Drie jaarlijkse uitkering en nieuwe koers voor Bibliocenter Leudal

Michelle Baats (beleidsmedewerker welzijn Leudal), Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en PvdA-kamerlid Asscher en wethouder Robert Martens van de gemeente Leudal

LEUDAL – Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en PvdA-kamerlid Asscher, hebben maandag 7 oktober bekend gemaakt dat de gemeente Leudal de komende drie jaar kan rekenen op een jaarlijkse uitkering van € 75.000,-. Leudal ontvangt deze middelen naar aanleiding van de motie van Asscher in de Tweede Kamer waarbij hij de regering heeft gevraagd kleine gemeenten te ondersteunen bij het behoud en onderhoud van openbare bibliotheken. Wethouder Robert Martens werd tijdens de bijeenkomst persoonlijk door de minister gefeliciteerd met deze jaarlijkse financiële ondersteuning.

Bibliocenter runt 12 bibliotheken in Leudal. Alle locaties zijn gevestigd in of bij basisscholen. Op zeven van deze locaties wordt ook een kleine, maar actuele collectie, boeken en films voor volwassenen aangeboden. De locaties worden gerund door vrijwilligers, die hier wekelijks een aantal uren werkzaam zijn. Ze vervullen naast het uitlenen van boeken ook werkzaamheden, waarbij de nadruk ligt op de taal- en leesontwikkeling van kinderen. De beschikbaarheid van de bibliotheken in Leudal is echter beperkt, noodgedwongen zelfs vaak gesloten in de schoolvakantieperiodes.

Wethouder Martens: “Alle inwoners moeten de kans krijgen om in bibliotheken boeken te lezen, te leren over het nieuws en te luisteren naar muziek; overwegende dat bibliotheken een geweldige plek zijn om je te laten inspireren. Het mag niet zo zijn dat doordat we zo versnipperd zijn, we noodgedwongen moeten sluiten. Dit schaadt de sociale samenhang en de kansen van kinderen in onze gemeente. We streven dan ook naar het ondersteunen van een leven lang leren. Non-formeel en informeel leren voor alle inwoners in samenhang met community building. Dit is een aanpak waar Bibliocenter al goede ervaringen mee heeft.”

Community building
Een community is een groep mensen die ‘iets gemeenschappelijks’ deelt en zich verzamelt in de bibliotheek. De deelnemers zijn gemotiveerd om zich met dat gemeenschappelijke onderwerp bezig te houden. Dit gaan de bibliotheken in Leudal ook doen. Er wordt door een ‘community librarian’ gezocht naar doelgroepen, die thema’s met elkaar delen om een community mee op te bouwen. Hij of zij wordt daarbij ondersteund door de vrijwilligers die werkzaam zijn in de verschillende bibliotheken. Het doel is de bibliotheek te positioneren als relevante partner en doelgroepen structureel te verbinden aan de bibliotheek.

Full-service bibliotheek
In Leudal komt er ook een full-service bibliotheek, die gaat fungeren als hoofdlocatie. De vestiging wordt ingericht als een aantrekkelijke plek voor (persoonlijke) ontwikkeling. Veel activiteiten gaan plaatsvinden in Heythuysen, maar de rondreizende ‘community librarian’ gaat ook in de kleinere kernen op zoek naar thema’s, die daar leven. Zo moet de bibliotheek weer een sociaal verbindende ontmoetingsplek worden, waarbij tevens wordt ingezet op educatieve en culturele activiteiten, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Dankzij de toegekende subsidie kan er met deze aanpak op korte termijn gestart worden.

Vorig artikelTheatervoorstelling in Weerter Week van de Mantelzorg
Volgend artikelBabyboom in Hamont-Achel