Lezing: De waarde van dood hout

Boktor, Boktorren (Cerambycidae), Kevers (Coleoptera), Insecten (Insecta), Geleedpotigen (Arthropoda), fauna, boktor, kever, insect - Landgoed Boekesteyn, s-Graveland, Gooi en Vechtstreek, s-Gravelandse buitenplaatsen, Noord-Holland, Nederland, Europa

WEERT – Lange tijd werd in Nederland de waarde van dood hout in bossen onderschat. Om verspreiding van ziektes in bossen te voorkomen en omdat dood hout in bossen “rommelig” is, is lange tijd alle dood hout opgeruimd.

Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw is daar langzaam maar zeker verandering in gekomen en is het besef doorgedrongen dat dood, rottend hout en oude bomen belangrijke bouwstenen zijn in een bosecosysteem. Rottend hout is een onmisbare schakel in de koolstof- en mineralenkringlopen en beïnvloed hierdoor de vegetatiesamenstelling. Dood hout leeft. Naast paddenstoelen, mossen en korstmossen is dood hout ook van levensbelang voor bijvoorbeeld veel soorten mieren, vliegen, wespen, bijen, kevers, vleermuizen en vogels.

Naar schatting 40% procent van de totale bosfauna in Nederland is gebonden aan dood hout. Dit zijn niet alleen soorten die zich voeden met dood hout, maar ook soorten die bijvoorbeeld leven van de larven van dood-houtkevers. Daarnaast zijn er ook nog veel soorten die dood hout niet direct nodig hebben, maar die er wel dankbaar gebruik van maken, bijvoorbeeld voor hun overwintering.

In de presentatie zal eerst een algemene toelichting worden gegeven van de waarde van dood hout voor verschillende soorten planten en dieren die er direct of indirect van afhankelijk zijn. Hierbij ligt de nadruk op insecten. Vervolgens zal nader worden ingegaan op twee groepen van kevers die van dood hout afhankelijk zijn; vliegende herten en boktorren.

De lezing wordt gegeven door Rob Geraeds, boswachter ecologie van Natuurmonumenten.
Natuur- en Milieucentrum ‘De IJzeren Man’, Geurtsvenweg 4, Weert

Aanvang 19.30 uur, toegang gratis

Vorig artikelDialectvereniging Veldeke Limburg presenteert ambitieuze toekomstvisie
Volgend artikelVerrassing: ‘Boont Ongeluifelik Vrieët Aovendj Gezêlschap’