Nieuwe bundel Weerter dialect verhalen

Foto's: Theo van de Winkel

WEERT – Wegens doorslaand succes van de verhalenbundel ‘Stamtäöfelkes’, presenteerde Frits Weerts afgelopen zaterdag 09 november een gloednieuwe bundel dialect verhalen genaamd ‘Mieër Stamtäöfelkes’. Cultuurwethouder Geert Gabriëls mocht het eerste boek officieel in ontvangst nemen in de goed gevulde Weerter Stadsbrouwerij.

Frits Weerts (1939) doet zijn inspiratie op aan de stamtafels van de Weerter etablissementen, voorzien van een goed glas bier, potlood en notitieboekje begeeft hij zich maar wat graag aan nieuwe aantekeningen en vertelsels.

Deze gloednieuwe verhalenbundel met 60 sterke, op waarheid gebaseerde, ‘Wieërter verhalen’ is voorzien van foto’s en illustraties, en maakt een prachtig cadeau voor de aankomende feestdagen, om voor te lezen of te bewaren voor kinderen en kleinkinderen. Weerts geeft met deze bundel maar wat graag de verhalen door die vroeger in Weert de ronde deden, over mensen die in Weert werkten, leefden en ‘kloeëdje’.

Van ‘Piêpekrolle’ tot aan ‘Snuîk’ en van de ‘Mêrrentj’ tot aan ‘Luuëke’, er is niets dat Weerts onbesproken laat. ‘De stamtafel’ was ooit in vrijwel elke kroeg een heilige plek. Een plek waar je niet zomaar ging zitten, want hier vond je de vaste stamgasten, van elke pluimage. Van ‘gewone’ werklui tot aan deftige heren, allemaal kwamen ze bij elkaar in het café en aan hun eigen stamtafel, dit alles op basis van kameraadschap en gewoonte. Zo genoot men van een glas bier en werd er o.a. kaart gespeeld. De verhalen in dit boekwerk zijn een vermenging van ‘sterke verhalen uit de kroeg’ en herinneringen. De humorvolle en vlotte schrijfwijze van Weerts zorgen voor nostalgie en een glimlach van oor tot oor bij iedere lezer.

Voor degenen die de boekpresentatie niet bij konden wonen, om welke reden dan ook, Frits Weerts heeft een aantal signeer momenten ingepland staan bij boekhandel Bruna, Markt 11-13 te Weert. Te weten op zaterdag 23 november 2019 en op zondag 01 december 2019 van 14:00 tot 16:30 uur. Het boek is dan te verkrijgen voor jezelf of als cadeau, voorzien van een persoonlijke noot van de auteur.