EK Triatlon: Sportief hoogtepunt met een financieel tekort

Tekort van € 163.000

WEERT – Het Europees Kampioenschap Triatlon en de stadstriatlon Weert waren sportief gezien een groot succes. Ook economisch en maatschappelijk had het evenement een grote impact; tijdens het EK is voor meer dan 1,5 miljoen euro uitgegeven in Weert en omgeving.

Dit blijkt uit onderzoek van Zuyd Hogeschool tijdens het EK. Duizenden mensen uit binnen- en buitenland bezochten onder andere de openingsceremonie, de wedstrijden, Foodstock, de binnenstad, het Weert Totaal Festival, de scholentriatlon en de slotceremonie op 9 juni. Het evenement zorgde voor sportieve en maatschappelijke samenwerking en verbroedering.

Ondanks successen een tekort
Ondanks het sportieve, maatschappelijke en economische succes is er sprake van een financieel tekort. Mede dankzij een aanvullende financiële bijdrage (€ 81.667) van Provincie Limburg komt het tekort uit op € 163.000. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om dit bedrag te dekken uit de algemene reserve. Het tekort, dat niet voorzien was, kent een aantal oorzaken. Allereerst vielen de inkomsten uit sponsoring lager uit dan begroot. Daarnaast moest er extra geïnvesteerd worden in veiligheidsmaatregelen op het gebied van verkeer, vervoer, gezondheid en beveiliging. Ook het extreme weer, het was de heetste 2 juni ooit gemeten, zorgde voor extra uitgaven. Ten slotte is extra geïnvesteerd om het evenement op te waarderen naar een EK-waardig evenement met een representatief VIP-paviljoen, een passende openings- en sluitingsceremonie en gastenontvangsten voor internationale bestuurders.

Waardering van het evenement
Naast de positieve economische impact van 1,5 miljoen euro voor de regio, heeft Zuyd Hogeschool een groot aantal zaken onderzocht en berekend. Zo blijkt dat het EK Triatlon de basis vormde voor veel activiteiten rondom het sportieve evenement. Het publiek dat hier op af kwam, waardeerde Weert met een 8. De maatschappelijke impact was ook groot: circa 1.000 vrijwilligers, afkomstig van 23 verenigingen voerden tal van taken op en rondom het EK Triatlon uit. Deze en andere cijfers, zoals het land van herkomst van de bezoekers, de soorten en locaties van de accommodaties waar overnacht werd, de totale dagbesteding en de bezochte activiteiten en evenementen, staan in de bijgevoegde flyer.

Bijlage 2 Flyer Economische Impact Europees Kampioenschap Triatlon 2019

Vorig artikelPlan voor ca. 100 woningen voor senioren aan de Beekstraat
Volgend artikelIron Maiden komt in zomer naar Weert met Legacy of the Beast-tour