Recept van de week: dubbele cheeseburger

Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Adri-Jan Hoes

Ingrediënten

 • 800 gram rundergehakt
 • 1 geraspte kleine ui
 • 2 tenen geplette knoflook
 • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
 • 2 theelepels mosterdpoeder
 • 2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
 • Vers gemalen zwarte peper
 • Zout
 • 150 gram plakjes rijpe cheddar kaas
 • Arachideolie
 • 100 gram botersla
 • 4 hamburgerbroodjes met sesam
 • 1 bosje peterselie
 • 2 rode uien, gesneden in dunne ringen
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 1 eetlepel bruine suiker

Bereiding

De ingrediënten voor de gemarineerde rode uien in een middelgroot bakje met deksel schudden en een nacht in de koelkast laten marineren.

Doe het gehakt in een mengkom. Voeg de uien, de knoflook, de mosterdpoeder en de Parmezaanse kaas toe. Meng goed door elkaar. Vorm hiervan 8 hamburgers en beleg de helft van cheddar over 4 hamburgers en leg de andere 4 hamburgers er bovenop. Druk de randen goed aan, zodat je vier dubbele hamburgers krijgt.

Verwarm de grill van de oven voor. Vet het bakblik in en leg hierop de hamburgers. Smeer de bovenkant van elke hamburger in met een kwast met olie. Grill de hamburgers 6 tot 8 minuten. Verdeel, ongeveer 1 minuut voor het einde van de baktijd, de rest van de kaas over de hamburgers. Schuif de hamburgers weer onder de grill tot de kaas begint te smelten.

Beleg de onderste helft van de broodjes met blaadjes botersla en leg hierop een hamburger. Leg bovenop de hamburger een eetlepel gemarineerde uien en garneer met een peterselietakje. Leg de andere helft van het broodje schuin tegen de hamburger en serveer.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Clarkson Estate, Zinfandel
Deze Zinfandel is diep donkerrood van kleur. De ronde volle smaak omvat aroma’s van zwarte bes, framboos en zwarte kersen. De wijn is gerijpt in nieuwe Amerikaans eikenhouten vaten. Je proeft de subtiele houtlagering met hints van zwarte peper.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fclarkson-zinfandel||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Adri-Jan Hoes Beroep Producer, Componist en Tekstschrijver Geboren op 22 mei 1947 Woont in Maaseik Ouders Johnny Hoes en Jacqueline Hoes-Schepens Getrouwd met José Hoes-Kneepkens, die hij ooit weggehaald heeft bij Stribos Vader van Geneviève, Jantje en Rebecca Geluksgetal 21 Droomprijs De 1e Nationaal Barcelona met een doffer of duivin Houdt van Klusdrop en de Franse Empire stijl Kent veel zoete namen Neemt graag als verrassing mee Vlaai met walnoot bavarois met schuim

