Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Ton Nouwen

Ingrediënten

Risotto funghi porcini

 • 250 gram risottorijst (carnaroli, arborio of vialone nano)
 • 380 ml gevogeltefond
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 100 gram boter
 • 3 sjalotjes
 • 80 gram gedroogde funghi porcini (eekhoorntjesbrood)
 • 100 ml Noilly Prat
 • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 80 gram truffeltapenade

Ossenhaas

 • 600 gram ossenhaas van gelijkmatige dikte
 • olijfolie

Asperges

 • 20 stuks groene asperges
 • citroensap

Afwerking

 • 80 gram rucola
 • circa 12 mooie krullen Parmezaanse kaas
 • fleur de sel
 • olijfolie

Bereiding

De totale bereidingstijd is 90 minuten. De ossenhaas, de risotto en de asperges moeten tegelijk klaar zijn. Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 65 à 70 °C en leg de ossenhaas op een rooster in de oven. Keer hem na 30 minuten om. Haal de ossenhaas na 30 minuten eruit om te bakken.

Houd de oven op temperatuur en zet er een lege ovenschaal in. Bak de ossenhaas 15 minuten in olijfolie, zodat deze aan alle kanten mooi bruin is. Plaats de gebakken ossenhaas in de inmiddels voorverwarmde ovenschaal een 15 minuten terug in de oven, nog steeds op 65 à 70 °C.

Risotto
De bereidingstijd van de risotto is 30 minuten. Week de gedroogde funghi porcini in 200 ml kokend water, snij de sjalotten fijn, rasp de Parmezaanse kaas. Laat de funghi porcini uitlekken, bewaar het vocht en voeg dit toe aan het gevogeltefond. Vul aan met water tot 700 ml en verwarm de bouillon. Bereid de risotto.

Verwarm de olijfolie en 50 gram boter in een pan met een dikke bodem. Fruit de gesnipperde sjalotjes glazig en voeg daarna de risottorijst toe en blijf roeren tot ook de rijstkorrels glazig worden. Giet de Noilly Prat erbij en blijf roeren tot de Noilly Prat door de rijst is geabsorbeerd. Voeg nu een soeplepel van de fond erbij en roer rustig tot de fond bijna is geabsorbeerd. Voeg de volgende lepel toe tot de fond op is. De risottorijst moet beetgaar zijn.

Zet de pan van het vuur en roer de resterende 50 gram boter, de geraspte Parmezaan, de uitgelekte funghi porcini en het potje truffeltapenade er doorheen. Laat 2 minuten rusten met deksel.

Asperges
Schil de asperges, snijd 3 centimeter van de onderkant af en schil 3 centimeter vanaf de kop. Kook de asperges in ruim water in 4 à 5 minuten beetgaar. Voeg voor de kleur van de asperges een scheutje citroensap toe.

Afwerking
Verwarm de borden voor. Snijd de ossenhaas in tranches van 1 cm. Leg links per bord 5 asperges netjes naast elkaar en rechts een beetje rucola. Schep de risotto half op de asperges, zodat de koppen er mooi uitsteken. Leg 2 à 3 tranches ossenhaas op de rucola. Strooi een beetje fleur de sel over de ossenhaas en werk af met krullen Parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Terredavino, San Nicolao Barbera d’Asti
De Barbera druiven van deze bijzondere wijn zijn afkomstig van de wijngaarden in het hart van de Asti. San Nicolao Barbera d’Asti krijgt een lange gisting en veroudering op fles, dit geeft deze heerlijke wijn een zeer diepe kleur. De wijn heeft een medium tot volle body en is verrassend zacht voor Barbera.

wijn 27-11

Even voorstellen

NAAM Ton Nouwen FUNCTIE Adviseur bij Hoeberechts Advocaten GEBOREN OP 5 januari 1952 in Weert WOONT IN Weert PARTNER Marianne Wijen VADER VAN Renée, Patriek, Luc en Jules VRIJE TIJD Skiën, zeilen en golfen

