Weertenaar Frans Weekers benoemd tot adjunct-secretaris-generaal Benelux Unie

Frans Weekers (links) in zijn huidige functie als bewindvoerder (Executive Director) in de Board van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, samen met premier Zaev en minister van Financiën Tevdovski van Noord-Macedonië.

WEERT – Frans Weekers uit Weert is benoemd tot adjunct-secretaris-generaal van de Benelux Unie.

De Benelux is een intergouvernementeel samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg. De samenwerking concentreert zich op drie kernthema’s: interne markt & economische unie, duurzame ontwikkeling en justitie & binnenlandse zaken.

Benelux Unie
Voor Nederland is het van belang dat de Benelux-samenwerking zich blijft richten op resultaten die het dagelijks leven van burgers en ondernemers raken. Op deze manier wil de Nederlandse regering laten zien dat de Benelux meer dan 75 jaar na de oprichting van de douane-unie nog altijd van groot belang is. Zeker in de Europese Unie is het voor de Benelux-landen zaak om te laten zien dat ze samen concrete successen boeken en door deze samenwerking een sleutelrol in Europese Unie blijven spelen. Nederland heeft de ambitie om de Benelux samenwerking nog zichtbaarder te maken door een reeks mooie resultaten neer te zetten tijden het Nederlandse Benelux voorzitterschap in 2020.

Met Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën (2012-2017).

Loopbaan
Frans Weekers werd in 2016 bewindvoerder (Executive Director) in de Board van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in London. Daarin vertegenwoordigde naast Nederland de landen Mongolië, Macedonië, Armenië en China. Sinds april 2018 is Weekers tevens belast met de wederopbouw van Sint-Maarten en heeft namens Nederland zitting in het Trustfund van de Wereldbank.

Van 2010 tot 2014 was hij Staatssecretaris van Financiën in het Kabinet Rutte. Van 1998 tot 2002 en van 2003 tot 2010 was hij Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Ook zetelde hij in deze periode in het Raadgevende Interparlementaire Benelux-raad (Benelux Parlement). Hij was ook waarnemend burgemeester van Heerlen en Beek. Sinds april 2018 is Weekers tevens belast met de wederopbouw van Sint-Maarten en heeft namens Nederland zitting in het Trustfund van de Wereldbank.