Premièreconcert “Por Amores” in de Bethelkerk te Weert 17 november

WEERT – In 2020 viert La Primavera haar zilveren jubileum. Al bijna 25 jaar brengt het ensemble op haar eigen, karakteristieke wijze en op hoog niveau renaissance- en barokconcerten op podia in binnen- en buitenland. De naam “La Primavera”(Spaans/Italiaans en Portugees voor lente) verwijst naar het muzikale voorjaar dat in de late renaissance ontsprong en in de barok tot bloei kwam. Centraal staan programma’s uit Zuid-Europa die vol passie en vreugde en op een toegankelijke manier aan het publiek worden gebracht. Het ensemble bestaat uit: Anabela Marcos-sopraan; Regina Albanez-vihuela en Maaike Boekholt-viola da gamba.

Een korte impressie, samengesteld uit perscitaten: Betoverende charme, puur, integer, sensueel, temperamentvol, indrukwekkend, hoog niveau, heel veel passie en spontaan.

In aanloop naar het jubileum
La Primavera heeft ter gelegenheid van dit zilveren feest enkele bijzondere programma’s samengesteld, waaronder het Spaans/ Portugese programma “Por Amores”. “Por Amores” beleeft binnenkort haar première: op 17 november om 15.30 uur in de Bethelkerk te Weert.

Het ensemble wordt ter gelegenheid van dit programma uitgebreid met de Duitse harpiste Margit Schultheiss. Voor het tweede achtereenvolgende jaar kiest het ensemble hiermee voor een extra concert in Weert om publiek en vrienden van La Primavera beter in de gelegenheid te stellen kennis te maken met nieuwe programmering. Na afloop van dit Premièreconcert zal Wijnhandel Colaris uit Weert een wijnproeverij presenteren met bij deze feestelijke gelegenheid passende wijnen. Dit wordt gecombineerd met een feestelijk hapje.

Programma
Gebaseerd op de “Cancioneros”, een verzameling Spaanse en Portugese liederen, is “Por Amores” gesitueerd in de periode van confrontatie tussen, maar ook van het naast elkaar leven van moslims en christenen op het Iberisch Schiereiland voor en na de “Reconquista” (herovering). De poëtische keuzes binnen dit programma zijn illustratief voor de rijkdom in de “Cancioneros”: het thema van de onmogelijke en geïdealiseerde liefde in het titelnummer “Por Amores me Perdi” (Door de liefde ben ik verloren gegaan). In Diego Pisadors romance “La Manana de San Juan” (De ochtend van San Juan) wordt het publiek meegenomen naar de Moorse festiviteiten in Granada. Juan del Encina’s “Qu’es de ti, desconsolado”? (Hoe gaat het met je, ontroostbare?) maakt het publiek getuige van het lot van de laatste Moorse koning na de val van deze stad. Zoals gebruikelijk bij de concerten van La Primavera eindigt ook dit optreden met een vrolijke knipoog naar het publiek: “Su l’Encina” (onder de eikenboom), het verhaal van een jonge vrouw die tijdens de bedevaart in slaap valt onder de boom om wakker te worden in de armen van haar geliefde…

Info
Datum en tijd: Zondag 17 november 15.30 uur (duur concert ongeveer 1 uur)
Locatie: Bethelkerk Maaspoort 30 te Weert
Entree: €18 inclusief drankje en hapje/kinderen gratis; reserveren gewenst
Betalen kan aan de dagkassa in de kerk of door het bedrag vóóraf over te maken op rekeningnummer NL10 ING B0007 8245 39

Kijk voor meer informatie op: www.la-primavera.nl