Foto’s/verslag: Huis van Nicolaas & Pieten Party

WEERT – Hij is weer in ’t land en dat mag gevierd worden! De Goedheiligman heeft na zijn aankomst z’n intrek genomen in het Huis van Nicolaas gelegen aan de Biest. Daar was het een jaar geleden ook al goed toeven. En ook dit jaar is het een komen en gaan van ouders met dolenthousiaste kinderen. Velen waren op van de zenuwen en eenmaal bij binnenkomst reikt het enthousiasme van de kinderen tot aan het plafond als ze in het Dorpsplein staan! Dolgelukkig verkennen ze iedere ruimte.

Tekst & Foto’s: Rob Timmermans

Allereerst maar eens proberen het pakje goed in de schoorsteen te mikken, nét als een echte Piet! Dan door naar de kapper, want je krijgt maar een keer de kans om geknipt te worden door de Kapperpiet. Zijn bonte creaties, soms zelfs zuurstok roze, vallen in de smaak en daar moet je dan op zijn minst een foto van hebben! Ook in de keuken waar pieten al druk bezig zijn met het bereiden van koekjes, is er volop bedrijvigheid. De kinderen kijken hun ogen uit en staan te popelen om zelf óók koekjes te bakken. Met grote ogen vergapen zij zich ook aan de heuse prijzenkamer, die hen alle prijzen laat zien de de Sint en zijn Pieten en (ook het paard) al gewonnen hebben: voor de hoogste sprong over de daken, meeste pepernoten in de mond, 250e hoefijzer… noem maar op! Tja, maar dat is ook niet zo gek! De Sint moet al op zijn minst een prijs krijgen voor het bereiken van zo’n hoge leeftijd! Sommige kinderen durven het aan om zelf achter het roer van het schip te kruipen. En in de stuurhut is het algauw een komen en gaan van kinderkapiteintjes die samen met de kapitein ervaren hoe het is om van Spanje naar Nederland te varen. Een storm op je pad zou wel eens roet in het eten kunnen gooien! In het slaapvertrek staan pieten klaar die de kinderen vragen verstoppertje te spelen.Ze mogen de pieten zoeken. Dit blijkt nogal een makkie! Dan opeens gaat er een deur open met het opschrift Troonzaal. De kinderen vallen stil en turen vol verwachting door de deuropening. Dit is het dan: ze gaan de Sint écht zien! Reikhalzend proberen ze een glimp van hem op te vangen. En als het dan eenmaal zover is en ze plaats nemen voor de Sint, wordt het doodstil. Tientallen vragen spoken door hun hoofd en fluisterstemmetjes vragen zich af of ‘hij in het boek voorkomt’ en ‘wie de volgende is’ die bij de Sint mag komen. Algauw blijkt dat de Sint nog veel werk te doen heeft met al die verlanglijstjes die worden opgedreund! Belangstellend vraagt hij ook naar de kinderen en hoe het met hen is. Eén kindje vind Sint zelfs zó interessant dat ze de baard maar even vastpakt!

Pieten Party
In de binnenstad was er een heuse Pieten Party. Verspreid over de binnenstad zijn er etalages te vinden waar een letter hangt. Deze vormen eer rebus. Bij een bezoek aan het Huis van Nicolaas ontvangen kinderen een vel waarmee ze een ronde door de binnenstad kunnen lopen. Inzenders van het goede antwoord maken middels een loting kans op mooie prijzen in liefst drie leeftijdscategorieën.

Pietenspeurtocht
Ook deze koopzondag kunnen kinderen deelnemen aan de Pietenspeurtocht in de binnenstad. Op de Markt krijgt ieder kind een setje van tien kaartjes met een verschillend thema. Als je een themakaartje inlevert bij de juiste Piet, heb je recht op een handje versgebakken pepernoten. Deze komen rechtstreeks uit de ovens van de keuken het huis van Nicolaas!

Ouders enthousiast en vol lof!
Ook dit jaar wordt het Huis van Nicolaas weer druk bezocht! Mensen in de binnenstad spreken vol lof over hoe mooi het allemaal is. ‘De kinderen hebben het idee dat ze er echt bij horen!’ Samen met de Pieten aan een nog beter Sinterklaasfeest werken door er kleine activiteiten te doen, zoals het bakken, is een hemelse belevenis voor de kinderen!’.