Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Maikel Deben

Ingrediënten

 • 1 kilo bloemige aardappels
 • 1 onbespoten citroen
 • 50 g boter
 • 1 vel bakpapier
 • 4 varkenskarbonades à 200 gram
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 4 tenen knoflook
 • 500 gram tomaten
 • 1/8 liter rode wijn
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 1 handvol verse basilicum
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • peper en zout

Bereiding

Citroenaardappelen

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappels en snijd ze in vier. Kook de aardappelen ongeveer 8 minuten in water met zout tot net niet gaar. Rasp de citroenschil tot zeste. Smelt de boter in een pannetje en voeg de citroenzeste toe. Giet de aardappels af en doe de citroenboter erbij, leng eventueel aan met citroensap voor meer citroensmaak.

Schep de aardappelen en de citroenboter voorzichtig door elkaar, zodat iedere aardappel goed beboterd is. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en leg de aardappels één voor één op de bakplaat met de platte zijde naar beneden. Schuif de bakplaat terug in de oven en laat de aardappels in circa 45 minuten goudbruin en knapperig worden.

Varkenskarbonades

Snijd een kruis in de onderkant van de tomaten en leg ze 20 seconden in kokend water. Ontvel de tomaten, snijd ze in grove stukken en verwijder de pitjes. Snijd de knoflooktenen in dunne plakjes.

Bak de 4 karbonades in twee eetlepels olijfolie aan weerszijden aan, haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Bestrooi met peper en zout. Bedek met aluminiumfolie, zodat ze warm blijven.

Giet het braadvet af, tot je een dun laagje overhoudt en voeg een eetlepel olijfolie toe. Verhit de olie, voeg de plakjes knoflook toe en laat even fruiten. Voeg de gesneden tomaten, een handvol vers gesneden basilicum, de gedroogde oregano en de tomatenpuree toe en schenk de rode wijn erbij. Breng aan de kook.

Leg de varkenskarbonades in de tomatensaus, giet het vleesnat erbij, dit komt de smaak ten goede. Laat 12 minuten met het deksel op de pan op getemperd vuur smoren. Draai de karbonades na 6 minuten een keer om.

Serveer de karbonades op een voorverwarmd bord, verdeel de tomatensaus eroverheen en maak af met enkele blaadjes basilicum. Serveer de citroenaardappelen als bijgerecht in een schaal met wat versgemalen zout erover.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

KRIS, Pinot Noir
Een geweldige Pinot Noir met een volle body, die dichter bij de Californische stijl ligt dan bij de Bourgogne stijl, maar toch onmiskenbaar Italiaans is. Betoverende aroma’s van rijpe bessen en levendige rode vruchten. KRIS Pinot Noir is helder en fruitig met een vleugje kruidig en een soepele afdronk.

Schermafbeelding 2019-11-22 om 12.07.22

Even voorstellen

Naam Maikel Deben
Beroep Tekstschrijver
Geboren op 19 mei 1960 te Weert
Woont In Weert
Ouders Gerrit Deben en Alie Deben-de Boer
Getrouwd met Daniëlle Alders
Vader van Christoph, Laura, Emma
Studie HBO Lerarenopleiding Nederlands en Engels
Lust Geen Zoet en dus ook geen zoete woorden
Interviewt Mensen uit de Popwereld en Klassieke Wereld
Kan niet Verhuizen
Is Taalpurist en Bedrijfsjournalist
Bijbaan Examinator aankomende Bedrijfsjournalisten
Favoriete Boeken Atlassen en ’t Groene Boekje
Zoekt Een dief
Heeft Een Christoffel in zijn portemonnee

je moet voeling hebben met wat en over wie je schrijft

Favoriete gerecht “Ik hou van een eenvoudige keuken. Een gerecht met vijftien verschillende smaken is echt niet nodig. Je proeft ze toch niet allemaal. Beperk je in de hoeveelheid smaken en je maakt de meest fantastische gerechten.”

Liefde tussen de letters “Mijn vrouw en ik heb hebben elkaar leren kennen op het werk. Op een koude winterdag vol sneeuw sprong de vonk over, toen we allebei in een verder leeg kantoor lessen voorbereidden. Wij zijn meteen gaan samenwonen. Zo’n vrouw moet je meteen uit de huwelijksmarkt halen.”

Lievelingsgedicht “Mijn lievelingsgedicht is een gedicht van Rutger Kopland.
“Ga nu maar liggen liefste in de tuin,
de lege plekken in het hoge gras, ik heb
altijd gewild dat ik dat was, een lege
plek voor iemand, om te blijven.”
Zo zou ik liefde willen benoemen: uitnodigend, aanvullend, maar niet altijd eenvoudig. Openstaan en er zijn voor iemand.”

Goddelijke drie-eenheid “Wij hebben 3 fantastische kinderen. Mijn zoon Christoph volgt de lerarenopleiding Aardrijkskunde, iets wat ik zelf nog wel had willen doen. Met mijn dochter Laura, die Geneeskunde doet, ben ik na haar eindexamen met de auto naar de Algarve gereden, een echte road trip met een Alfa vader en Bèta dochter. Emma, onze jongste, is onze bewuste nakomer. Mijn beste skigenoot en zij heeft een goed gevoel voor taal.”

