Recept van de week: Steak tartare met frietjes en salade

Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


2,5 uur bereidingstijd


Recept van Ernst Ziengs

Ingrediënten

 • 600 gram verse rosbief
 • 1 pot kappertjes
 • 1 pot kleine augurkjes
 • 3 sjalotten
 • Dijon mosterd
 • tomatenketchup
 • olijfolie
 • aceto balsamico
 • Worcestersaus
 • tabasco
 • 160 gram parmezaanse kaas
 • Peper en zout
 • 200 gram babyleaf

Bereiding

Snijd de rosbief in gelijke dobbelsteentjes van een paar millimeter. Snipper het sjalotje en snijd de augurkjes fijn in kleine blokjes. Meng het vlees, de augurkjes, de sjalotjes, een eetlepel kappertjes, een eetlepel mosterd, twee eetlepels tomatenketchup, de olijfolie, peper en zout. Zorg voor een mooie homogene massa. Breng op smaak met een paar druppels Worcestersaus en tabasco. Proef regelmatig met een schone lepel. Dek de schaal af met huishoudfolie en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.

Was de salade en dep deze droog. Maak een eenvoudige dressing met wat olijfolie, aceto balsamico en een theelepel mosterd. Kies je eigen smaak.

Gebruik voor de opmaak van de steak tartare een steekring. Dresseer het bord met babyleaf en bak de friet.

Leg voor het serveren een doorgesneden augurkje en een paar kappertjes op de steak tartare en een paar parmezaanse kaassnippers over de salade.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Allegranza, Tempranillo
Heldere robijnrode kleur met paarse reflecties. De intense aroma’s doen denken aan zwarte kersen, rijpe aardbeien en tonen van exotische kruiden en eucalyptus. In de mond is het een medium droge wijn met een medium body en zachte tannine in de lange afdronk.

fles679

Even voorstellen

Naam Ernst Ziengs
Geboren op 10 mei 1971 te Zwolle
Woont in Weert
Ouders Jacob Jonkers en Greetje Jonkers-Dubbe
Partner Ellen Klomp
Vader van Tijn en Vigo
Studie Hoge Hotelschool te Leeuwarden
Was Twee maal tenniskampioen in Heino
Heeft Groene vingers en gezond boerenverstand
Schudt zo uit zijn mouw Heel veel tuintips en andere wetenswaardigheden
Hobby Tuinieren en skiën
Leest De Donald Duck

soms kunnen zaken best gecompliceerd zijn en dan moet je op zoek gaan naar de essentie

Favoriete gerecht “De eenvoud is de kracht van dit gerecht. Het is namelijk een eenvoudig en eerlijk gerecht. Heerlijk op een zomeravond in de tuin, samen met mijn vrouw Ellen en een goed glas rosé.”
Aardig of goed “Aardig of goed is zakelijk gezien eigenlijk geen keuze. Als je gaat voor aardig en het wordt niet gedekt door de inhoud, dan vindt men je uiteindelijk niet aardig. Als je gaat voor goed en het dekt de lading, dan vindt men je uiteindelijk ook aardig. In mijn vak gaat het om inhoud en relatie. Het moet allebei kloppen. Als je inhoudelijk een fantastische boodschap hebt, maar die waardeloos brengt, is de boodschap niets waard. De lat moet dus op beide fronten hoog liggen.”
Drie-eenheid “Mijn moeder, mijn zus en ik vormen samen een drie-eenheid. Ze is ontstaan na de scheiding van mijn ouders. Wij kunnen elkaar blindelings vertrouwen. Zij weten precies hoe ik in mijn vel zit.”
Twee handen op één buik “Mijn zonen Tijn en Vigo zijn twee handen op één buik. Als er iets kapot is gemaakt en ik aan ze vraag wie dat gedaan heeft, verlinken zij elkaar niet. Dat vind ik mooi.”
Waar mag je mij ’s nachts voor wakker maken “Je mag mij ’s nachts wakker maken voor garnalenkroketten met gefrituurde peterselie, begeleid door een kleine salade met Hollandse garnaaltjes. Vaste prik als wij in de zomer een terrasje gaan pikken in België.”
Feyenoord versus Ajax “Mijn zoon Tijn en ik zijn fan van Feyenoord. Tijn kent het clublied van Feyenoord van binnen en van buiten. Door de vader van Ellen is Vigo fan van Ajax. Dit is bijna een doodsteek voor een vader-zoon-relatie. Ik kon niet anders en moest wraak nemen. Ik heb een knuffelbeer van Feyenoord gekocht. Deze knuffel slaapt de ene nacht bij Tijn en de andere nacht bij Vigo. Vigo denkt dat het een Ajax-knuffelbeer is maar Tijn en ik weten wel beter.”
Kledingadvies “Ik zal nooit een Speedo aantrekken. Je moet alleen dingen dragen die bij je lijf passen.”
Gezond boerenverstand “Ik heb ooit een kennis wijs gemaakt, dat men in het tuincentrum Japans knakgras in verschillende lengtes kan kopen. Als dit gras een bepaalde lengte heeft bereikt, dan knakt het vanzelf af. Hiermee bedoelde ik eigenlijk te zeggen, dat je niet alles moet geloven wat er wordt gezegd. If Something seems too good to be true, it probably is. Je moet zelf ook na blijven denken. Meestal kom je met gezond boerenverstand nog het verst.”
Tuintip “In december moet je je terras pekelen, groot voordeel is dat het mos tussen de tegels verdwijnt. Eind maart ga je over tot verticuteren, beluchten en kalk strooien op het gazon. Begin mei wordt het tijd om de grasmat te bemesten met kunstmest. Om het af te maken, moet je eind augustus nog een keer bemesten. Één nadeel, je maait je helemaal suf.”
Heimelijk genoegen “Als ik bij de tandarts zit of bij de kapper, lees ik altijd de Donald Duck. Mijn zonen hebben bijna de leeftijd bereikt, dat wij ons gaan abonneren op de Donald Duck. Tot die tijd kom ik graag bij de kapper en de tandarts.”
Verschil man/vrouw “Als ik en de jongens ’s morgens opstaan zijn wij net dieseltjes. Wij moeten ’s ochtends nog even nog voorgloeien. Mijn vrouw Ellen niet, zij schiet ’s morgens uit de startblokken. Zij is een echte dragracer.”
Tennisheld “Mijn tennisheld is Roger Federer. Hij is beste speler ooit. De meeste tennissers doen het op kracht en zijn net honkballers. Hij doet het op techniek en fitheid. Zijn spel vind ik esthetisch mooi.”
Droom “Ik hoop dat mijn zonen het later het net zo goed krijgen als wij nu. Gelet op de economische en maatschappelijke ontwikkelingen, denk ik dat zij er veel harder voor moeten werken om dezelfde levensstandaard te kunnen evenaren.”
Levensmotto “De kracht ligt in de eenvoud. Soms kunnen zaken best gecompliceerd zijn en dan moet je op zoek gaan naar de essentie. Kijk maar naar de beste chefs, de beste fotografen, de beste woordvoerders of naar mijn favoriete gerecht. De kracht ligt in de eenvoud.”