Een derde Limburgers in de WW is hoogopgeleid

REGIO – Een derde van de Limburgers met een werkloosheidsuitkering heeft een afgeronde hbo- of universitaire opleiding. In totaal gaat het om ruim 5000 mensen, waarmee het aantal hoogopgeleiden in de WW is genomen.

Dat meldt de Limburger op basis van cijfers van het UWV. De reden van de stijging is deels te verklaren door het feit dat de hele bevolking steeds hoger opgeleid is. Ook sluiten de opleidingen soms niet aan op de vraag van werkgevers.

Hoogopgeleiden
De groep waar het in Limburg om gaat, bestaat voor ruim de helft uit mensen van vijftig jaar en ouder. De helft van hen vindt binnen zes maanden weer werk. Voor 8 procent geldt dat ze langer dan twee jaar zonder werk zitten. Het UWV stelt dat werkzoekende hoogopgeleiden een vergeten groep zijn. Waar er veel aandacht is voor werkloze statushouders, ouderen en mensen met een lage opleiding, geldt dat in mindere mate voor hoogopgeleiden.

Wel ziet het UWV dat steeds meer bedrijven in de ICT hoogopgeleiden met bijvoorbeeld een achtergrond in sociale of culturele wetenschappen benaderen. Men heeft namelijk te maken met een krappe arbeidsmarkt en lossen het tekort aan personeel deels op door hoogopgeleiden met een andere achtergrond een interne ICT-opleiding aan te bieden.

Vorig artikelZes vierkante meter inheems bos in eigen tuin? Dat kan!
Volgend artikelUnieke theatermiddag en boekpresentatie over ‘De vergeten prinsessen van Thorn’