Restaurantconcept ’t Zusje op de Weerter Oelemarkt

Pand had in de 16de eeuw de naam 'De Blauwe Handt'

Oelemarkt 10 | Foto: Bart Maes

WEERT – Gisteren maakte Wulms Vastgoed bekend dat het welbekende en imposante monumentale pand aan de Oelemarkt 10 succesvol is verhuurd. Restaurantconcept (tapas) ’t Zusje zal 24 april 2020 haar 2e Limburgse vestiging in Weert openen. 

Tapasrestaurant ’t Zusje speelt een belangrijke rol in de transformatie van de “Oelemarkt” tot een Bourgondisch plein bestaande uit diverse restaurant- en caféconcepten, volgens Wulms vastgoed.

Deze halfvrijstaande stadsvilla binnen de bebouwde kom aan de Oelemarkt dateert van circa 1876. De stadsvilla is gebouwd in de stijl van het neoclassicisme met elementen van het Eclecticisme. De architect is onbekend. Het pand is ontstaan uit drie oudere panden. In 1876 zijn de drie oorspronkelijke panden door de eigenaar Hubert Hermans gesloopt tot aan de begane grondlaag, waarna de neoclassicistische voorgevel is geplaatst. Rechts naast het pand bevindt zich een tot het achtererf toegang gevende poort uit 1888, voorzien van paneeldeuren.

Voormalig woonhuis ‘De Blauwe Handt’van de Graaf van Horne
Een geschil over het recht van overpad bij dit pand aan de Oelemarkt is aanleiding voor een “mercktrecht-proces” van 5 september 1619. Dit is de oudst bekende mededeling uit de geschiedenis van de blauwververij ‘De Blauwe Handt’ op de Oelemarkt. Er is een tekening bekend van een poort bij het pand ‘De Blauwe Hand’, in het bezit van de kinderen van Scholtis Bruegel. Die laat het jaartal 1532 zien en links daarvan het wapenschild van de Van Hornes en rechts het wapenschild van Horne-Egmont.

De wapens van Graaf Jan van Horn en Anna van Egmond op het huis van de schout (Oelemarkt 10). het huis was in 1642 in bezit van de kinderen van schout Van Breugel. Het droeg de naam ‘De Blauwe Hand’ en was in 1532 gebouwd.

Links boven de tekening staat geschreven: ‘Op huijs van de kinderen van Scholtis Bruegel genaempt de Blauwe Handt’. De tekening en in ieder geval de erboven geschreven tekst moet tot stand gekomen zijn na 1628, het jaar van het overlijden van Scholtis Bruegel. In 1532 is graaf Jan van Horn gehuwd met Anna van Egmont (moeder van Philippe de Montmorency, later dus ook, als erfgenaam van Jan van Horn, Philips van Horne genoemd). Het kan zijn dat het echtpaar een huis in de stad liet bouwen om daar te verblijven als men in Weert was. Het kasteel zou naar alle waarschijnlijkheid zeker in de winter niet comfortabel genoeg geweest zijn