Kukskes van Poell eenmalig terug bij de Annamolen Keent

WEERT – In de binnenstad van Weert, tussen de Maasstraat en Paradijsstraat, daar waar nu ongeveer de parkeergarage aan het plein Walburgpassage te vinden is, stond vroeger de bakkerij van Poell. Zes generaties Weerter bakkers hebben hier vanaf 1840 tot in 1968 volop gebakken. Vooral natuurlijk de bekende Poell Beschuiten en later de toast. Maar de bakkers bakten veel meer lekkernijen.

In 1928 startte Jos Poell ook met het bakken van waaierwafels. Flinterdunne wafels in drie lagen met een laagje suiker bedoeld als koekjes waar een blok consumptie-ijs tussen kwam te liggen. De licentie voor deze wafels kreeg Jos Poell van de Gebroeders Vidilles uit Parijs. De waaierwafels van Poell zouden bijna nog bekender worden dan de Poell beschuitjes. Bekende wereldbedrijven als de KLM, Hotel Schimmelpenninck maar ook het vermaarde Londense warenhuis Harrods hoorden tot de klanten van Poell. De namen van de firma’s werden met de speciale bakijzers in de bovenste laag van de koekjes gebakken.

Bij het bakken van deze wafels ging er vroeger soms ook wel eens iets verkeerd. Wafel bv die bij het inpakken braken. Vroeger werden die gebroken wafelkoekjes bewaard en molenaar Jan Clijsters van de Annamolen aan de Keenterstraat kocht deze uitval. Verpakt in papieren puntzakjes waren er dan bij de Annamolen gebroken Koekjes van Poell te koop. Voor 10 cent per zakje. Een lekkernij vooral erg geliefd bij de Weerter schooljeugd.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw hebben zo in Weert vele honderden schoolkinderen de koekjes van de Annamolen gesnoept. “Als de Julianaschool om vier uur uit ging, dan gingen we met een aantal kinderen vaak direct naar de molen. We ging er koekjes halen maar omdat molenaar Jan Clijsters rond dat uur altijd een bakje koffie wilde drinken, mochten we dan even op de winkel passen. Jan schepte daarna uit een grote zak de molenkoekjes op en deed ze voor ons in een papieren puntzak”, herinnert Peter Stultiens zich nog levendig.

Ook in 2019 komen er nog altijd regelmatig mensen de Annamolen binnenlopen en vragen dan of er nog gebroken koekjes van Poell zijn. Of ze vertellen vol enthousiasme over deze jeugdherinnering. Daarom laten de vrijwilligers van de Anna Molen Keent deze jeugdherinnering van velen aan de molen nog eens herleven. Bij de Sint Annamolen zijn de Poell-wafels op 21 december tijdens het Avonddraaien in Kerstsfeer verkrijgbaar. In goede samenwerking met Jos Poell, waar de ijswafelswaaiers nog altijd gebakken worden, kunnen we deze lekkere en gewilde traktatie nogmaals aanbieden.

Dus alle kinderen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, nu veelal opa’s en oma’s, mogen zaterdag 21 december tijdens het Avonddraaien in Kerstsfeer een papieren puntzakje koekjes komen ophalen. En ze mogen hun kleinkinderen meebrengen zodat die ook eens hiervan kunnen snoepen. Maar Op=Op. De Anna Molen Keent aan de Keenterstraat is 21 december van 18.00 tot 22.30 uur geopend.