Het is een seizoen dat in het teken staat van het 8×11-jarig bestaansjubileum van De Rogstaekers. De procedure om tot het Wieërter vastelaovendj-lidje 2014 te komen is dit jaar anders. Na een voorronde wordt op 26 oktober 2013 de finale gehouden, waarbij met live muziek elk liedje twee keer worden gezongen. Uiteindelijk blijkt het nummer Kiek ’s good, des vastelaovendj, gezongen door Ronald en Carien Moonen, de winnaar. De tekst is van Mark Bouwmans en de muziek van Ronald Moonen.

Tijdens deze muzikale avond treden onder meer op: Hôlle Klot, Moerepetaâzie, Harry & Joerik, Frank & Joss en de winnaars van het Limburgs Vastelaovusleedjes Konkoer (LVK) 2013, La Bamba. Een andere formule, met veel kwaliteit en wellicht voor herhaling vatbaar.

De viering van hun 8×11-jarig bestaan wordt door De Rogstaekers groots aan gepakt. Onder meer met een geweldige muzikale show, Efkes wat ângers, op vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2013 in de Poort van Limburg. Er is een speciale Rogstaekers Big Band geformeerd die samen met alle gerenommeerde muzikanten uit Weert en overig Limburg de bijna tweeduizend genodigden en -andere belangstellenden topvermaak voorschotelen. De artiesten zingen niet alleen hun eigen liedjes, maar ook die van collega’s. Presentator is Tom Doesborg.

Voorafgaand aan de voorstelling van zaterdag wordt door

De Rogstaekers een ontvangst georganiseerd waarop onder meer het College van B& W van Weert verschijnt, het bestuur van de S.L.V. en afvaardigingen van veel zusterverenigingen uit Limburg en Weert zelf. Tijdens de show ’s avonds zijn nog veel meer carnavalsverenigingen vertegenwoordigd. Wederom hebben De Rogstaekers zich geprofileerd als vooraanstaande vereniging in Limburgs vastelaovendj–land. Op de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie van De Rogstaekers verschijnt burgemeester Jos Heijmans met een verrassing voor kanseleer Ad Jongen. Deze krijgt te horen dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op donderdag 16 januari start een reeks van tien Bonte Avonden. Zonder Ed Stroek en Frans Snels, maar met nieuwkomer Jack Peeters als Bonte Avond-artiest. Het is een vlot lopende show met de geijkte en succesvolle mix van sketches en liedjes. Voordat de gala-Bonte Avond begint wordt Theo Nouwen, al meer dan 25 jaar lid van De Rogstaekers, benoemd tot Commandeur in de Orde van de Rog. Aan het eind van de voorstelling wordt het sprookje Noeëtsgedachtj geënsceneerd, compleet met prinses. Als clou komt er een aantal gemaskerde ‘prinsen’ het toneel op. Alleen de echte Prins kan de prinses wakker kussen. Dat blijkt Lennart Stultiens te zijn, Preens Lennart d’n ieërste. Als ordeteken kiest hij voor de Orde van mien Wieërter Stédje. En met zijn devies blijft hij in de jubileumsfeer: Mer nów…. Efkes waat Ângers, met OS in Wieërt. De Boonte Femieliemiddig heeft een andere opzet met een mix van sketches en liedjes. Ook de nieuwe Jeugdprins moet zijn identiteit kenbaar maken door de prinses wakker te kussen: Rick van Lierop, alias Jeugdpreens Rick d’n ieërste. De elfjarige basketballer heeft als devies Met ‘ne drej maol Wieërt Alaaf in koeër, dribbel ich de vastelaovendj doeër. Zijn ordeteken luidt Ut Lachendj Kuufke.

S.L.V.-president Raymond Vlecken voert vóór het begin van de Bonte Avond op maandag zijn gebruikelijke ludieke showtje op en begiftigt Ivonne Hendriks met de Orde van de Zilveren Buut, waarna hij kanseleer Ad benoemt tot erelid van de S.L.V.; terecht een hoge onderscheiding. Een ‘eigen’ Rogstaekersonderscheiding wordt op de achtste Bonte Avond uitgereikt aan Rosan Camp. Zij wordt benoemd tot Kammeräödje 2014. De huidige regisseur van de Boonte Femieliemiddig is al vanaf de jaren tachtig betrokken bij dit evenement. Als Adjudanten van Preens Lennart d’n ieërste presenteren zich Rudy Clement, Renier Stijnen, Dick Geraedts en Bart van Steveninck.

Op 1 februari gaat de tentoon-stelling 8×11 jaor Rogstaekers open. Er zijn veel complimenten voor de Rogstaekers-archivarissen Wil Berben en Jac. Frencken, voor het verzamelen van alle te bezichtigen archivalia. Speciaal in het kader van het jubileum is voor de jeugd de competitie Waat nów, nów Talent opgetuigd. Op zondag 2 februari is daarvan de finale in Het Munttheater. Het wordt een prachtige show. De Huppelpupkes openen deze finale en daarna treden de finalisten op met begeleiding van een zelf gekozen ‘echte’ artiest. Als winnaar en vastelaovendj-talênt van de regio Wieërt komt Buuteredner Sven Schroeten (Stramproy) uit de bus.

Het Boerenbal en de Boeren-bruiloft vinden plaats op maandag 17 februari. Jac en Marie-José Frencken met Jack en Joyce Böskes fungeren als ouders van het bruidspaar. Als getuigen treden op Marieke van Riet en Rick Aquarius. Net als vorig jaar toont zich via een balkonscène het Boerenbruidspaar 2014, Pauline Scheijmans en Peter-Paul Geraats, aan de enthousiaste bruiloftsgasten.