Muziek, dansen en wijn
Drie onmisbare aspecten van het leven

Favoriete gerecht “Ik heb een kookboek van Elvis Presley. Ik ben namelijk een grote fan van hem. Ik ben met hem opgegroeid en mijn eerste vinylplaten waren van Elvis. Ik heb zelfs Graceland, het oude woonhuis van Elvis, bezocht. Elvis was gek op hamburgers, dus moest ik wel een gerecht bereiden naar de smaak van Elvis.”
José “Mijn grootste vriend is José. Haar liefde is onvoorwaardelijk. Zij is niet alleen lief voor mij, maar voor iedereen. Zij heeft een hart van goud. Ons huwelijksfeest was een hoogtepunt en in mijn beleving een verpletterend feest. Het was een dag om nooit te vergeten.”
Lievelingsnummers van Elvis “The wonder of you. Dit nummer heb ik vertaald in het Nederlands voor Michael Oomen, te beluisteren in het nummer ’Jij bent de liefste in m’n leven’. Op de tweede plaats komt het nummer ‘Can’t help falling in love’. Dit nummer heeft  René Schumann op ons huwelijk gezongen tijdens de openingsdans. Tot slot ‘Good Luck Charm’. Dit nummer is pretentieloos en de backing vocals zijn top.  Er is geen artiest in de wereld die zoveel hits gecoverd heeft als Elvis. Je doet hem eigenlijk te kort als je een lijst moet opnoemen met favoriete nummers. Mijn lijstje heeft te maken met emoties en herinneringen. Elke gebeurtenis associeer je met een plaat. Je kunt dus waanzinnig verliefd zijn geworden op een nummer, dat in wezen helemaal niet zo’n geweldige plaat is. De herinnering die zo’n nummer oproept, maakt heel veel los bij je en kleurt de notering.”
Levendige fantasie “Als iemand mij iets vertelt, dan heb ik daar ook gelijk beelden bij. Ik heb een grenzeloze fantasie. Dat helpt enorm bij het schrijven van liedjes. Neem nou André Hazes, één van de grootste volkszangers en schrijver van teksten in het Nederlands. Hij sprak de taal van de mensen en de taal van de straat. Dat is belangrijk.”
Alles is voor Bassie “Mijn grote kameraad is Bassie, mijn West Highland White Terrier. We zijn onafscheidelijk, net zoals Bassie en Adriaan.”
Hoe vettiger, hoe prettiger “Eigenlijk vind ik alles lekker uit de automaat: Frikandel, bamischijf of kroket. Hoe vettiger, hoe prettiger…..om nog maar te zwijgen van de hoeveelheden mayonaise!”
Lieve zoete Belgische woorden “Zoeteke betekent schatje. Smoutebolleke is eigenlijk een oliebol, maar kun je als synoniem gebruiken voor het woord lieveling. Schoon weiveke is een knap meisje. Ja, die Belgen weten wel hoe ze de zaken moeten verwoorden.” Hun taal is vaak vertederend.”
Droomprijs met een schoon duifke “Mijn hobby is het melken van lange afstandsduiven. Mijn grote droom is de 1e Nationaal van Barcelona te winnen met een doffer of duivin. Zo gauw die duif binnenkomt, gaat er een grote strik om en trek ik de champagne open. ”
Favoriete Restaurant “Als ik aan de andere kant van de wereld zit, dan verlang ik terug naar het Chinese restaurant Azië in Weert. Zij hebben heel veel dingen die ik echt lekker vind. Babi Ketjap en de Boeddhistische wokschotel  zijn mijn favoriete gerechten.”
Geluksgetal “Mijn geluksgetallen zijn 21 en 7. Ik had vroeger een platenzaak in de Munt, Disco 21. Het huisnummer van de platenzaak was 21. Puur toeval en puur geluk. Het geluksgetal van mijn vader was 7. Dus ik had volgens hem met mijn huisnummer 3 maal geluk. Zelfs op mijn kentekenplaat staat 3 maal 7. Dat is erg geruststellend.”
De laatste vinylplaat “De laatste vinylplaat moet ik nog kopen.”
De tijd van jukeboxen in Weert “Het uitgaansleven in de jaren ’60 in Weert was fenomenaal. Toen had je nog overal jukeboxen. In café ’t Zonneke kwamen veel leden van de tennisvereniging de Ray Prickers. In de Almi Bar in de Beekstraat en zaal Lenders kwamen alle Duitsers, die gestationeerd waren in Budel. In zaal de Rogstaeker speelden altijd live orkestjes. Ik heb een schitterende jeugd gehad en het uitgaansleven was in die tijd van een andere planeet. Weert bruiste!”
Had de hit willen schrijven “White Christmas van Bing Crosby had ik wel willen schrijven. Dat brengt gewoon het meeste op en komt elk jaar weer voorbij. Het is ook de meest gecoverde song. Een ander goed nummer is Yesterday van The Beatles. Als jij en ik er niet meer zijn, dan bestaan die nummers nog steeds. Het zijn nummers die alles in zich hebben om te overleven.”
Bij opa en oma in Rotterdam “In mijn jeugd bracht ik mijn vakanties vaak door op de Sumatraweg 5 in Rotterdam, bij opa en oma Hoes. Ik voetbalde vaak op het Deliplein. Een fantastisch plein op Katendrecht en het kolkend centrum van de rosse buurt. Opa en oma woonden driehoog op de Sumatraweg met alleen maar cafés met neonlichten, dancings en jukeboxen. Het was een smeltkroes van licht, muziek en vertier waar ik ’s avonds met oma voor het raam uren van genoot.”
Levenswijsheid “Er zijn leuke mensen en er zijn vervelende mensen. En van die laatste groep zijn er veel te veel.”

Vorig artikelBasketbal Academie Limburg swingt!
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 65: Meimaondj, met de bleûmkes vör de maagd