echte mannen scheren zich nat met een kwast en een mes

Favoriete gerecht “Ik ga elk jaar op skivakantie met mijn vrienden. Vooral mijn vrienden vinden dat dit gerecht op het ski-menu moet staan.”
Beroepentest “Vroeger op school moest ik een beroepentest doen. Daar kwam uit dat het beroep van kok of tuinman het beste bij mij paste. Ik ben blij dat ik advocaat geworden ben. Dan heb je namelijk twee vliegen in één klap. Je kunt je namelijk een mooie tuin veroorloven en goed gaan uiteten.”
Koken “Ik kook erg graag. Ik was altijd al zeer geïnteresseerd in kookspullen en food. Ik volg al jaren kookworkshops bij Manger Mangiare, verzorgd door Olga Koopman. Dat doe ik zes keer per jaar. Mijn twee oudste kinderen nemen nu ook deel aan de kookworkshops. Dat hebben ze van mij cadeau gekregen. Het leek mij namelijk een leuke gezamenlijke activiteit. Het adres voor goed kookgerei is de kookwinkel Kookings. Loes kan erg enthousiast vertellen over haar uitgebreide assortiment. Je kunt er ook terecht met vragen bij de Pannendokter. Ik kook niet alleen graag thuis, maar ook op vakantie. In mijn huis in Le Grand Bornand heb ik een grotere keuken dan thuis en kan ik me helemaal uitleven.”
Nooit doen “Tegen de wind in plassen. Is een bekend gezegde onder zeilers. Lukt het je om Kaap Hoorn op eigen zeil te ronden, dan mag je als kerel een oorbel dragen en tegen de wind in plassen. Kaap Hoorn is nagenoeg het meest zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Het spookt hier behoorlijk en er zijn veel schepen vergaan. Ook vandaag de dag blijft de tocht om de kaap een uitdaging voor de zeilvaart. Ik ben vanaf mijn zestiende een fervent zeiler en heb een zeilbootje in Thorn, een Finse H-boot. Die had een rare Finse naam. Ik heb hem eraf gehaald en mijn boot geen nieuwe naam gegeven, want dat brengt ongeluk, zeggen zeilers. Ik ben niet bijgelovig, maar dit geloof ik dan wel. Elk jaar ga ik met vrienden op zeilvakantie en huren wij een zeilboot op de Middellandse Zee.”
Echte mannen “Echte mannen scheren zich nat met een kwast en een mes. Echte mannen zorgen goed voor hun kroost. Echte mannen drinken geen zoete witte wijn als apéritief.”
Wat trek je nooit aan “Ik zal nooit Burberry aantrekken. Verschrikkelijk die ruitjes en die sjaaltjes. Het ziet er niet uit, dan zou ik nog eerder een campingsmoking aantrekken.”
Ergernis “Ik erger me aan mensen die interessante onzin verkopen. Ik erger me aan hagelslagvlekken in uitgeleende boeken. Ik erger me aan onkundige mensen die zich met mijn vak bemoeien en instructies geven over de aanpak.”
Droomzaterdag “Marianne en ik beginnen de dag met ontbijt in Istanbul en hebben uitzicht op de Bosporus. Het gebied aan de noordkant van de Bosporus ligt in Europa, de zuidelijke kant in Azië. Daarmee krijgt de Bosporus een grote symbolische betekenis. De plek waar oud en nieuw elkaar ontmoeten met moderne architectuur enerzijds en de bijna tweeduizend jaar oude geschiedenis anderzijds. Het is één van de mooiste steden die ik ken. Als het tijd wordt voor de lunch, vliegen we naar Positano, een plaatsje gelegen aan de Amalfikust in Italië. Volgens de legende werd Positano gesticht door Poseidon, de god van de Zee, als uiting van zijn liefde voor de nymph Pasitea. Wij gaan voor een lichte lunch en genieten van de zon, de Italiaanse sfeer maar bovenal van elkaar. Tegen het einde van de middag huur ik een boot en varen wij naar Port Andratx. Dat heeft één van de mooiste havens van Mallorca. De avond sluiten wij af met een diner in één van de vele leuke havenrestaurantjes.”
Bananasplit in New York “In 1987 maakte ik een stedentrip naar New York. Ik wilde per se naar het Guggenheim Museum. Toen ik er aankwam, las ik bij de ingang dat er een expositie was van de Weertenaar Jan Dibbets. Ik dacht dat ik even voor de gek werd gehouden.”
Bang “Vroeger was ik erg bang voor de valk. De valk is een beeld dat bij mijn oom en tante in huis stond. Hij keek ongelofelijk streng en ik dook altijd weg als ik hem zag. Mijn oom en tante hadden geen kinderen. Onder hun bezittingen hadden zij stickertjes geplakt met de naam erop voor wie het bestemd was. De namen op de stickertjes veranderden ook wel eens. Op het stickertje van de valk stond altijd mijn naam. Mijn tante leeft nog steeds. Inmiddels heb ik de valk van mijn tante persoonlijk gekregen.”