GLOW 2019: Living Colors op de Witte Dame

de nieuwe eyecatcher van Glow

GLOW 2019 - Eindhoven

EINDHOVEN – Het wordt één van de nieuwe eyecatchers tijdens Glow 2019: het kunstwerk Living Colors op de Witte Dame. Ieder jaar staat Eindhoven tijdens Glow vol met indrukwekkende lichtkunstwerken. Dit jaar weer te bekijken van zaterdag 9 november t/m zaterdag 16 november.

In het iconische gebouw werd vanaf 1931 gesleuteld aan licht door Philips. Het project is in handen van Jan Fabel, Dirk van Poppel en Erwin Steijlen. De architectuur van het gebouw lijkt volgens de kunstenaars op een lege pagina bladmuziek die hen uitdaagt om een compositie met licht, kleur, beweging en muziek te maken.

Het lichtkunstfestival wordt georganiseerd door Stichting GLOW Eindhoven dat bestaat uit een klein kernteam en een Raad van Toezicht. GLOW is een grote expositie in de openbare ruimte van Eindhoven met zo’n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstprojecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute. Naast grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem.

Thema 2019: Living Colors
Van The Source in 2017 en Shadows & Light in 2018, gaat het lichtfestival nu naar Living Colors als thema voor 2019. Het laatste deel van de drieluik. In Living Colors komen de projecten in deze editie los van de bron. Wat gebeurt er als we het spectrum van licht uit elkaar halen? Welke kleuren zien we, waar leiden ze ons naartoe? Hoe verhouden kleuren zich tot de bron van licht? Dit thema wordt meegegeven aan de lichtkunstenaars om te verwerken in hun kunstwerk, geheel naar eigen en vrije interpretatie.

GLOW & Eindhoven
Met GLOW wordt de sterke band die Eindhoven heeft met licht geaccentueerd. Sinds 1870 kwam de luciferindustrie op gang en in 1891 vestigde Philips er een gloeilampenfabriek. Daarmee vormde de stad een bron van licht voor de hele wereld. Eindhoven wordt niet voor niets Lichtstad genoemd.

GLOW geeft vorm aan het DNA van Eindhoven. Eindhoven mag van oudsher de lichtstad zijn, nu is het de stad van Technologie, Design en Kennis, en vooral de combinatie daarvan. Met licht laten we dat op een magische en toegankelijke manier zien.

Made in Eindhoven
GLOW onderscheidt zich met de ambitie elk jaar lichtkunst te creëren met de focus op vernieuwing en talentontwikkeling De lichtkunstprojecten op GLOW Eindhoven worden speciaal ontworpen voor het festival. Veel van deze projecten zijn van Eindhovense bodem en worden hier bedacht en gemaakt door internationaal gerenommeerde designers, technici en kunstenaars. Een deel van de kunstwerken bestaat uit een co-productie tussen een van de hightech bedrijven uit de regio en jong, aanstormend talent. Vanaf dit jaar worden deze homemade projecten gemaakt vanuit zogenaamde GLOWlabs.

De uitkomsten zijn vrijwel allemaal wereldpremières: nieuwe technieken en nieuwe projecten. GLOW biedt deze talenten een podium, met als doel ze uit te zetten op lichtfestivals wereldwijd. Zo wil GLOW haar missie uitdragen: Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst.

Vorig artikelRestaurantconcept ‘t Zusje op de Weerter Oelemarkt
Volgend artikelBurgemeester Cranendonck sluit schuur in Maarheeze na vondst drugslab