Bo­men­plan Pro­vin­cie valt in goe­de aar­de

LIMBURG – Het plan van de Provincie om in acht jaar tijd 1 miljoen nieuwe bomen te planten – voor elke Limburger één – slaat enorm aan. Veel burgers, organisaties en bedrijven omarmen het. Binnenkort gaan de eerste bomen al de grond in. De nieuwe bomen worden geplant in zowel natuurgebieden als het buitengebied en in dorpen en steden.

Gedeputeerde Staten hebben het Limburgs Parlement gevraagd hiervoor € 2 miljoen euro vrij te maken.,,Ons idee is overal positief ontvangen,” zegt deputé Hubert Mackus.

”De extra bomen zorgen niet alleen voor een vergroening van de omgeving, maar zorgen ook voor gezonde lucht, slaan CO2 op en vangen fijnstof af. De bomen zorgen bovendien voor verkoeling in hete zomers. We slaan hiermee dus meerdere vliegen in één klap.Door het enthousiasme uit de samenleving sluit hij niet uit dat er uiteindelijk veel meer nieuwe bomen de grond in gaan.”

Op 12 november geeft Mackus samen met kinderen uit groep acht van basisschool ’t Kempke in Sint Odiliënberg het goede voorbeeld. Op een perceel van een halve hectare in de zogeheten Melicker Ohé – eigendom van de Provincie – worden dan 2000 bomen geplant. Het plantgoed komt uit Sevenum. Ook gaat de Provincie kijken op welke overhoeken op provinciale gronden en langs wegen extra bomen kunnen worden geplaatst.

Mackus organiseert op 28 november samen met de gemeente Weert een inspiratiesessie om de vele initiatiefnemers bij elkaar te brengen en ideeën te kanaliseren. Alleen de gemeente Weert al plant de komende jaren heel veel nieuwe bomen in de stad en het buitengebied. Maar ook de gemeenten Sittard-Geleen, Eijsden-Margraten, Kerkrade, Vaals en Maastricht sluiten aan, evenals het Waterschap Limburg om beken te beschaduwen met bomen.

Voorts komt er een subsidiepot om de het bomenplan een vliegende start te geven. Dan kunnen al komende winter een groot aantal nieuwe bomen worden geplant in Limburg.

Vorig artikelKoninklijke onderscheiding voor Marie-Michèle Stokbroeks
Volgend artikelCon­ve­nant Lim­burg­se taal on­der­te­kend