Uitreiking eerste exemplaar jubileumboek SJG Weert

Foto's: SJG Weert

WEERT/TILBURG – Woensdag 13 november reisde een gezelschap van SJG Weert af naar Tilburg om daar het eerste exemplaar van het jubileumboek te overhandigen aan zuster Marinette Tibben. Zuster Marinette (93), voormalig hoofd van de operatiekamers, is de laatste nog levende kloosterzuster uit die tijd. “We wilden heel graag aan haar het eerste boek overhandigen,” aldus Wencke van der Werf, bestuurssecretaris SJG Weert en lid van de jubileumcommissie: “Wij maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van SJG Weert, maar die van haar is wel heel bijzonder.” Het boek is vanaf maandag 18 november te koop.

De jubileumuitgave heeft de titel ‘Drie nonnen, twee weldoeners en een liefdeshuis” en is in opdracht van SJG Weert geschreven door Bas Poell. Het doet op geheel eigen wijze verslag van anderhalve eeuw ziekenhuiszorg in de regio Weert. Aan de hand van unieke getuigenissen, persoonlijke verhalen en mooie beelden komt de rijke historie tot leven. Het boek beschrijft hoe het ‘Gesticht’ van 150 jaar geleden is uitgegroeid tot een modern streekziekenhuis. Kleinschalig, in het hart van de regio, met oog en aandacht voor de patiënt. Zoals het 150 jaar geleden begon.

Verkoopinformatie
De jubileumuitgave is, in beperkte oplage, te koop op drie locaties in Weert: in de horecashop van SJG Weert, bij Bruna op de Oude Markt en bij Cigo Van Bun in de Muntpassage. De verkoopprijs is € 29,95. De eerste 200 kopers krijgen daarbij een speciale jubileumspeld.

Passage uit het boek
“Om zes stond ik op. Dan trok ik een wit schort aan over mijn nachtjapon en ging ik naar de sterilisatiekamer om het stoomapparaat aan te zetten. Tijdens het stomen kleedde ik me snel aan. Na de mis ging ik weer terug om het gesteriliseerde materiaal uit de machine te halen en te ordenen. Dan was het half acht en kon ik gaan eten. Een half uur later stond ik als hoofdzuster paraat op de OK. Ook als ik er ’s nachts uit was geweest om te assisteren bij een spoedoperatie. Het werk ging altijd door. Of zoals toen gekscherend werd gezegd: ‘Onze Lieve Heer geeft alleen de slaap aan wie Hij liefheeft’. ”

Passage uit het boek
“In de vroege ochtend van 10 mei 1940, als de Duitsers Weert binnenvallen, spoedt Maria Maes zich met hevige weeën naar het St. Jans Gasthuis. Manlief Wullem zit in militaire dienst en dus staat de hoogzwangere Weertse, dochter van Piet Verstraeten van het gelijknamige hotel aan de Maaspoort, er alleen voor. Terwijl het geronk van gevechtsvliegtuigen de ramen laat trillen en in het ziekenhuis de stroom uitvalt, komt rond het middaguur zoon Jos ter wereld. Moeder en kind maken het goed, maar worden direct geëvacueerd. In een vrachtauto richting Eindhoven, zo is het plan, maar omdat beide bruggen in Weert die ochtend zijn opgeblazen, gaat dat niet meer.”

Zuster Marinette Tibben met het eerste exemplaar.
Vorig artikelVier scenario’s voor maatschappelijke accommodatie Weert-Zuid
Volgend artikelLezing historie molen de Korenbloem