Weertse Saskia van Rijt zeilt mee in de Rolex Sydney Hobart Yacht Race

zuidelijke zeestormen maken de wedstrijd vaak uitdagend

Zeilboot 'Windrose'

WEERT | SYDNEY – Op tweede kerstdag is het weer zover: de Rolex Sydney Hobart Yacht Race gaat van start. Dit is een jaarlijkse zeilwedstrijd in Australië, van Sydney over de Tasmanzee naar Hobart op het eiland Tasmanië. De race is 75 jaar oud, kent in feite drie hoofdprijzen en dit jaar doen er meerdere Nederlandse zeilers aan de wedstrijd mee. Ook de uit de Weert afkomstige Saskia van Rijt (1974). Zij maakt deel uit van de bemanning van het zeilschip ‘Windrose’ dat in 1959 werd gebouwd.

Saskia van Rijt

Op tweede kerstdag beginnen alle boten (ca.100) aan de zeilrace. Om 13.00 lokale tijd klinkt het startschot. Deelname staat open voor iedereen, hoewel veel deelnemers professionele zeilers zijn die varen op boten van sponsoren of privé-eigenaren. De afstand die de teams moeten afleggen, bedraagt 628 mijl en het moeilijkste element in de race is het passeren Straat Bass vanwege de sterke wind en de heftige zee.

De geschiedenis in het kort
Ooit is de wedstrijd begonnen als een vaartocht van de Australiër Peter Luke en een aantal vrienden. Een officier van de Britse marine die te gast was opperde om er een wedstrijd van te maken. Sindsdien is de Rolex Sydney Hobart Yacht Race– ook wel Sydney to Hobart genoemd – uitgegroeid tot één van de bekendste afstandraces voor zeilboten. De wedstrijd start traditioneel op tweede kerstdag (Boxing Day). Het aantal deelnemers varieert tussen de 50 en de 150 boten.

Ook al vindt de wedstrijd plaats in de Australische zomer, zuidelijke zeestormen maken de wedstrijd vaak uitdagend voor de bemanning. Elke editie is het daardoor gebruikelijk dat meerdere teams de handdoek in de ring gooien. Vorig jaar waren er 102 teams gestart en uiteindelijk 96 gefinisht. In 1994 was er een recordvloot van maar liefst 371 boten gestart! Exact 20 jaar terug, in 1998, waren de weercondities zo heftig dat een vijf boten zonken en zes mensen overleden. In dat jaar kwamen slechts 44 van de 115 gestarte boten over de finish.

Treble!
De Rolex Sydney Hobart Yacht Race kent in principe drie hoofdprijzen. Een team kan winnen op handicap en is de officiële winnaar en ontvangt de Tattersall’s Cup. Daarnaast kan een team kan winnen op line honours (heeft als eerste de finish gepasseerd). Ook kan een team een prijs ontvangen voor het verbreken van het routerecord.
De ultieme prestatie is het behalen van alle drie de prijzen in één en dezelfde editie. Dit wordt ‘treble’ genoemd. Dit is slechts drie maal in de geschiedenis voorgekomen: door de boot Rani in 1945 en door Wild Oats XI in 2005 en 2012.