Ruiterstandbeeld Philippe de Montmorency staat in Duitsland

kerstmarkt op Schloss Merode

LANGERWEDE | WEERT –  Het ruiterstandbeeld van Philippe de Montmorency, graaf van Horn en Heer van Weert is op rondreis. Van 27 november tot 22 december staat het ruiterstandbeeld op de kerstmarkt op Schloss Merode in de Duitse gemeente Langerwehe, tussen Stolberg en Düren, op een klein halfuurtje rijden van Aken.

Schloss Merode wordt beschouwd als een van de mooiste slotkastelen in renaissancestijl van het Rijnland. Het is sinds 1174 tot vandaag in het bezit van de familie van Merode. Na oorlogsschade en een brand is het kasteel weer in oude luister hersteld. De prins en de prinses van Merode organiseren sinds 2009 een populaire kerstmarkt die in 2011 al tot “de mooiste kerstmarkt van NoordrijnWestfalen” werd uitgeroepen.

De romantische en prachtig verlichte kerstmarkt die hier sinds 2009 elk jaar gehouden wordt, is voelbaar anders dan de kerstmarkten in bijvoorbeeld Valkenburg en Maastricht, en is onder liefhebbers van fraaie, prachtig verlichte kerstmarkten een begrip. De markt is opgesteld in een schilderachtig park, dat deel uitmaakt van Schloss Merode, een geheel door water omgeven slot, dat vele eeuwen oud is. De binnenplaats van het kasteel en het uitgestrekte park baden vanwege de talloze kaarsen en fakkels in een zacht, sfeervol licht. Het landhuis is nog altijd in het bezit van een uit België afkomstige prinselijke familie, die het slot bewoont en onderhoudt.

De markt, bestaande uit tientallen sfeervolle houten huisjes met de mooiste kerstartikelen, is elke week geopend van woensdag tot en met zondag. Veel van de aangeboden spullen worden door de exposanten zelf gemaakt. Onder de ambachtslieden bevinden zich glasblazers, steenhouwers, smeden, mandenvlechters en pottenbakkers. Hun verrichtingen kunnen veelal ter plekke worden bewonderd. Bezoekers, met name kinderen, worden van harte uitgenodigd de ambachtslieden een handje te helpen. Een doorlopend cultureel programma, verzorgd door koren, solisten en fanfares uit de omgeving van Merode, zorgt voor extra sfeer.  Zelfs alpenhoornspelers uit de Eifel vinden hun weg naar Merode en verrassen de bezoekers met hun stemmige klanken.

Prins Charles-Louis de Merode is Ridder in de Orde van het Gulden Vlies, evenals destijds onze eigen graaf Philippe de Montmorency, graaf van Horn. De prins van de Merode maakt om die reden dan ook deel uit van het beschermcomité van het ruiterstrandbeeld Philippe de Montmorency.

Meer weten over de Graven van Horn en Philippe de Montmorency? Bekijk dan hier de website Weert van Hornestad.

Vorig artikelKerkelijke harmonie St.-Joseph 1880 verovert 1e prijs
Volgend artikelWeekkrabbel 47/52