Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Nagerecht


Gerecht voor 4-6 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Aihua Chung

Ingrediënten

Roompudding, of crème Suisse, met sinaasappel

 • 4 eierdooiers
 • 100 gram suiker
 • 50 gram puddingpoeder vanille
 • 5 dl melk
 • 250 ml slagroom (40% vetgehalte)
 • 1 sinaasappel (onbehandeld, voor zeste)

Soezen

 • 100 gram patisseriebloem
 • 3 eieren
 • 60 gram boter
 • 150 ml melk
 • 150 ml water
 • 1 vanillestokje
 • Snufje zout

Ganache

 • 200 gram donkere chocolade
 • 75 gram boter
 • 1 dl room

Bereiding

Soezen
Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig. Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in een kookpan. Snijd de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul. Meng deze door de melk, voeg de boter toe.

Roer en laat de boter smelten. Zet het vuur op een laag pitje en strooi de bloem in de warme melk. Roer met een houten lepel tot je een egaal beslag krijgt. Ga door tot je een biscuitgeur ruikt en het beslag stevig en behoorlijk droog is.

Neem de kookpan van het vuur. Voeg het eerste ei toe. Roer krachtig tot het ei in het beslag verwerkt is. Doe hetzelfde met de overige eieren tot je een beslag krijgt dat zo compact is als stopverf.

Roer tot slot een snufje zout door het beslag en schep het in een plastic spuitzak.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bedek de ovenplaat met bakpapier. Spuit identieke toefjes soezenbeslag op het papier. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor toefjes met een diameter en hoogte van ongeveer 2 centimeter. Maak je vingertoppen nat en druk daarmee de kleine pieken die op elk toefje beslag staan, vlak.

Bak de soesjes gedurende 20 tot 25 minuten in de oven van 180 °C en laat de goudbruine luchtige balletjes nadien even afkoelen. De gaartijd is sterk afhankelijk van het type oven.

TIP: Je kunt de soesjes al een dag van tevoren bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wilt serveren, sprenkel wat water over de bolletjes en schuif ze nog enkele minuten in een warme oven.

Ganache
Schenk de room in een steelpannetje en voeg de boter toe. Verwarm de room tot tegen het kookpunt, op een matig vuur.

Neem een schaal en breek de chocolade in stukjes. Giet er de warme room over. Blijf roeren tot het laatste stukje donkere chocolade is weggesmolten.

Soezenboom opbouwen
Gebruik een taartbodem van kruimeldeeg als basis voor de soezenboom.
Vul de soezen met de roompudding. Maak met een mespunt een kleine opening in de zijkant van elke soes, druk er de spuitmond in en vul elk gebakje met een portie crème.

Bedek een stevige plastic beker met aluminiumfolie. Plaats de beker omgekeerd op de taartbodem en spuit rondom een laagje roompudding op de taartbodem. Dompel de bovenzijde van elke soes in de ganache en bouw een eerste cirkel van gevulde soezen.

Bouw zo verder tot je een kegelvormige soezentoren krijgt.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Weingut Tschida, Eiswein Gelber Muskateller
Een uniek wijnbedrijf, dat absoluut behoort tot de top van Oostenrijk! Een unieke wijn, doordat de druiven worden geplukt tijdens nachtvorst en ook bevroren worden gefermenteerd, wat resulteert in een prachtige zoete witte wijn met een mooie frisheid. Een wijn, die fantastisch is bij een dessert, maar ook om het nieuwe jaar mee in te luiden.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Fwitte-wijnen%2Foostenrijk%2Fweingut-tschida-eiswein-gelber-muskateller||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Aihua Chung-De Regge
Beroep Restaurateur
Geboren Op 17 juli 1974 te Weert
Ouders Yung-Chang Chung en Kwei-Tsen Chung-Wu
Getrouwd met Bruno De Regge
Moeder Louise, Charlotte en Thomas
Studie HEAO CE International Management, Masters of Science Management at Boston University Brussels
Was Lid van jazzballetgroep De Flamingo’s
Houdt van Klassiek ballet
Is gek Op saus, jus en dressing
Op het nachtkastje ligt Boek Gedachtegangen van Nico Neele
Is Tijger

De reis van het leven begint met niets en eindigt met niets

Favoriete gerecht “Dit gerecht doet mij denken aan mijn nichtje. Zij maakte vroeger altijd soesjes klaar. Ik ben vooral gek op de combinatie banketbakkersroom met chocolade. Door een sinaasappelschil mee te koken in de melk, krijgt mijn gerecht een frissere smaak. Vooral lekker zijn de gekonfijte sinaasappelschijven gedipt in pure chocolade erbij.”

Chinese Tijger “Mijn Chinese sterrenbeeld is tijger. Een tijger is open en eerlijk, nooit achterbaks of speels. Een Tijger-geborene is goedgeefs en hulpvaardig. Geliefden zal het aan niets ontbreken. De tijger heeft veel vrije ruimte nodig en treft men niet vaak thuis aan. Mijn Chinese sterrenbeeld klopt dus als een bus. Ik werk veel in het restaurant om ervoor te zorgen dat het mijn gasten aan niets ontbreekt.”

