.”
Verslaafd aan “Ik ben verslaafd aan de apps Angrybird, Ruzzle en Wordfeud.”
Huwelijkstip “Je moet je man het gevoel geven dat hij de broek aan heeft.”
Levenswijsheid “Blijf je zelf.”
Levensmotto “Alles komt goed, misschien niet zoals jij het wilt, maar het komt uiteindelijk goed.”