Gedeputeerde Burlet opent Archeo fietsroute Weert

WEERT – Zaterdag 12 oktober opent provinciaal gedeputeerde Ruud Burlet in de gemeente Weert vier nieuwe Archeo Route belevingsplekken. Daarmee komt het totale aantal Archeologische vindplaatsen in de gemeente Weert op vijf. Alle Archeo Route locaties worden via een fietsroute aan elkaar gekoppeld.

Openingsprogramma
Het programma start om 15.00 uur met de ontvangst van gedeputeerde Burlet door wethouder Geert Gabriëls in de informatiestand van de Nationale Archeologiedagen 2019 in het Muntcomplex. Daar wordt ook de Archeo fietsroute Weert aangeboden en is er een persmoment. Om 15.20 uur fietst het gezelschap naar de locatie van de Keltische Schans (Oude Laarderweg-Smalbeekpad, wijk Molenakker) waar de officiële openingshandeling van deze locatie symbool staat voor de opening van alle nieuwe locaties en de bijbehorende Archeo fietsroute Weert. Ook hier is weer een persmoment mogelijk.

Archeologische vindplaatsen Weert
De archeologische vindplaatsen in Weert worden gemarkeerd door een speer of speciale tegel. Op deze locaties kan de bezoeker met de eigen smartphone de verhalen achter de archeologische vondsten beleven. Zo worden onder andere de historie van Van Horne, vestingstad Weert en het Urnenveld tot leven gebracht. Op een belevingslocatie staat de bezoeker oog-in-oog met onze archeoloog. Hij laat zien wat zich in de geschiedenis op de diverse plekken in Weert heeft afgespeeld. Daarbij opent de bodem zich en kan de bezoeker van alle locaties de kenmerkende artefacten verzamelen met het spel ArcheoGo. Daarmee is de Archeo Route een ontdekkingstocht voor jong en oud.

Archeo Route Limburg
In heel Limburg zullen eind 2019 34 belevingsplekken gerealiseerd zijn. Daarmee is het einde nog niet in zicht. In 2020 staan al diverse nieuwe belevingsplekken op de rol, ook in Weert. Hiermee is het gedachtegoed van de provincie Limburg om van de diverse archeologische vindplaatsen een parelketting van verbindende punten te maken, werkelijkheid geworden. Geïnteresseerden kunnen nu zelf kiezen op welke manier zij de diverse locaties op de Archeo Route Limburg willen verbinden en bezoeken. Zo vullen zij zelf hun eigen Archeo Route Limburg in en leren meer over de verhalen achter de archeologische vondsten.

Archeoroute.com
Alle informatie over de Archeo Route Limburg is te vinden op Archeoroute.com. Daar kan ook direct de app gedownload worden voor een overzicht van alle actieve locaties in Limburg.

Betrokken partijen
Het idee om archeologie beter zichtbaar en bereikbaar te maken ontstond ruim twee jaar geleden bij toenmalig gedeputeerde Hans Teunissen van de provincie Limburg. Ook de huidige gedeputeerde Ruud Burlet, onder meer verantwoordelijk voor archeologie, omarmt het project. De invulling en realisatie van het plan is in handen van Limburg Marketing. Samen met de betrokken gemeentes zorgt Limburg Marketing er voor, dat belangrijke archeologische verhalen op een moderne manier voor iedereen zichtbaar en bereikbaar worden.

Vorig artikelHockey: Weerter dames met lege handen naar huis
Volgend artikelTheatervoorstelling in Weerter Week van de Mantelzorg