Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Mathijs Gruijthuijsen

Ingrediënten

 • 450 gram coquilles
 • 250 gram gamba’s
 • 2 tomaten
 • 150 ml koksroom
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels worcestersaus
 • 1 limoen, geperst
 • 2 tenen knoflook, in plakjes
 • 1 bosje bieslook
 • 1 zakje rucola sla
 • 1 snee witbrood, verkruimeld
 • 2 eetlepels truffeloliechilipeper
 • gembersiroop

Bereiding

Breng de coquilles op smaak met zout en peper. Marineer de gamba’s in gembersiroop. Ontvel de tomaten, snijd in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne repen.

Pel 2 knoflooktenen en snijd vervolgens in plakjes. Rooster 1 snee wittebrood op de laagste stand van de broodrooster en verkruimel in een kom.

Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de coquilles op hoog vuur in 4 minuten lichtbruin en licht gaar. Keer de coquilles na 2 minuten om. Leg de coquilles in een kom en besprenkel met de helft van het limoensap. Schep de tomaat erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Bak de gamba’s licht gaar. Leg de gamba’s in een aparte kom. Fruit in het achtergebleven bakvet de knoflookplakjes zachtjes aan. Laat ze echter niet bruin worden. Schep de knoflook en het bakvet uit de pan in een hoge kom. Voeg het broodkruim, de rest van het limoensap, de tomaatzaadjes, de worcestersaus en 150 ml koksroom toe. Pureer het geheel met staafmixer. Meng er truffelolie doorheen, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met chilipeper en zout.

Maak het gerecht op in een mooie coupe. Leg op de bodem van de coupe rucolablaadjes, leg hierop de coquilles. Verdeel daaroverheen de gamba’s. Maak af met de knoflooksaus en garneer met een snufje chilipeper en bieslook.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Duquesa de Valladolid, Rueda Verdejo
Deze heerlijke Verdejo heeft kruidige aroma’s, zoals hooi en varens met hints van citrus bloesem en mineraliteit. Een complexe en frisse wijn. In de mond een knapperige frisheid die karakteristiek is voor Verdejo. Heerlijk glas wijn, ook perfect als apéritief.

wijn789

Even voorstellen

Naam Mathijs Gruijthuijsen Beroep Fysiotherapeut, Manueel Therapeut en Fysiosporttrainer Geboren op 19 juni 1974 te Geldrop Woont in Molenbeersel te België Ouders Jacques Gruijthuijsen en Marlie Gruijthuijsen-Tonnaer Getrouwd met Anke Gruijthuijsen-Stevens Vader van Camiel, Elise, Aimée Studie Fysiotherapie te Amsterdam Werkte bij Restaurant China Was Model Heeft Een bijzondere stamboom Doet Iedere morgen buikspieroefeningen Kan Wassen, koken en strijken Houdt van Zijn Belgische vrouw en Belgische gewoonten