Chinese lettertekens in het restaurant “In ons restaurant hangt een oud Chinees verhaal over een filosofisch drinkspelletje. Dit verhaal verwijst naar een samenzijn van verschillende literaire Chinese mensen, die discussieerden over het leven. Zij zaten dan samen aan een riviertje, waar telkens een glaasje wijn voorbij dobberde. Degene die het glaasje pakte, moest het glas helemaal opdrinken en een gedicht schrijven en voordragen. Deze gedichten werden uiteindelijk gebundeld. De clou van deze bundel is, dat het leven is zoals het is. De reis van het leven begint met niets en eindigt met niets. Je bent tijdens deze reis zelf verantwoordelijk voor de periode tussen het vertrekpunt en het eindpunt.”

Filosofie Restaurant Azië “Mensen komen hier samen, om te eten, om te drinken en om plezier te maken. Restaurant Azië is een bijzondere ontmoetingsplek en wij omlijsten dit plaatje graag met een Chinees randje.”

Hollandse pot “Ik ben gek op stamppot boerenkool met heel veel jus. Niet een klein beetje jus, nee, juist heel veel jus met stamppot. Vreemd dat mijn man en kinderen dit gerecht niet lusten.”

Favoriete ontbijt “Een Belgische tijgerpistolet met filet américain, daar mag je mij ’s morgens voor wakker maken.”

De goddelijke drie eenheid “Achter de toonbank staan drie beelden van de goden Fu, Lu en Shou. De god Fu staat voor voorspoed, de god Lu voor geluk en verbetering en de god Shou staat voor een lang leven. Deze beschermheiligen waken niet alleen over ons restaurant, maar ook over al onze gasten.”

Irritant “Irritant is als je door tijdsgebrek zaken niet goed kan afronden. Nog irritanter is dat ik overal sokken in huis tegenkom op de meest vreemde plekken.”

Ik trek nooit aan “Ik trek minder graag de kleur groen aan, omdat die me doet denken aan mijn kostschooluniform. Groene, geruite schotse rokken gecombineerd met groen of wit.”

Bijzondere verzameling “Ik heb een bonte verzameling espressokopjes van Illy Art Collection. Illy brengt elke jaar een nieuw kopje op de markt, ontworpen door kunstenaars van internationale allure. Dat is het moment dat ik mijn verzameling weer moet uitbreiden.”

Energietip “Als ik een vermoeidheidsdipje heb, doe ik even een dutje. Ongeveer twintig minuten. Na zo’n powernap is mijn batterij weer helemaal opgeladen.”

Onmisbaar in de keuken “Onmisbaar in mijn keuken zijn mijn chefs.”

Lievelingsgerechten in Restaurant Azië “Mijn lievelingsgerechten van onze kaart zijn runderhaas in Sa-Cha saus, gestoomde Zeeuwse oesters met zwarte bonensaus en de gestoomde kabeljauwfilet met prei in een soja-en-olie dressing. Vooral de saus en de dressing maken de gerechten af.”

Het geluksgetal acht “Acht is een geluksgetal in de Chinese cultuur. Het gerecht op onze kaart de Acht Kostbaarheden kan ik dan ook van harte aanbevelen.”

Droomzaterdag in New York “Ik word wakker in het Dream New York Hotel. Ik sta op en ga gelijk een kopje koffie drinken in de lobby. De lobby daar heeft namelijk een bijzonder uitzicht. Door de gaten van het plafond zie je de gasten in het zwembad zwemmen. Na dit grappige uitzicht wordt het tijd voor een typisch Amerikaans ontbijt op een terrasje in West Village. Dat is de meest authentieke en romantische wijk van New York. Het straatbeeld is hier niet voor niets beschermd als ‘Historical District’. Na het ontbijt loop ik naar Bleecker Street. Daar vind je zeer exclusieve kledingzaken met een hoog ‘sex-and-the-city’ gehalte. Na mijn winkelsessie ga ik lunchen op Chelsea Market, gevestigd in de oude koekjesfabriek van Oreo. Na de lunch in deze zoete omgeving neem ik een taxi. Mijn Yellow Cab stopt keurig voor het Guggenheim Museum. Alleen al het gebouw is een museumstuk op zich. Na mijn culturele wandeling in dit museum wandel ik via het Central Park naar de Empire State Building. Het is inmiddels bijna avond en het uitzicht in de avondschemering is adembenemend. Ik moet verder, want ik heb gereserveerd in het Hudson Clearwater Restaurant, een verborgen restaurant in New York. Het heeft geen echte entree, want je gaat via een achterdeur naar binnen. In dit etablissement tref je geen toeristen. Het verbaast mij dat zo’n verborgen restaurant altijd volgeboekt is. De dag sluit ik dansend af in de nachtclub The Griffin in Meatpacking District.”

Levensmotto “Je begint met niets en je eindigt met niets. Je moet zelf kleur geven aan de periode die daar tussenin ligt.”

Vorig artikelStamtäöfelkes aflevering 76: ’n Tieën met ’n griffel?
Volgend artikelNationale Voorleesdagen met ‘Moppereend’