Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


3,5 uur bereidingstijd


Recept van Fanida Kadra

Ingrediënten

 • 1 1/2 kilo kalfsvlees
 • 2 tenen knoflook, geraspt
 • 2 uien, fijngesneden
 • Een snufje zout
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel gember
 • 1 tablet kalfsbouillon
 • Een klein beetje saffraan
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 300 gram hele amandelnoten
 • 300 gram zwarte pruimen, ontpit
 • 2 theelepels kaneel
 • 5 suikerklontjes

Bereiding

Kalfsvlees
Mix het zout, de peper, gember, bouillontablet en saffraan met elkaar. Voeg een klein glas lauw water toe aan dit kruidenmengsel. Voeg vervolgens de geraspte knoflook en de fijngesneden uien toe. Dit geheel goed mengen.

Marineer het kalfsvlees 1,5 uur in het kruidenmengsel. Bak het vlees, inclusief het kruidenmengsel, in de pan. Voeg hierbij een klein glas warm water. Breng dit geheel aan de kook.

Laat 1,5 uur sudderen op laag vuur tot het vlees gaar is. Voeg indien nodig een beetje kokend water toe.

Pruimen
Breng 300 gram pruimen aan de kook in 350 ml lauwwarm water. Voeg een eetlepel olie, 2 theelepels kaneel en 5 suikerklontjes toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de pruimen gekarameliseerd. Laat de pruimen afkoelen.

Amandelnoten
Breng 300 gram amandelnoten aan de kook in lauwwarm water. Haal, zodra het water kookt, van het vuur. Pel gelijk de amandelnoten, dep ze droog met keukenpapier en bak vervolgens de amandelnoten in de zonnebloemolie.

Serveer het kalfsvlees met de pruimen en de amandelnoten in een tajine.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Paul Mas Estate, Viognier
De allerbeste wijnen van Paul Mas komen van het estate, met druiven van de eigen wijngaarden, zoals deze Viognier met zijn aromatische en volle smaak. Lekker mollig maar met voldoende fraîcheur in de afdronk. Een fantastische wijn om van te genieten en niet te koud te serveren!

Even voorstellen

Naam Fanida Kadra
Betekenis Fanida Snoepje
Is Eerste vrouwelijke lijsttrekker PVDA Weert en jongste lijsttrekker PVDA Weert
Geboren Op 26 december 1983 In Weert
Woont In Weert
Ouders Ahmed Kadra en Touria Kadra-Rahmaoui
Gruuëts op Oma Fatima-Zahra Rahmaoui
Studie Nederlands Recht te Maastricht
Is verliefd Op Weert
Wilde vroeger worden Strafrechtadvocaat
Favoriete vakantiebestemming Turkije
Droombaan Burgemeester in Limburg
Is Wereldverbeteraar en bruggenbouwer

Gerechten die Marokkaanse vrouwen maken hebben ze geleerd van hun moeder en staan dus in het geheugen gegrift.

Favoriete gerecht “Dit gerecht is een traditioneel Marokkaans gerecht. Het is een echt familierecept. Marokkaanse vrouwen koken niet uit kookboeken. Gerechten die Marokkaanse vrouwen maken, hebben ze geleerd van hun moeder en staan dus in het geheugen gegrift. Een tajine is een Marokkaans stoofpot van aardewerk. De gerechten die je ermee maakt, ontlenen er tevens hun naam aan.”

Suikerfeest “Traditie binnen mijn familie is de ramadan. Die duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Een maand lang eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan schept in eerste instantie een band met jezelf. Het is een periode van bezinning. Je denkt na over datgene wat echt belangrijk is in het leven. Het is een lichamelijke en geestelijke reiniging. Het Suikerfeest, Eid al-Fitr, luidt het einde van de ramadan in. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Het geeft mij het gevoel van verbondenheid. Je hebt namelijk gezamenlijk iets afgesloten.”

PVDA “Sinds 2006 ben ik raadslid voor de PvdA. Op dit moment mag ik mij fractievoorzitter van de PvdA Weert noemen. Een fantastisch team waar ik deel van uit mag maken. Vanuit mijn raadslidmaatschap ben ik voorzitter van de commissie Economische Zaken en lid van de commissie Algemene Zaken. Ik sta voor een solidaire, rechtvaardige en eerlijke samenleving. Waarin iedereen op een gelijkwaardige manier kan meedoen. In de afgelopen jaren heb ik dan ook geleerd dat, als je bereid bent iets van je toekomst te maken, je afkomst er niet toe doet! Grijp de kansen die je krijgt in het leven met beide handen aan en je krijgt wat je verdient. Trots ben ik dan ook dat ik sinds vele jaren het vertrouwen heb – van een groot gedeelte van de Weerter samenleving – om volksvertegenwoordiger te mogen zijn. Volksvertegenwoordiger ben je voor iedere Weertenaar en je handelt altijd naar eer en geweten. Een dankbare functie om uit te oefenen, zeker als je individuele mensen kunt helpen. Ik ben er ook trots op dat ik de jongste lijsttrekker van de PVDA Weert en de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PVDA Weert ben.”

Favoriete vakantiebestemming “Mijn favoriete vakantiebestemming is Turkije. Ik ga één keer per jaar op vakantie naar Alanya. Dat ligt aan de Turkse mediterrane kust tussen het indrukwekkende Taurusgebergte en de blauwe, kristalheldere Mediterrane zee van Turkije. Alanya heeft prachtige stranden, een geweldig nachtleven en verschillende restaurants. Het is een fascinerende historische en culturele plaats. De stad ligt aan een rots met aan weerszijden zandstranden: het Ooststrand en het Cleopatrastrand. Het Cleopatrastrand dankt zijn naam aan farao Cleopatra VII. Zij kreeg het strand en de hele provincia Cilicië van haar Romeinse minnaar Marcus Antonius. Op de rots staat een ommuurde burcht uit de 13e eeuw. Als je op deze rots dineert, heb je een geweldig uitzicht over de kust.”

Op bezoek bij familie “Als ik mijn familie wil bezoeken, dan moet ik naar de stad Meknès in het midden van Marokko. Het is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur Meknès, in de regio Meknès-Tafilalet. De stad heeft meer dan een half miljoen inwoners en ligt op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez. Het is één van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Marrakesh en Rabat.

De stad is nog steeds omringd met stadswallen. Vanwege haar schoonheid wordt ze ook wel het Versailles van Marokko genoemd. UNESCO verklaarde Meknès in 1996 tot werelderfgoed. Aan het plein Place-el-Hedim ligt de indrukwekkende stadspoort Bab Mansour el-Aleuj uit de 18e eeuw. De poort markeert trots de toegang tot de koningsstad. De christen el-Aleuj, Mansour (de Afvallige) genaamd, bekeerde zicht tot de islam en zou dit meesterwerk hebben ontworpen. Vandaar de naam van de poort.”

Hamam “Marokko heeft een levendige hammam-traditie die vele eeuwen terug gaat. De hammam wordt bezocht door zowel mannen als vrouwen. Echter, in de loop der tijden zijn het vooral de vrouwen die het tot hun domein hebben gemaakt. De hammam was naast een badhuis ook een sociale ontmoetingsplaats voor vrouwen uit de buurt. Na een dagje heerlijk scrubben, wassen, masseren en ontspannen, waren alle vrouwen ook weer op de hoogte van de laatste roddels en nieuwtjes.”

Levensmotto “Als je je op glad ijs begeeft, zorg er dan voor dat je goed kunt schaatsen. Levensmotto by Fanida.”