Wie wint de eerste Cultuurprijs in het Land van Weert?

Het Land van Weert (Weert en Nederweert) krijgt zijn eigen Cultuurprijs. Vanaf vandaag kunnen personen en/of organisaties die hier cultureel actief zijn in aanmerking komen voor onderscheiding met de Cultuurprijs Weert. Iedereen kan hiervoor een eigen kandidaat aandragen (inclusief de kandidaat zelf). De eerste Cultuurprijs Weert, bestaande uit een artistiek aandenken plus een geldbedrag, wordt zaterdag 28 november 2020 uitgereikt tijdens een culturele feestavond in het Weerter Munttheater.

Cultureel klimaat
De Stichting Cultuurprijs Weert is een initiatief van de vier culturele instellingen RICK, Munttheater, Muziekcentrum De Bosuil en Theater de Huiskamer. Voorzitter Emile Florack over de nieuwe Weerter prijs: ‘Wij hopen als bestuur dat het publiek deze onderscheiding collectief gaat omarmen voor het uitspreken van waardering voor mensen die vóór of achter de schermen een bijzondere culturele bijdrage leveren. Zodoende maakt deze prijs ook doorlopend zichtbaar wat het Land van Weert cultureel te bieden heeft.’

Nominaties
Tijdens het lopend seizoen (tot 1 augustus 2020) kan het publiek iedereen (individuele personen of groepen) met wortels in Weert of Nederweert voordragen als kandidaat-winnaar. Dit kan in vier categorieën: beeldende kunst, letteren, muziek en podiumkunsten. In oktober 2020 kiest een deskundige jury uit alle publieksvoordrachten maximaal vijf nominaties voor de Cultuurprijs Weert. Vervolgens kan het publiek op de nominaties stemmen. De uitslag hiervan, samen met het oordeel van de jury, leidt volgens het bekende Eurovisie Songfestivalsysteem tot één winnaar.

Feestelijke uitreiking
Een culturele feestavond in het Munttheater voor de hele regio vormt het hoogtepunt van een cultureel seizoen lang kijken, luisteren en genieten van mogelijke winnaars van de Cultuurprijs Weert. Op deze avond komen alle genomineerden aan bod, afgewisseld door diverse optredens en presentaties. Naast de eerste Cultuurprijs Weert vindt dan ook de uitreiking plaats van een Aanmoedigingsprijs voor nieuw talent en van een Oeuvreprijs voor een gevestigde reputatie.

Website
Het verloop van kandideren en nomineren voor de Cultuurprijs Weert is vanaf nu te volgen op de vandaag gelanceerde website: www.cultuurprijsweert.nl. Hierop kan iedereen digitaal kandidaten aanmelden en het overzicht bekijken van wie al is aangemeld. Ook alle andere informatie is op de website te vinden.

Op Facebook zijn we tevens bereikbaar: https://www.facebook.com/CultuurprijsWeert

Vorig artikelPresentatie fotoboek ”Weert binnen de singels; zoals het was, zoals het is…”
Volgend artikelBoze Limburgse boeren protesteren bij Gouvernement Maastricht