Muziek, dansen en wijn
Drie onmisbare aspecten van het leven

Favoriete gerecht “Mijn gerecht Coquille à la Wertha is mijn favoriete gerecht. Ik ben gek op vis en op de zee. Je proeft een beetje van mij en mijn liefde voor Knokke.”
Trots op “Ik ben trots op mijn vader Jacques Gruijthuijsen. Deze man is niet alleen mijn vader, maar ook mijn beste vriend. Hij kan relativeren, denkt mee en geeft advies. Mijn vader is de enige van wie ik iets aanneem. Een integere man en een bijzonder fijn mens. Hij is niet alleen een goede fysiotherapeut, maar ook een goede zakenman. Hij nam de tijd voor zijn patiënten en dat doe ik ook. Ik heb aan hem een goede leermeester.”
Ronde Tafel “De Ronde Tafel is bij wijze van spreken mijn lust en mijn leven. Een vereniging die onderlinge vriendschap bevordert en zich inzet voor goede doelen. Wij zetten ons in voor het Toon Hermans Huis, de Voedselbank, het Huis van Nicolaas en de sinterklaasmiddag voor kinderen uit kansarme gezinnen. De Tafel verrijkt in alle opzichten vriendschap.”
Heimelijk genoegen “Ik draai niets anders in de auto dan de cd’s van Madonna. Favoriete nummers zijn Express Yourself, Girl Gone Wild en Like a Prayer. Fantastische nummers die keihard het beste klinken.”
Vertrouwen werkt helend “Fysiotherapie heeft niet alleen invloed op het lichaam, maar ook op de geest. Als fysiotherapeut is het belangrijk om het vertrouwen te krijgen van je patiënten. Vertrouwen draagt namelijk bij aan het genezingsproces.”
TV-Jeugd “Als ik terugdenk aan mijn tv-jeugd, dan moet ik gelijk denken aan Knight Rider. De Ster van de serie is niet Michael Knight, maar KITT. Ik heb KITT bezocht in de Universal Studios in Hollywood. Het blijft een bijzondere auto. Miami Vice was ook zo’n topserie. Ik had graag Sonny Crockett willen zijn. Wie wil er nou niet op een zeilboot wonen met een alligator. De eerste serie die ik echt volgde was Dynastie. Ik werd als het ware meegezogen in het verhaal. Alexis was een overdreven slecht persoon, die alleen maar aardig deed als het in haar voordeel was. Krystle vond ik te zoetsappig en te overdreven aardig. Zij was een vrouw zonder ballen.”
Anke “Mijn Belgische vrouw Anke is mijn steun en toeverlaat, zowel zakelijk als privé. Tijdens onze eerste ontmoeting heb ik aan haar kenbaar gemaakt, dat ik kan wassen, koken en strijken. Zij vroeg mij gelijk, voor de gein, ten huwelijk. Uiteindelijk heb  ik haar gevraagd. Een vrouw waar je niet om heen kan.”
Bijzondere stamboom “De familie Gruijthuijsen heeft een bijzondere stamboom die terugvoert tot het jaar 1096. Dat is een erfstuk van mijn zoon Camiel. Hij heeft de stamboom gekregen van mijn peetoom Camiel Mathieu Gruijthuijsen. Een bijzonder geschenk van een bijzondere oom.”
Bijzonder museum “Een bijzonder museum is het Gruuthusemuseum in Brugge. In dit luxueuze stadspaleis van de heren van Gruuthuse word je als een vorst ontvangen. Het museum herbergt allerhande voorwerpen die verwijzen naar het leven tussen de 15de en de 19de eeuw. Hier wordt mijn familiegeschiedenis goed bewaard.”
Belgische gewoonten “Ik woon met veel plezier in België. In België kun je op zondagmorgen nog verse warme broodjes halen bij de bakker. Belgen hebben de gewoonte om de hele  zondagmiddag te lunchen met de familie. Ik geniet van het Belgische leven en luister graag naar hun hoffelijke manier van spreken.”
Favoriete auto “Ik heb een Landrover Discovery. De beste auto op onze planeet. Het is een rijdende salon met grote ramen. The best four by four by far.”
Favoriete Restaurant “Mijn favoriete restaurant is restaurant Cédric in Knokke. De eigenaar Cédric Poncelet weet mij iedere keer te verrassen. Hij tovert mooie klassieke gerechten voor een aangename prijs.”
Draagt nooit “Ik zal nooit wijde onderbroeken dragen. Ik vind het fijn dat het hele zaakje op zijn plaats blijft.”
Niet lekker “Ik lust geen ananas. Ananas heeft een kunstmatige zoete smaak. Het smaakt onnatuurlijk.”
Tip voor de Koelkast “Een koelkast moet goed geordend zijn. De saus moet helemaal bovenin staan. Op de tweede rij staan de augurkjes en de zilveruitjes. Daarna volgt de zuivel en daaronder het vlees. Op de onderste rij staat de frisdrank en de wijn. In de onderste twee liggen de groenten en het fruit. Ik kan niet tegen wanorde in mijn koelkast. Verdeel en heers!”
Bewaartip “Batterijen blijven langer goed als je ze in de koelkast bewaart.”
Lievelingswinkel “Mijn lievelingswinkel is Harrods in Londen. Bij Harrods kan je alles krijgen. Ze hebben zelfs ooit een krokodil verkocht. Je kunt je er de hele dag vermaken.”
Gezond ontbijt “Ik neem elke morgen een glas verse jus d’orange en zes pillen waaronder multivitamine, selenium, vitamine C, magnesium, vitamine D3 en visolie.”
Nooit doen “Ik zal nooit mijn kinderen naar een kostschool brengen. Voor mij was kostschool een traumatische ervaring. Ik heb vele brandbrieven naar mijn oma Tonnaer gestuurd. Gelukkig duurde het maar drie maanden.”
Jeanne Tonnaer “Oma Tonnaer was mijn tweede moeder. Wij noemden haar altijd Oma van de singel. Ik was haar eerste kleinkind. Op mijn salontafel tref je onder andere een vingerhoedje aan en een opener. Allemaal attributen die aan haar herinneren.”
Levensmotto “You never get a second chance, to make a first impression. Ik vind presentatie belangrijk. Je weet maar nooit wie je tegenkomt.”