De chef in huis “Ik heb van mijn moeder leren koken. De chef in huis ben ik. Ik kook elke dag.”

Zoek de dief “Mijn schoonvader André Alders was wielrenner en op jonge leeftijd al kampioen van Belgisch-Limburg. Een uitstekende wielrenner, een uitstekende sprinter maar vooral een warm persoon. Door hem ben ik gaan wielrennen. Hij was de trotse eigenaar van een bijzondere fiets. Het was de fiets waarmee Eddy Merckx de Tour de France in 1972 heeft gewonnen. Die is jammer genoeg na zijn overlijden gestolen.”

Weert-Banneux-Weert “Ik ben lid van de Stichting De Fietsende Ondernemers, een sportief-charitatief initiatief. Sportieve ondernemers uit Weert, Nederweert en Cranendonck leggen één maal per jaar op de racefiets de sponsortocht Weert-Banneux-Weert af, zo’n 350 kilometer. Iedere deelnemer staat garant voor 350 euro, die besteed wordt aan lokale goede doelen. Wij steken een kaarsje op als wij aankomen in Banneux. De finish is op Golf & Countryclub Crossmoor, waar de cheques worden uitgereikt. Dat is vaak een moment waarop je goed afgetrainde ondernemers voor het goede doel met een brok in de keel ziet staan.”

Kicken op een wielrenfiets “Langs de Oosterschelde heb je fantastische fietspaden. Met de wind in de rug haal je met gemak 45 kilometer per uur. Zo’n snelheid bereiken met je fiets is gewoon kicken.”

Favoriete dieren in het leven “Het stokstaartje is een dier met een fantastische eigenschap; ze staan altijd met de neuzen dezelfde kant op. De leeuw speelt ook een belangrijke rol in mijn leven: ik ben lid van de Lionsclub Weert Graafschap Horne. Haaien doen me denken aan onze gezinsvakanties aan de Zeeuwse kust. Op het strand met z’n allen eindeloos zoeken naar haaientanden.”

Een aangekleed eitje “Onder vrienden hebben we een wandelclub met de naam De-eieren-met-spek-club. We komen bijeen op zondagmorgen. Na een zware etappe eten we eieren met spek. In de loop der jaren komen er wel steeds meer gerechten bij.”

Zakelijk dilemma “Ik kan niet verhuizen door mijn beroep. Ik schrijf veel over de regio. Ik zou geen Zakenblad kunnen maken als ik aan de kust of Zwitserland zou wonen. Je moet tussen je doelgroep wonen. Je moet voeling hebben met wat en over wie je schrijft.”

Weer Irritant “Irritant is enorm slordig spellen. Heel irritant is dat velen denken dat ze kunnen schrijven. Zeer irritant is dat velen voor de vorm kiezen, niet voor de inhoud. Irritant is beeldondertiteling wanneer iemand van buiten de Randstad op TV normaal Nederlands spreekt.”

Taal in ere houden “Ik snap niet dat op hogescholen zonodig alle vakken in het Engels moeten worden gedoceerd. Je eigen taal mag je gerust in ere houden, daar is niets mis mee. Beter goed Nederlands dan steenkolenengels.”

In de portemonnee “In mijn portemonnee zit een reisamulet van de Heilige Christoffel. Die heb ik gekregen van mijn moeder. De Heilige Christoffel is de beschermheilige van de reizigers. Hij voorkomt ongelukken en zorgt dat je weer veilig thuis komt.”

Leest graag “Ik lees graag populair wetenschappelijke tijdschriften als ik mij even moet terugtrekken.”

Het woord pittoresk “Als ik het woord pittoresk lees, dan moet ik altijd denken aan het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾. Adrian Mole is de fictieve hoofdpersoon in een serie dagboeken, geschreven door de Engelse Sue Townsend.”

Favoriete strip “Mijn favoriete strip is Asterix en Obelix. Vooral de teksten van René Goscinny in de eerste 24 verhalen. Ik hou van de gelaagdheid in zijn teksten en de Romeinse geschiedenis.”

Rare jongens, die Romeinen! “Ik ben gek op de Romeinse geschiedenis. Ik heb twee jaar rechten gestudeerd. De leukste vakken waren Romeins Recht, Rechtsgeschiedenis en Rechtsfilosofie. De rest boeide me niet. Dus moest ik de studie afbreken.”

Favoriete boeken “Mijn favoriete boeken zijn mijn atlassen en reisboeken. Misschien wel doordat er in de familie van mijn moeder cartografen voorkomen. De grappigste landkaart vind ik die waarin Nederland op zijn kop ingetekend is. Dan besef je pas hoe belachelijk het is dat in Nederland alles op de Randstad gefocust is, terwijl het op de kop net een wormvormig aanhangsel is, aan het uiterste randje van Europa. De prachtigste landkaarten zag ik op een tentoonstelling in het Topkapi paleis in Istanboel, uit de elfde en twaalfde eeuw. Magnifieke stukken.”