Bureau Berenbroek voert integriteitsonderzoek naar Heijmans & Kadra uit

Burgemeester Jos Heijmans (1953)

WEERT – De raad van de gemeente Weert heeft woensdagavond besloten om aan bureau Berenschot opdracht te verstrekken tot het uitvoeren van een integriteitsonderzoek. Burgemeester Heijmans legde vorige week in afwachting van het onderzoek zijn taken neer.

Het gaat om een onderzoek naar zaken die in januari 2020 in De Limburger zijn gepubliceerd en waarin de integriteit van de burgemeester in twijfel wordt getrokken. In de ‘argumenten’ voor het onderzoek geeft de gemeenteraad ook aan dat Berenschot moet kijken naar ‘signalen die betrekking hebben op de relatie tussen de burgemeester en het raadslid Fanida Kadra. Zij werkt parttime voor Award Nederland en wordt betaald door het hoofdkantoor in Londen. Daarnaast is PvdA-raadslid Fanida Kadra als vrijwilliger Coördinator van de Awardgroep Weert. Fanida Kadra en Jos Heijmans zijn bevriend en hielpen samen ook om een Syrische gezin te laten onderduiken bij de zusters Birgittinessen.

International Award for Young People
Wat in 2016 begon als een “pilotgroep” in Weert is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze groep jongeren die deelnemen aan de Gouden Award. Met in 2019 de Expeditie in het vooruitzicht en in 2018 een proefexpeditie in Monschau (Duitse Eifel). De groep bestaat uit Syrische statushouders die nu in Weert wonen en toen ze begonnen aan het programma nog op het AZC verbleven. Het is een enthousiaste groep deelnemers, waarbij het programma soms met meer “vallen en opstaan” gaat dan gebruikelijk. Dat maakt de uitdaging des te groter en uiteindelijk de beloning des te mooier! Zo valt te lezen in het jaarverslag van de stichting. Bekijk hier het jaarverslag.

De onderzoeksopdracht luidt als volgt:
Onderzoek (1) in hoeverre de burgemeester (tevens voorzitter bij de Stichting International Award for Young People) bij de toekenning van subsidies aan de Stichting en eventueel andere organisaties, in zijn relatie tot Horne Quartier en in zijn relatie tot het raadslid Kadra (tevens werkzaam bij de Stichting) heeft gehandeld in overeenstemming met wet- of regelgeving, gedragscodes etc..
Onderzoek (2) in hoeverre het raadslid Kadra en tevens medewerker bij de stichting waar de burgemeester voorzitter van is heeft gehandeld in overeenstemming met wet- of regelgeving, gedragscodes etc..
Kom (3) tot aanbevelingen ten aanzien van de omgang met private belangen door bestuurders en politici in relatie met hun publieke belangen teneinde (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.

De reikwijdte van de onderzoeksvragen is:
a) Subsidietoekenning aan de Stichting International Award for Young People en andere organisaties door de burgemeester.
b) Signalen die betrekking hebben op de relatie tussen de burgemeester en het bedrijf Horne Quartier.
c) Signalen die betrekking hebben op de relatie tussen de burgemeester en het raadslid Kadra, tevens werkzaam bij de Stichting.

Naar verwachting is medio april het eindrapport beschikbaar. Tot die tijd worden er door de gemeente Weert géén mededelingen omtrent het onderzoek gedaan.

Vorig artikelOpening Toon Hermans Huis inloop in gezondheidscentrum Roggel
Volgend artikelGianni en Melissa uit Weert doen mee aan ‘Temptation Island’