Er is leven in de brouwerij

stadsbrouwerij viert 3-jarige bestaan

WEERT – Dit weekend viert de Weerter stadsbrouwerij haar drie jarige bestaan. Vandaag is de laatste dag van het feestweekend en wordt afgesloten met een optreden van ‘Wild Specialities’. 

‘Er komt leven in de brouwerij.’ Wanneer iets ‘levendiger en vrolijker wordt’ of ‘de drukte toeneemt’ gebruiken we tegenwoordig deze term. Vermoedelijk heeft deze zegswijze iets te maken met één van Nederlands grootste schilders uit de Gouden Eeuw: Jan Steen.

De belangrijkste verklaring voor de uitdrukking ‘er is leven in de brouwerij’ heeft namelijk te maken met Jan Steen (1625-1679). Jan Steen was niet alleen kunstschilder, maar had ook een brouwerij, onder meer omdat zijn vader  bierbrouwer en koopman in graan was.

Eenden
Jan Steen was als brouwer een stuk minder succesvol dan als schilder. Er gaan geruchten dat dit mede veroorzaakt werd doordat hij zelf zijn beste klant was. Ook scheen het zo te zijn dat hij op een bepaald moment zo weinig aan de brouwerij deed dat er geen bier meer was. Klanten kwamen dus tevergeefs langs om bier te kopen. Zijn vrouw deed hier op een gegeven moment haar beklag over en stelde dat hij ‘eens wat leven in de brouwerij moest brengen’. Vervolgens kocht Jan Steen een aantal levende eenden en liet deze vrij in de brouwerij. De eenden  raakten in paniek en vlogen wild door de brouwerij heen.  Hierop verklaarde Jan Steen tegen zijn vrouw dat hij had gedaan wat ze vroeg en dat er nu ‘leven in de brouwerij was’. Zo hoefde hij verder niets te veranderen in de brouwerij.

Onze fotograaf Mario de Heer maakte onderstaande sfeerreportage.