Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Nagerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Ruud Koppens

Ingrediënten

Chocoladedruppel

 • 100 gram pure Callebaut chocolade

Sinaasappelmousse

 • 4 blaadjes witte gelatine
 • 2 sinaasappelen
 • 1 citroen
 • 4 eieren
 • 75 gram suiker
 • 25 gram fijne tafelsuiker

IJs met sinaasappel-chocoladesaus

 • 1 sinaasappel
 • 40 gram suiker
 • 50 gram fijngehakte chocolade puur 72%
 • 2 eetlepels Cointreau

Afwerking

 • 1 bolletje slagroomroomijs
 • 1 dl slagroom
 • 1 eetlepel suiker
 • Verse muntblaadjes

Bereiding

Chocoladedruppel
Verwarm de chocolade en houd de gesmolten chocolade op een temperatuur van ongeveer 30 °C. Giet de chocolade op de harde foliestroken en strijk uit tot de laag chocolade overal even dik is. Buig de stroken om in een druppelvorm en houd de uiteinden samen en zet vast met een wasknijper. Laat het geheel in deze vorm hard worden op een met huishoudfolie beklede plaat.

Sinaasappelmousse
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Was 1 sinaasappel en de citroen zorgvuldig. Rasp van beide apart het gekleurde deel van de schil af, dit is de zest. Pers 2 sinaasappels en de citroen apart uit. Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker tot een dikke witte crème. Voeg 2 dl gezeefd sinaasappelsap en een 1/2 dl gezeefd citroensap toe. Voeg er 1,5 theelepel van de sinaasappelzest en 1/2 theelepel citroenzest aan toe. Roer alles door elkaar.

Verwarm dit al roerend, au bain-marie, tot de crème goed gebonden is. Los hierin de goed uitgeknepen gelatineblaadjes op. Koel de crème af in een bak met koud water. Roer af en toe. Klop intussen de 4 eiwitten met de tafelsuiker stijf. Spatel er de crème door, zodra deze lobbig begint te worden.

Vul de ondertussen uitgeharde chocoladetranen met deze mousse. Laat de mousse in de koelkast 4 uur opstijven.

Gekonfijte sinaasappel
Schil een halve sinaasappel met een dunschiller. Snijd de schil in reepjes. Breng 50 ml water met de suiker en Cointreau aan de kook. Kook de reepjes 5 minuten mee.

Verwijder de reepjes uit de pan en laat ze afkoelen. Pers een 1/2 sinaasappel uit, voeg het sap toe aan het suikerwater en laat tot de helft inkoken. Haal de pan van het vuur en laat de chocolade in het suikerwater smelten.

Opdienen
Klop, voor het serveren, de slagroom met een eetlepel suiker stijf.

Verwijder de wasknijper en het plastic van de druppel. Plaats de gevulde chocoladedruppel met mousse op een bord en garneer deze met de opgeklopte slagroom.

Spuit een toefje slagroom op het borden en plaats daarop een bolletje slagroomijs. Schep daarover de sinaasappel-chocoladesaus. Garneer de bovenkant van de chocoladedruppel met een toefje slagroom. Garneer het dessert met de gekonfijte sinaasappelreepjes en muntblaadjes.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Muscat de Beaumes de Venise
Een mooie, zachte en zoete wijn. De druiven ervan worden laat geplukt en men laat de druiven bij lage temperatuur gisten, om zoveel mogelijk smaak van de druif in de wijn te krijgen. Deze Muscat de Beaumes de Venise is een heerlijk aperitief en een uitstekende dessertwijn, geurig geparfumeerd, zoetig en vol van smaak maar ook verfrissend.

Schermafbeelding 2019-10-11 om 11.36.46

Even voorstellen

Naam Ruud Koppens
Beroep DGA ETF Group
Geboren Op 20 augustus 1956 te Nederweert
Woont In Weert
Ouders Piet Koppens en Hennie Koppens-van der Wijst
Partner Ine van Woensel
Vader van Hugo
Opleiding MEAO
Kreeg Prijs van Wim Kok in 1995 voor de landelijke verkiezing ”Manager van het Jaar”
Award In 2009 ”50 Best Managed Companies”
Heeft Droombaan
Droom Een miniatuurspoorbaan met landschap bouwen
Bezoekt vaak Attractieparken
Beste dessert Maus au chocolat

Ik lees graag tijdschriften.
ik ben een echte artikellezer.

Favoriete gerecht “Ik hou van toetjes en van chocolade. Eigenlijk is mijn nagerecht een andere vorm van een Dame Blanche. Mijn toetje is een echt liefde-gaat-door-de-maag-toetje.”

