Nederlanders kiezen opnieuw massaal voor aanvullende zorgverzekering

… terwijl 57% geen of slechts gedeeltelijk gebruik heeft gemaakt van aanvullende zorg.

AMSTERDAM – Ondanks de gemiddelde premiestijging van een paar tientjes per jaar en de halvering van de collectiviteitskorting, lijken Nederlanders dit jaar opnieuw massaal te kiezen voor een uitgebreide dekking van hun zorgverzekering. In 2019 was driekwart van de Nederlanders aanvullend verzekerd. 71% van hen is van plan om voor 2020 exact dezelfde dekking af te sluiten. Hierbij staat de tandartsverzekering nog steeds op 1.

Eén op de tien is zelfs van plan om een nog uitgebreidere dekking te kiezen. En dat terwijl meer dan de helft van de aanvullend verzekerden (57%) aangeeft in 2019 geen of slechts gedeeltelijk gebruik te hebben gemaakt van aanvullende zorg. Wat betreft de dekkingen en vergoedingen van aanvullende zorgverzekeringen verandert er in 2020 relatief weinig. Of dit jaar meer mensen de zorgverzekering vergelijken gaan en overstappen als gevolg van de premiestijging is dan ook maar de vraag. Slechts 17% van de mensen die hun zorgverzekering gaan vergelijken (55%) acht de kans groot ook daadwerkelijk over te stappen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder 1.000 respondenten naar het zorgverbruik in 2019 en de verwachtingen voor 2020 van veldwerkorganisatie Panel Inzicht, in opdracht van online consumentenadviseur Pricewise.

Lichte premiestijging vooral door duurdere basisverzekering
Pricewise vergeleek de goedkoopste zorgverzekeringen van 2019 met die van 2020 op basis van de vier meest voorkomende zorgprofielen. Uit deze analyse blijkt dat een jonge alleenstaande met enkel een basisverzekering op jaarbasis volgend jaar ruim € 40,- duurder uit is. Een stel met twee jonge kinderen dat een aanvullende verzekering voor tandartskosten en fysiotherapie heeft, is samen zo’n € 60,- duurder uit. Een alleenstaande ouder en tiener met een aanvullende verzekering voor tandartskosten en orthodontie is zo’n € 30,- goedkoper uit op jaarbasis. En een ouder stel met een aanvullende verzekering voor tandartskosten en fysiotherapie is gezamenlijk bijna € 50,- duurder uit. De premiestijging is vooral het gevolg van een duurdere basisverzekering. Hierbij zijn de onderlinge premieverschillen tussen zorgverzekeraars toegenomen: het grootste verschil in basispremie is  € 41,- in 2020 ten opzichte van  € 35,- in 2019. De premies voor aanvullende verzekeringen blijven nagenoeg gelijk.

2 op de 3 maakt geen of slechts gedeeltelijk gebruik van aanvullende zorg
Voor verreweg de meeste aanvullende verzekerden geldt dat lang niet alle aanvullende zorg wordt gebruikt; ruim de helft (57%) van de Nederlanders heeft geen of slechts een deel van de zorg uit hun aanvullende zorgverzekering gebruikt. Uitzondering hierop is anticonceptie. Oudere respondenten hebben vaker een aanvullende verzekering: 85% van de 65-plussers heeft een aanvullende verzekering, tegenover 66% van de 18- tot en met 34-jarigen.

Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, spelen steeds meer zorgverzekeraars in op het lage aanvullende zorgverbruik. “Ze lijken zich te differentiëren door aanvullende dekkingen in de vorm van schadeverzekeringen voor onverwachte gebeurtenissen te introduceren of bieden aanvullend ‘zorgtegoed’ dat een verzekerde mee mag nemen naar het volgende jaar.”

Tandartsverzekering meest populair
De tandartsverzekering stond in 2019 met stip op nummer één als het gaat om aanvullende zorgverzekeringen. Deze werd in 77% van de gevallen afgesloten. Naast de aanvullende tandartsverzekering waren ook pakketten voorfysiotherapie (36%) en brillen en contactlenzen (34%) populair. De Kok: “Omdat bijna driekwart van de aanvullend verzekerden van plan is om voor 2020 exact dezelfde dekking te kiezen, verwachten we dat deze top 3 vrijwel onveranderd blijft”. Het overgrote deel van de respondenten (78%) koos afgelopen jaar voor het standaard eigen risico van € 385,- en is dit ook van plan te kiezen voor 2020 (76%). “Opmerkelijk”, zegt De Kok, “omdat ruim de helft van alle respondenten niet verwacht hun eigen risico dit jaar op te maken.”

Verwacht aantal overstappers gelijk
Ruim de helft (55%) van de Nederlanders zegt dit jaar van plan te zijn hun zorgverzekering te gaan vergelijken. Bij 17% is de kans (zeer) groot dat hij/zij gaat overstappen. Deze percentages liggen vooralsnog op hetzelfde niveau als vorig jaar. “Tot nu toe schommelt het overstappercentage tussen de 6 en 7% per jaar,” zegt De Kok. “Nu de onderlinge premieverschillen zijn toegenomen en de premies licht stijgen in combinatie met de halvering van de collectiviteitskorting, komen mensen misschien eerder in beweging. Kijk vooral naar wat je echt nodig hebt. Zo kun je de maandlasten verlagen door te korten op aanvullende verzekeringen en zelf het uitgespaarde geld apart te houden voor zorg die je uiteindelijk wél gebruikt.”

Vorig artikelIntocht van Sinterklaas met zijn zwarte Pieten in Weert
Volgend artikel1 december de 477e Hema IJzeren Man Loop