30 jaar Tafeltje-dek-je in de gemeenten Leudal en Maasgouw-West

Foto: Gemeente Leudal. Op de foto ziet u burgemeester Schmalschläger en vrijwilliger Jan Hocks, die op donderdag 21 november maaltijden hebben bezorgd voor Tafeltje-dek-je.

LEUDAL/MAASGOUW-WEST – Op 1 december viert Tafeltje-dek-je in de gemeenten Leudal en Maasgouw-West haar 30-jarig jubileum. Dat is reden voor feest! Met een feestelijk dessert voor alle deelnemers en een fles wijn voor de vrijwilligers.

Al vanaf 1989 kunnen inwoners van de gemeente Leudal en Maasgouw-West dagelijks, rond het middaguur, een verse warme maaltijd thuisbezorgd krijgen door Tafeltje-dek-je van Proteion Welzijn. Hierdoor kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en wordt hun mantelzorger ontlast.

Meer dan één miljoen maaltijden
In totaal zijn er sinds de start op 1 december 1989 al meer dan één miljoen maaltijden bereid en bezorgd. Het keukenteam van Zorgcentrum Beek & Bos verzorgt al sinds de start de maaltijden. Nettie Ramaekers, hoofd facilitaire dienst van Zorgcentrum Beek en Bos: “Wij zijn er trots op dat we al 30 jaar voor Tafeltje-dek-je koken. Zeven dagen in de week, ook tijdens feestdagen, bereiden we een verse en gezonde maaltijd voor de deelnemers, waarbij rekening wordt gehouden met dieetwensen.”

Meer dan bezorgen alleen
Van de administratie tot het plannen en rijden van de routes; alles wordt volledig verzorgd door zo’n 100 vrijwilligers. Pauline Jorissen, coördinator Tafeltje-dek-je: “Zonder onze vrijwilligers zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Zij staan zeven dagen in de week, door weer en wind, klaar om onze deelnemers een warme maaltijd te bezorgen. Daarnaast hebben zij een belangrijke signalerende rol. Door het contact met de deelnemers zien zij hoe het met hen gaat en of zij mogelijk meer ondersteuning nodig hebben. Dat maakt de rol van de vrijwilliger extra van belang. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de inwoners van Leudal en Maasgouw-West te voorzien van maaltijden.”

30 jaar
Met een feestelijk toetje voor de deelnemers en een fles wijn voor de vrijwillige chauffeurs werd het 30-jarig bestaan op 1 december gevierd. Pauline Jorissen: “Er komt ook nog een feest voor alle vrijwilligers en Zorgcentrum Beek en Bos trakteert hen op een lunch. Wat dit 30-jarige jubileum nog extra bijzonder maakt, is dat burgemeester Schmalschläger van de gemeente Leudal een dag meehielp op de route. Een mooie manier om haar te laten kennismaken met dit belangrijke vrijwilligersproject. Samen met Zorgcentrum Beek en Bos en al onze vrijwilligers hopen we nog heel veel jaren door te kunnen gaan.”