Lezing historie molen de Korenbloem

NEDERWEERT – Molen de Korenbloem Ospel.

De geschiedenis van de molen en haar molenaars.

Lezing door Henk Hermans voor de Heemkundevereniging Nederweert op;

Dinsdag 19 november om 20.00 uur

In zaal Centraal Kerkstraat 59 Nederweert.

Op 18 augustus jl. is uitvoerig aandacht besteed aan het 150 jarig bestaan van de molen. In het kader van “van boer tot bakker” werd uitgebeeld welke belangrijke rol de molen speelde in het proces om te komen tot brood. Veel organisaties die betrokken zijn bij molens of het vak van molenaars waren aanwezig. Tijd dus voor de Heemkunde Vereniging Nederweert om uitvoerig stil te staan bij de geschiedenis van de molen.

Dus in 1869 is de molen gebouwd en wel door Peter Jan Caris. Hiermee was in die tijd een bedrag gemoeid van ongeveer 4000 tot 5000 gulden ( nog los van de molenaarswoning die ook enkele duizenden guldens kostte). Voor dit bedrag kun je ook een grote ( of 2 kleine) boerderijen kopen. Wat was de achtergrond van Peter Jan Caris dat hij een molen kon bouwen? Was hij getrouwd met een rijke vrouw?  Dit was Geertrudis Laemen van de “Tiswienerte meulen”.

Dit gold ook voor de latere molenaars, Geel Dalemans en Antoon Weekers en Andrees Veugen.

Henk Hermans zal in zijn lezing ingaan op de geschiedenis van de molen en de veranderingen die er in de loop van de tijd zijn geweest.

Daarnaast zal hij uitvoerig ingaan op de molenaarsfamilies. Waar kwamen ze vandaan, op welke molens zijn ze nog meer actief geweest en waar zijn ze gebleven?

Wij hopen u met velen te mogen begroeten.

Het bestuur van de Heemkundevereniging

Iedereen is welkom en de entree is gratis.

Vorig artikelUitreiking eerste exemplaar jubileumboek SJG Weert
Volgend artikelKLG Europe en Volantis verkozen tot de ‘Aantrekkelijkste Werkgevers van Limburg 2019/2020’