Een ander bal wordt op -22 -februari voor het laatst gehouden. Carnavalsvereniging De Wiepkes stopt na vijfentwintig jaar met dit zeer succesvol evenement. Het is nog één keer volle bak met onder meer W-Dreej, De Saunaboys, Ed Stroek en Frans Snels, Men in Pek, Moêrepetaâzie en Wir Sind Spitze. Zondag vóór carnaval is de installatieplechtigheid van de beide Rogstaekersprinsen. Om aan te geven dat Weert binnenkort gaat herdenken dat de het 600 jaar geleden marktrechten heeft gekregen – en dus ‘stad’ werd – is de burgemeester als middeleeuwse schout verkleed. Het is voor de laatste keer dat in het stadhuis in de Beekstraat de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Noël Seerden wordt op 24 februari tijdens de Lambieckavond geëerd met de Jan van der Croon-medaille 2014. Daags vóór carnaval is er eerst de dialectmis, opgedragen door deken Hans Franken en met een gelegenheidskoor onder leiding van Mark Fonteijn. Daarna op naar de Poort van Limburg, waar Harrie en de Gebroêke Zwieëgelkes er weer een gezellige muzikale feestboel van maakt. Met 89 deelnemers in de stoet trekt zondag de Grote Optocht door de binnenstad. Het toeschouwersaantal is ouderwets groot en de kwaliteit van de wagens en groepen is opnieuw uitstekend. Elk jaar is als een van de prijzen de Hermeni-j Priês te verdienen. Dit jaar komt deze toe aan de Kerkelijke Harmonie St. Joseph. De Knawwelpriês gaat naar Koeëkendj Moos met de vondst Mét z’n twieëje d’r op, een dolkomische persiflage op de kamelenrace op de Weerter kermis. De Gouwe Rog is met 196 (!) punten voor De  Mafkezen uit Soerendonk. Zij winnen met vijf reusachtige poppen op drie geschakelde wagens van wel dertig meter lang onder het motto Haard optraeje.

De kinderoptocht trekt niet de belangstelling die al die leuke creaties verdienen. Voor de kinderen is het minder belangrijk; zij hossen, springen en vermaken zich toch wel, ook op de aansluitende hos-middag, waar de prijzen worden uitgereikt. De Fieëstnaaze winnen de Broonze Bakfiets met hun devies Vae hebbe e klupke opgerichdj vör minse mét e lachendj gezicht. De Zulvere Knoeëk, de familieprijs, gaat naar De Montessorie Herriemakers met het motto De greûne Golf. De Kleine Gouwe Rog voor de mooiste carnavalskop wordt meegenomen door Lieke Thijssen met Vae zeen de draod kwiêt.

De Baxheimer Muzikanten uit Baexem winnen carnavalsdinsdag de Lindeboom Slaag um de Mêrrentj wisseltrofee tijdens het gelijknamig evenement. De Kolderpriês gaat naar muziekkapel De Platgetrooje Eîmer en de Bronchitia Priês gaat naar Kepèl Gootgemootj; zo zoetjes aan abonnementhouder.

Opper-Opper-Rogstaeker burgemeester Heijmans neemt bij de slotceremonie van vastelaovend 2014 de beide stadssleutels weer in ontvangst. Het publiek geniet van optredens van onder anderen Ronald en Carien. Linda Smeets maakt grote indruk met haar vertolking van De Maon, een door haarzelf en Mark Bouwmans geschreven afscheidslied op muziek van Rôwwen Hèze. Erik Fikken zingt ’t Es vurbeej, ut es gedaon, Jeugdprins Rick I en Prins Lennart I gaan – met behulp van de ladderwagen van de brandweer – ‘in rook op’ en carnaval 2014 kan als geslaagd de historie in.

Prins
Lennart I Stultiens

Adjudanten
Dick Geraedts
Renier Stijnen
Rudy Clement
Bart van Steveninck

Jeugdprins
Rick I van Lierop

Liedje:
Beej os boeëve oppe zölder, dao stiêt ‘ne groeëte kast.
En as de duuëre oeëpe gaon, dan haojtj eur hert mer vast.
Det kân uch zoeë verzakke, of ‘t  raaktj uch hieël van slaâg.
Want alles waje tieëge kotj és vör di-j gekke daag.

Refrein:
Kiek ‘s good, des vastelaovendj.
Dit és eîn en âl plezeer.
Doeër ’t jaor mot ich ‘t laote,
és ’t dao kin  ich gein maote
en dan wil ich mêrge weer, jao weer

Kiek ‘s good, des vastelaovendj
Dae âl det schoeëns zoeë hieët bedachtj
moogdje ’n medâlie gaeve, gratis beer vör hieël zie laeve
Zeetj mer zieëker dette lachtj.

Beej os naeve  in ’t schöpke, stieët ‘ne gekluuërdje kop.
Van kuûkedraod, pepeermasjee, zétjdje dae kiebus op.
Dan huuër ich uch al lache, en dae  kop dae lachtj dan trök.
Umdet det dînk neet ângers kân, det és dan eur gelök.

Doeër det wongerschoeën idee.
Veere vae vastelaovendj heej.
In ’t kefee of oppe straot, sliêt ich di-j daag tot oppe draod.
’t És ’t fieëst woeë ich mich maondje op verlaot.

Moogdje ’n medâlie gaeve, gratis beer vör hieël zie laeve
Zeetj mer zieëker dette lachtj.

Gouden Rog
De Mafkezen

Boerenbruidspaar
Pauline Scheijmans en Peter-Paul Geraats