Droombaan “Ik heb een droombaan en kan werk en privé moeilijk scheiden. Wij maken met ETF onder andere rides voor attractieparken. Zowel zakelijk als privé bezoek ik vaak attractieparken. Maus au Chocolat, is één van de mooiste attracties, waarbij ETF betrokken is geweest. Het is een interactieve darkride in het Duitse attractiepark Phantasialand. Belangrijk voor een attractie is het verhaal en de rit. Zowel het verhaal als de rit is meesterlijk in deze attractie neergezet. Het verhaal erachter gaat over muizen die in de Berlijnse bakkerij van bakker Gustav Lehmann voor overlast zorgen. De bakker roept hierop de hulp in van muizenverdelger Oskar Koslowski. Met behulp van een slagroomspuit, gevuld met chocolade, probeert hij de muizen weg te jagen. Dit blijkt geen zin te hebben, waarop de bakker de hulp van de bezoekers van Phantasialand inschakelt. Voordat de bezoekers kunnen plaatsnemen in de darkride, lopen ze eerst door de bakkerij en horen ze geluiden van muizen. De bakkerij is tevens de wachtrij. Bezoekers nemen vervolgens plaats in een voertuig van ETF, dat 360 graden om zijn eigen as kan draaien. Met een slagroomspuit aan het voertuig kunnen de bezoekers op de muizen schieten tijdens de rit. Een deel van de darkride wordt in 3D-beelden gepresenteerd.”

Prettige aanraders “Er zijn nog veel meer attracties die ik kan aanbevelen en waar ETF bij betrokken is geweest. Een prachtige attractie is “Volo da Vinci” in Europa Park in Duitsland. Als bezoeker vlieg je in deze attractie in de door Leonardo da Vinci ontworpen vliegconstructies een rondje van 300 meter over het park. Een andere aanrader is de “Challenge of Tutankhamon” in het Belgische attractiepark Walibi, een interactieve darkride gebouwd in Egyptische stijl. De bezoekers worden door verschillende scènes geleid, die te maken hebben met het oude Egypte. Met een laserpistool kunnen bezoekers op verschillende objecten schieten, zoals graftombes.

Het liefste zou ik willen dat mijn attracties in mijn achtertuin staan. Helaas, om af te sluiten moeten we vliegen naar Seoel. In het Koreaanse Lotte World staat de darkride Dragons Wild Shooting. Een atractieve attractie door de show, de storyline, de decoratie en ons voertuig.”

De rode draad “Vroeger speelde ik altijd met Märklin-treinen. Voertuigen spelen nog steeds een belangrijke rol in mijn leven. Het kind in mij komt naar boven als ik mijn rides bezoek.”

Voulez-vous une Dame Blanche? “Je mag mij ’s nachts wakker maken voor een Dame Blanche of een coupe nougatine van ijssalon Huupkens.”

Ine van Woensel “Voor mijn partner Ine van Woensel kom ik graag thuis. In het weekend maak ik graag tijd voor haar vrij. Zij heeft een mooie en warme uitstraling. Opposites attract.”

Zoete tip “Een uitstekend hotel is Hotel Jakobsberg in Boppard te Duitsland. Het ligt in het romantische Loreleydal, dat UNESCO-werelderfgoed is. Hotel Jakobsberg is ondergebracht in een voormalig klooster uit de 12de eeuw en biedt een geweldig uitzicht op de Rijn en de omliggende bossen. Het hotel was eigendom van de oprichter van Haribo, Hans Riegel. Voor zoete herinneringen moet je naar dit hotel.”

Koude tip “In het noorden van Zweden, tweehonderd kilometer boven de poolcirkel, ligt het kleine plaatsje Jukkasjärvi. Elk jaar in november wordt daar een tijdelijk ijshotel gebouwd. Kunstenaars verzorgen de ijsdecoratie van de art suites en deluxe suites. Niet alleen de kamers maar ook de bedden, de tafels en de stoelen zijn van ijs gemaakt. Je kunt hier alleen terecht vanaf half december tot april. Het ijshotel is bereikbaar vanaf het vliegveld van het Zweedse Kiruna of vanuit het Finse Ivalo (het meest noordelijke gelegen vliegveld van Europa), per huurauto, taxi, hondenslee of sneeuwscooter. Ik heb warme herinneringen aan deze ijskoude plek.”

 Pijnlijke beslissing versus amuserende beslissing “Ik heb in mijn leven twee beslissingen moeten nemen die van levensbelang zijn geweest voor mijn onderneming. De beste beslissing was om rides te gaan maken voor attractieparken. De meest pijnlijke beslissing was dat ik zeventien medewerkers moest ontslaan.”

Favoriete boek “Ik heb geen favoriet boek. Boeken lezen vind ik niet leuk. Ik lees graag tijdschriften. Ik ben een echte artikellezer.”

Guilty pleasures “Waar ik de volumeknop voor omhoog zet zijn de liedjes Conquest of Paradise van Vangelis, All By Myself van Celine Dion, Say You Say Me van Lionel Richie en last but not least Woman In Love van Barbara Streisand.”

De toekomst van de zaak “Mijn vader was blij met de bedrijfsopvolging binnen de familie. Gelet op de studie van mijn zoon zal hij mij niet gaan opvolgen. Als het zo ver is, dan speelt continuïteit de hoofdrol en de portemonnee een bijrol in mijn beslissing.”

Levenswijsheid “Ik heb plezier in mijn werk en heb heel veel doelen in mijn leven bereikt. Ik ben nu in een fase terecht gekomen, dat ik meer vrije tijd wil doorbrengen met mijn partner. Naarmate ik ouder word, wordt quality of life belangrijker.”